Πώς θα πείσετε το παιδί να φάει τα λαχανικά του

Πώς θα πείσετε το παιδί να φάει τα λαχανικά του Πώς θα πείσετε το παιδί να φάει τα λαχανικά του

Τα παιδιά έχουν τεράστια ανάγκη από μια ισορροπημένη διατροφή, όχι μόνο για να αναπτυχθούν σωστά αλλά και για να διαμορφώσουν καλές διατροφικές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Όμως και οι καβγάδες πάνω από το πιάτο τους μπορούν να τα βλάψουν σημαντικά, καθώς τα ωθούν στο να συνδέσουν το φαγητό με αρνητικά συναισθήματα, στρώνοντας το δρόμο για μελλοντικές διατροφικές διαταραχές. Ευτυχώς, αν κινηθούμε έξυπνα, μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς φωνές και διαμαρτυρίες.

Μην απαγορεύετε το πρόχειρο φαγητό

Το απαγορευμένο δεν είναι απλώς πιο γλυκό, αλλά κάνει τα παιδιά να διακρίνουν τις τροφές σε “νόστιμες” και “υγιεινές”, αλλά και να αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα γεύματα ως τιμωρία.

Δώστε βάρος στα σνακ

Ακόμη και αν τρώνε τα πιο υγιεινά κυρίως γεύματα, αν τα σνακ τους είναι γεμάτα από ζάχαρη και λιπαρά, η διατροφή τους έχει ανάγκη από προσαρμογές.

Επενδύστε στις μικρές συσκευασίες

Ένας εύκολος τρόπος το παιδί να τρώει την αγαπημένη του λιχουδιά χωρίς να καταστρέφει τη διατροφή του, είναι περιορίζοντας την ποσότητα. Και επειδή είναι δύσκολο να πείσετε ένα πιτσιρίκι να αφήσει στη μέση τη σοκολάτα του, είναι καλύτερα να του προσφέρετε εξ αρχής μια μίνι εκδοχή της.

Μην αγνοείτε τις υγρές θερμίδες

Το γεγονός ότι κάτι μπορεί να σερβιριστεί σε ποτήρι δεν το κάνει λιγότερο παχυντικό. Φροντίστε να πίνει αποκλειστικά φυσικούς χυμούς και νερό και συμπεριφερθείτε στα αναψυκτικά όπως και στις λιχουδιές: Όσο λιγότερο και όσο πιο σπάνια, τόσο καλύτερα.

Πηγαίνετε με τα νερά του

Προσθέστε ένα λαχανικό – ιδανικά κάποιο που ήδη του αρέσει – σε ένα αγαπημένο του φαγητό, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να ζητήσει συμπλήρωμα. Αν εξακολουθεί να αρνείται, ίσως η συμμετοχή του στην προετοιμασία του γεύματος να του αλλάξει γνώμη.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Το περιεχόμενο του πιάτου σας παίζει τεράστιο ρόλο για τις επιλογές του μικρού σας.

Αφήστε το να σερβίρει

Αν είναι στην κατάλληλη ηλικία, βοηθήστε το να γεμίσει μόνο του το πιάτο του. Έτσι θα αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι πιθανότητες να πειραματιστεί.

Δοκιμάστε ξανά

Πολλές φορές τα παιδιά χρειάζονται πολλαπλές δοκιμές για να συνηθίσουν την υφή και τη γεύση μιας νέας τροφής. Επομένως, μην παραδίδετε τα όπλα στο πρώτο του όχι.

Διαβάστε επίσης