Τι βλέπουν οι γάτες στην τηλεόραση;

Τι βλέπουν οι γάτες στην τηλεόραση; Τι βλέπουν οι γάτες στην τηλεόραση;

Αν έχετε παρατηρήσει ποτέ την γάτα σας να κοιτάζει την τηλεόραση, φαινομενικά γοητευμένη από αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη, ίσως έχετε αναρωτηθεί τι είναι αυτό που βλέπουν στην πραγματικότητα. Ενώ ορισμένες γάτες δεν ενοχλούνται από τη μικρή οθόνη, άλλες θα παρακολουθούν με προσοχή, ιδιαίτερα προγράμματα με άλλα ζώα.

Μπορούν οι γάτες να δουν τι συμβαίνει στην τηλεόραση;

Οι γάτες δεν μπορούν να δουν ολόκληρο το φάσμα των χρωμάτων, όμως μπορούν να δουν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Ωστόσο, οι γάτες έχουν πολύ πιο ευκρινή όραση από τους ανθρώπους στο αμυδρό φως – έως και έξι φορές καλύτερη.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι γάτες είναι σε θέση να αναγνωρίσουν εικόνες στην τηλεόραση, καθώς γνωρίζουμε ότι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ περιγραμμάτων, μοτίβων και υφών. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πώς αντιλαμβάνονται τις εικόνες. Οι γάτες βασίζονται πολύ περισσότερο σε άλλες αισθήσεις, όπως η ακοή και η όσφρηση, για να κατανοήσουν τον κόσμο γύρω τους, επομένως για μερικές γάτες μπορεί να είναι μόνο οι θόρυβοι που ακούν και οι γρήγορες κινήσεις που βλέπουν που τραβούν την προσοχή τους προς την οθόνη.

Οι γάτες αντιδρούν στις εικόνες των πτηνών και τρωκτικών, οπότε καλό θα είναι τα αφεντικά τους να τις παρακολουθούν ενώ βλέπουν την οθόνη.

Οι γάτες που είναι πιο ενεργοί κυνηγοί μπορεί να δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για την τηλεόραση από άλλες. Αν φαίνεται ότι παρακολουθούν τη δράση και έχουν τα μάτια τους ανοιχτά με στενές κόρες και τα αυτιά και τα μουστάκια τους στραμμένα προς τα εμπρός, θα μπορούσαν να διεγερθούν από αυτό που έρχεται από την τηλεόραση. Ωστόσο, εάν παρακολουθούν με διεσταλμένες κόρες και πιο επίπεδα αυτιά, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ανησυχούν και στρεσάρονται περισσότερο με αυτό που εμφανίζεται στην οθόνη, και έτσι θα πρέπει να τους δίνεται η ευκαιρία να τρέξουν μακριά αν χρειαστεί.

Γιατί μερικές γάτες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις μεγάλες γάτες στην τηλεόραση;

Όλα τα διαφορετικά είδη της οικογένειας των γατών που υπάρχουν σήμερα έχουν εξελιχθεί από έναν κοινό πρόγονο, και παρόλο που οι οικόσιτες φίλες μας χωρίστηκαν από τα λιοντάρια και τα ξαδέρφια τους τίγρεις πριν από πολύ καιρό, μπορεί ακόμα να μπορούν να αναγνωρίσουν το περίγραμμα ή τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους στην οθόνη. Ωστόσο, ακόμα κι αν μπορούν να αναγνωρίσουν άλλες γάτες στην τηλεόραση, η πλειονότητα των γατών είναι απίθανο να αισθάνονται ότι απειλούνται από αυτές όπως θα αισθανόταν η γάτα ενός γείτονα, επειδή δεν μπορούν να εντοπίσουν το άρωμά τους ή άλλα σημάδια που τους λένε ότι είναι πραγματική γάτα.

Είναι η τηλεόραση επικίνδυνη για τις γάτες;

Δεν θα βλάψει τα μάτια της γατούλας σας, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση.. Αλλά αν η γάτα σας απορροφηθεί υπερβολικά από την πλοκή και προσπαθήσει να κυνηγήσει ένα πλάσμα στην τηλεόραση, η γατούλα σας ή η επίπεδη τηλεόρασή σας μπορεί να τραυματιστεί.

Γιατί η γάτα μου έχει εμμονή με την τηλεόραση;

Οι γάτες είναι περίεργα πλάσματα που ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις οπτικές ενδείξεις και στους ενδιαφέροντες ήχους. Απαιτούν πνευματική διέγερση, την οποία παρέχει η τηλεόραση στις γάτες. Ορισμένες γάτες λατρεύουν να βλέπουν τηλεόραση. Ο εγκέφαλός τους επεξεργάζεται τις εικόνες πολύ γρηγορότερα από τον δικό μας, οπότε βλέπουν τις τηλεοπτικές οθόνες σαν ένα τρεμόπαιγμα, προκαλώντας το ενδιαφέρον τους.

Διαβάστε επίσης