Τι είναι η «συναισθηματική εργασία» στις σχέσεις;

Τι είναι η «συναισθηματική εργασία» στις σχέσεις; Τι είναι η «συναισθηματική εργασία» στις σχέσεις;

Οι σχέσεις μπορεί συχνά να χρειάζονται πολύ δουλειά. Πέρα από το να φτάσετε στο σημείο να είστε αφοσιωμένοι και αποκλειστικοί σε κάποιον, χρειάζεται προσπάθεια να δείτε το άτομο, να συντονίσετε προγράμματα, να το παρηγορήσετε και να δείξετε σε αυτό το άτομο ότι νοιάζεστε. Υπάρχει ένας όρος για αυτό: συναισθηματική εργασία.

Οι ρομαντικές σχέσεις δεν συνοδεύονται από οδηγούς χρήσης. Συναντάς κάποιον και ξαφνικά βρίσκεσαι ερωτευμένη να βιώνεις την απόλυτη ευτυχία. Ή, πιο πιθανό, την απόλυτη αναταραχή. Φυσικά, η αλήθεια που κανείς δεν θέλει να παραδεχτεί είναι ότι το ένα μέρος τείνει να αναλαμβάνει την πλειοψηφία της συναισθηματικής εργασίας στις σχέσεις.

Τι είναι η συναισθηματική εργασία;

Η συναισθηματική εργασία ήταν ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για να εξηγήσει πώς οι εργαζόμενοι έπρεπε να ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους όταν συναλλάσσονταν με τους πελάτες τη δεκαετία του 1980. Επινοήθηκε από την κοινωνιολόγο ArlieHochschild, Ph.D. Η έννοια μπορεί πλέον να εφαρμοστεί σε όλους τους τύπους σχέσεων, όχι μόνο στις επαγγελματικές.

Πώς ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει με την επικοινωνία στη σχέση σoυ

Τι σημαίνει όμως αυτό; Για να εμβαθύνουμε σε αυτό το θέμα, αξίζει να δούμε τα όσα λέει η ειδικός Brooke Bralove. «Καμία σχέση δεν είναι πάντα ίση ή δίκαιη, αλλά μπορεί να υπάρχει περισσότερη ή λιγότερη ισορροπία. Να θυμάστε ότι η ζωή δεν είναι τέλεια και σπάνια τα πράγματα βρίσκονται σε τέλεια ισορροπία στην ατελή ζωή μας. Μπορεί να είναι σημαντικό να εξετάζουμε τη συνολική ισορροπία μεταξύ των συντρόφων σε διάστημα ενός ή δύο μηνών αντί να εστιάζουμε στο αν η σημερινή ημέρα ήταν ισορροπημένη ή όχι».

Σημάδια που δείχνουν ότι αναλαμβάνεις υπερβολική συναισθηματική εργασία

Αναλαμβάνεις το βάρος της συναισθηματικής εργασίας; Μπορεί να έχεις διολισθήσει σε μια ανθυγιεινή ισορροπία με την πάροδο των ετών χωρίς καν να το καταλάβεις. Αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρη, σου έχουμε παρακάτω μερικές «κόκκινες σημαίες» που δείχνουν ότι αναλαμβάνεις πάρα πολλά στη σχέση σου.

Ανησυχείς συνέχεια
Όταν αναλαμβάνεις τη συναισθηματική εργασία, μπορεί να είσαι εντελώς αγχωμένη. Ανησυχείς για την ομαλή λειτουργία του νοικοκυριού και νιώθεις ολομόναχη με αυτή την ανησυχία.

Βρίσκεσαι υπό συνεχή πίεση
Όταν προκύπτει κάτι σημαντικό, ποιος το χειρίζεται; Αν η απάντηση είναι αυτόματα «εγώ», αναρωτήσου γιατί να αισθάνεσαι επιβαρυμένη από την πίεση να τα κάνεις όλα μόνη σου.

Δυσανασχετείς με τον σύντροφό σου
«Παρατηρείτε τον εαυτό σας να αισθάνεται δυσαρέσκεια προς τον σύντροφό σας» εξηγεί η Bralove. Μπορεί να αισθάνεσαι εκνευρισμένη μαζί του χωρίς λόγο ή να έχειςλιγότερη υπομονή μαζί του απ’ ό,τι με άλλους ανθρώπους.

Είσαι η «κοινωνική γραμματέας»
Είσαι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων, ημερομηνιών και πάρτι; Παίρνει ποτέ ο σύντροφός σουτα ηνία για να σε αφήνει να ξεκουραστείς; Όταν «είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για το κοινωνικό πρόγραμμά σας», λέει η Bralove, οι πιθανότητες είναι ότι αναλαμβάνετε και τη συναισθηματική εργασία.

Ο σύντροφός σου μπορεί να είναι ανίδεος
«Όταν ζητάτε από τον σύντροφό σας να βρει κάτι στο σπίτι σας ή να κάνει ένα τηλεφώνημα σχετικά με έναν λογαριασμό, λέει ότι δεν έχει ιδέα πώς να το βρει», λέει η Bralove.

Περιμένει από εσένα τα πάντα

«Νιώθετε ότι ο σύντροφός σας απλά περιμένει από εσάς να χειριστείτε όλα όσα σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργία του νοικοκυριού», εξηγεί η Bralove.

Είσαι απολύτως εξαντλημένη
Αισθάνεσαι υπνηλία, ταραχή και άγχος; Θα μπορούσε να υπάρχει ένας ύπουλος λόγος γι’ αυτό. «Είναι όταν αισθάνεστε συναισθηματικά και σωματικά εξαντλημένοι από την «αόρατη δουλειά» που κάνετε καθημερινά», λέει η Bralove.

Δεν ακούς ποτέ ένα «ευχαριστώ»
Όταν αναλαμβάνεις πάρα πολλά, «ο σύντροφός σας δεν αναγνωρίζει όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που κάνετε για να λειτουργούν όλα ομαλά», λέει η Bralove. «Αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που ο σύντροφός σας εκτίμησε όλα όσα κάνετε, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα».

Φροντίζεις τον σύντροφό σου
Το να φροντίζεις τον σύντροφό σας είναι φυσιολογικό σε μια σχέση, αλλά είναι αμφίδρομος δρόμος. Θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα αν απλά σηκωνόσουν να φύγεις;«Νιώθετε ότι χωρίς εσάς, ο σύντροφός σας δεν θα μπορούσε να βρει ούτε τις κάλτσες του», λέει η Bralove.

Είσαι θυμωμένη

Έχεις παρατηρήσει κάποια ανισότητα εδώ; «Νιώθετε θυμωμένοι τις περισσότερες φορές καθώς φροντίζετε το νοικοκυριό», προσθέτει η Bralove.

Πώς να ζητάς από τον σύντροφό σου περισσότερη βοήθεια στη συναισθηματική εργασία

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι εσύ είσαι ο «διευθύνων σύμβουλος» της συναισθηματικής εργασίας στο σπίτι σας. Τι κάνουμε τώρα; Δεν θα πρέπει να σε εκπλήσσει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσεις στον σύντροφό σουγια το πρόβλημα. Φυσικά, αν δεν θέλεις να πυροδοτήσεις έναν καβγά, χρειάζεσαι κάποια τακτική. Η Bralove προσφέρει τα ακόλουθα βήματα για να προσεγγίσεις αυτό το δύσκολο θέμα.

Βήμα 1: Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου.
«Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να τα χαρακτηρίσετε ως προς την ανισορροπία που βιώνετε στη σχέση», λέει η Bralove. «Είστε θυμωμένοι, αγανακτισμένοι, λυπημένοι; Νιώθετε αβοήθητοι και εξαντλημένοι; Ίσως θελήσετε να σημειώσετε τα συναισθήματά σας για αναφορά».

Βήμα 2: Κάνε μια ειλικρινή συζήτηση.
«Προσκαλέστε τον σύντροφό σας σε μια συζήτηση σχετικά με τα συναισθήματα και τις εμπειρίες σας στη σχέση», προτείνει η Bralove. Αντί να κάνετε μια κουβέντα στο τραπέζι της κουζίνας, μπορεί να θέλεις να βγείτε έξω για αυτή τη συζήτηση. Η επιλογή ενός ουδέτερου μέρους μπορεί να κρατήσει την κατάσταση ψύχραιμη.

Βήμα 3: Μην προτρέχεις.
«Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας δεν διαβάζει τη σκέψη σας και μπορεί να έχει μηδενική ιδέα για το πώς αισθάνεστε», υπενθυμίζει η Bralove. «Μην υποθέσετε ότι το κάνει επίτηδες. Προσπαθήστε να μην κατηγορείτε τον σύντροφό σας».

Βήμα 4: Μιλήστε χωρίς ένταση.
«Απλά προτείνετε ότι θα θέλατε να μιλήσετε για όλες τις εργασίες που κάνετε για το σπίτι και πώς αυτές θα μπορούσαν να είναι πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες», ενθαρρύνει η Bralove. «Ακόμα κι αν αισθάνεστε αγανακτισμένοι για πολλά χρόνια για την ανισορροπία, μπορεί να μην έχουν σκεφτεί ποτέ όλες τις αόρατες εργασίες που κάνετε. Μπορεί να είναι χρήσιμο να τις επισημάνετε».

Βήμα 5: Επικεντρώσου στο πώς αισθάνεστε.
Αντί να μιλάς για το πώς σε έχει αδικήσει ο σύντροφός σου, μίλα για τα συναισθήματά σου. «Είναι σημαντικό να εστιάσετε στο πώς σας κάνει να αισθάνεστε όταν κουβαλάτε αυτό το βάρος», λέει η Bralove. «Μιλήστε από την καρδιά σας και να είστε ειλικρινείς. Νιώθετε ότι δεν σας εκτιμούν, ότι δεν σας βλέπουν, ότι σας θεωρούν δεδομένο, ότι σας αγνοούν, ότι σας χρησιμοποιούν; Ίσως επίσης να θέλετε να επισημάνετε ότι αν αρθεί μέρος της συναισθηματικής εργασίας, φαντάζεστε ότι θα έχετε περισσότερη ενέργεια και καλή θέληση να φέρετε στη σχέση σας».

Τρόποι εξισορρόπησης της συναισθηματικής εργασίας στη σχέση

Η συζήτηση δεν είναι απλώς για να εκθέσετε τα παράπονά σας. Όχι, αναζητάτε θετικές αλλαγές. Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εξισορροπήσετε τη συναισθηματική εργασία στη σχέση σας. Η Bralove προτείνει τις ακόλουθες προσεγγίσεις.

Διαχωρίστε μαζί τα καθήκοντα.
«Όλα τα ζευγάρια θα πρέπει να προσδιορίσουν και να καταγράψουν τα καθήκοντα, τις δουλειές και τις ευθύνες που προβλέπουν στην κοινή τους ζωή», προτείνει η Bralove. «Να είστε όσο πιο συγκεκριμένοι μπορείτε εδώ. Πρέπει να προσθέσετε και τα λιγότερο συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως ο προγραμματισμός διακοπών, η έναρξη κοινωνικών σχεδίων, η αγορά δώρων για τις γιορτές, ο προγραμματισμός ραντεβού, οι επισκέψεις στην οικογένεια».

Μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια
Η διαδικασία θα πάρει χρόνο, αλλά πρέπει να την εμπιστευτείτε. «Αν ο σύντροφός σας αντιδράσει όταν του ζητήσετε να εξισορροπήσετε τη συναισθηματική εργασία, μην τα παρατήσετε», λέει η Bralove. «Όταν ζητάτε βοήθεια, πρέπει να επιτρέψετε να συμβεί η βοήθεια αυτή. Όσο περισσότερο επιτρέπετε στον σύντροφό σας να υπολειτουργεί, τόσο περισσότερο θα συνεχίσετε να υπερλειτουργείτε, και αυτό το κομμάτι είναι δικό σας».

Διαβάστε επίσης