Εντελβάις

Εντελβάις Εντελβάις

Γνωρίζετε ότι το διάσημο λουλούδι των Άλπεων το Εντελβάις στην πραγματικότητα έφθασε στην Ευρώπη από την Ασία σε κάποιον από τους προηγούμενους αιώνες;

Gnaphalium leontopodium και Leontopodium alpinum είναι οι δύο κύριες ποικιλίες αυτού του λουλουδιού. Το όνομα «Edelweiss» (Εντελβάις) χρονολογείται από το 1784 και προέρχεται από τις γερμανικές λέξεις «edel» (ευγενές) και «weiss» (λευκό). Το λουλούδι έγινε δημοφιλές τον 19ο αιώνα καθώς τα μεγάλα βουνά ασκούσαν ακαταμάχητη γοητεία στους ανθρώπους της πεδιάδας. Το γένος Leontopodium (στα ελληνικά «πόδι του λιονταριού») ξεκινά το μύθο του από τα βουνά της Ασίας όπου αντιπροσωπεύεται από τριάντα και πλέον είδη, από τα οποία μόνο δύο υπάρχουν στην Ευρώπη. Όταν το Εντελβάις καλλιεργείται σε πεδινά εδάφη, τα κοτσάνια του γίνονται μακρύτερα και η ανάπτυξή του άχαρη γιατί χάνει το συμπαγές σχήμα του και τη χνουδωτή υφή στα πέταλα του.

Το Εντελβάις, ο βασιλιάς των λουλουδιών του βουνού, είναι ένα μικρό, άσπρο και χνουδωτό φυτό με άνθη, που φυτρώνει ψηλά σε βραχώδεις γκρεμούς της Αυστρίας και των Βαυαρικών ’Άλπεων. Σύμφωνα με λαϊκές παραδόσεις της περιοχής λέγεται ότι «μόνο οι εκλεκτοί μπορούν να πιάσουν το Εντελβάις». Αυτό υπονοεί ότι μόνο οι έμπειροι ορειβάτες (οι εκλεκτοί) έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν τις απόκρημνες περιοχές που φυτρώνει αυτό το λουλούδι.

Η λαϊκή παράδοση των Άλπεων εξηγεί ότι ένας νέος άντρας θα σκαρφαλώσει στους απότομους γκρεμούς, θα αποσπάσει ένα Εντελβάις και θα το φέρει στην «Mädchen,» την πολυαγαπημένη του. Ιστορίες αγάπης και τραγωδίας περιβάλουν αυτό το τολμηρό κατόρθωμα της αναρρίχησης των Άλπεων, ανάγοντας το Εντελβάις σε απόδειξη αληθινής αγάπης και αξιών. Ακόμη και σήμερα υπάρχει ένα Rock/Rapp τραγούδι που λέει «Αν πράγματι μ’ αγαπάς, ένα Εντελβάις να κρατάς», τραγουδισμένο στα αγγλικά από ένα αυστριακό γκρουπ.

Τελευταίες έρευνες όμως, έφεραν στην επιφάνεια ένα βιβλίο που χρονολογείται από το 1910 και το οποίο αναφέρει ότι το λουλούδι Εντελβάις στην πραγματικότητα έφθασε στην Ευρώπη από την Ασία σε κάποιον από τους προηγούμενους αιώνες. Τι παρωδία για ένα κατ’ εξοχήν εθνικό σύμβολο της Αυστρίας και των Άλπεων!

Αρκετά άσχημο που το Εντελβάις δεν κατάγεται από τις  Άλπεις, αλλά η τελική ειρωνεία είναι ότι λόγω των οικολογικών προβλημάτων της Ευρώπης και ιδιαίτερα των ’Άλπεων το Εντελβάις συγκαταλέγεται ανάμεσα στα είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Εξαιτίας αυτού το προβλήματος, από το φθινόπωρο του 1990 ένας αριθμός φυτών Εντελβάις μεταφέρθηκε στη Νέα Ζηλανδία, σε ένα νέο προστατευμένο σπίτι για διατήρηση και αναπαραγωγή του είδους.

Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης