Παιδική παχυσαρκία – Προσοχή στις δίαιτες που αφορούν παιδιά

Παιδική παχυσαρκία. Προσοχή στις δίαιτες που αφορούν παιδιά Παιδική παχυσαρκία. Προσοχή στις δίαιτες που αφορούν παιδιά

Το πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας αποτελεί οξυμένο πρόβλημα στη χώρα μας. Όσο όμως σοβαρό και επικίνδυνο είναι το πρόβλημα αυτό, άλλο τόσο επικίνδυνες είναι συχνά και οι δίαιτες με τις οποίες οι γονείς προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν. Εάν το θέμα σάς αφορά, σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν:

– Η πιο ενδεδειγμένη ενέργειά σας θα είναι να απευθυνθείτε σε ένα ειδικό γιατρό διατροφολόγο.
– Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εφαρμόσετε στο παιδί σας μια δίαιτα αδυνατίσματος που απευθύνεται σε ενήλικες. Οι δίαιτες αυτές είναι συνήθως στερητικές, χαμηλές σε θερμίδες, προβλέπουν πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής και στην πλειοψηφία τους στοχεύουν στη γρήγορη απώλεια βάρους.
Παιδική παχυσαρκία. Προσοχή στις δίαιτες που αφορούν παιδιά– Αντίθετα, αν επιθυμείτε το παιδί σας να χάσει κάποιο βάρος, πρέπει να καταστρώσετε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο διατροφής, γιατί ένα παιδί δεν πρέπει να χάνει περισσότερο από μισό κιλό την εβδομάδα.
– Ο στόχος σας δε θα πρέπει να είναι μόνο η άμεση απώλεια κιλών αλλά η σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνηθειών του παιδιού σας.
– Γι΄ αυτό δε θα πρέπει να αποκλείσετε καμία κατηγορία τροφών από τη διατροφή του.
– Περιορίστε τα λίπη, που θα πρέπει να καλύπτουν το 30% των θερμίδων που προσλαμβάνει το παιδί σας καθημερινά.
– Η διατροφή του πρέπει να στηρίζετε περισσότερο σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά), με περιορισμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών.
– Ειδικότερα για τα γαλακτοκομικά προϊόντα, μπορείτε να επιλέγετε αυτά με χαμηλά λιπαρά, που διατηρούν ωστόσο τη θρεπτική τους αξία.
– Μην το στερήσετε ολοκληρωτικά από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών όπως τηγανητές πατάτες, χάμπουργκερ, πίτσα, γλυκά και αναψυκτικά. Επιτρέψτε τα όμως σε αραιά διαστήματα και προσπαθήστε να μην τα συνδέσετε με κάποια ξεχωριστή περίπτωση, μια έξοδο ή μια γιορτή.
Παιδική παχυσαρκία. Προσοχή στις δίαιτες που αφορούν παιδιά– Μαγειρεύετε στο σπίτι αντί να καταφεύγετε στα πρόχειρα έτοιμα φαγητά, που κατά κοινή ομολογία είναι πολύ παχυντικά και ανθυγιεινά.
– Μαγειρέψτε του τα αγαπημένα του φαγητά, υιοθετώντας πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρέματος και αποφεύγοντας τις λιπαρές σάλτσες, το πολύ αλάτι και την υπερβολική ζάχαρη
– Μειώστε το μέγεθος των μερίδων του φαγητού του. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσετε το ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνει.
– Μην αφήνετε το παιδί σας να περνάει πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση, αντίθετα παρακινήστε το να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, ασχολούμενο με κάποιο παιχνίδι η άθλημα. Η απώλεια βάρους επιτυγχάνεται καλύτερα με συνδυασμό δίαιτας και σωματικής άσκησης.
– Τέλος, πολύ σημαντικό είναι να ακολουθείτε όλοι στην οικογένεια έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής, ώστε το παιδί να μη νοιώθει απομονωμένο και να έχει θετική διάθεση στην προσπάθειά του για μείωση του βάρους του.

 

Διαβάστε επίσης