Μπορεί το μαγείρεμα των τροφίμων να σκοτώσει τον κορονοϊό;

Μπορεί το μαγείρεμα των τροφίμων να σκοτώσει τον κορονοϊό; Μπορεί το μαγείρεμα των τροφίμων να σκοτώσει τον κορονοϊό;

Τι γίνεται όταν έρθει η ώρα να φάτε επιτέλους όλα αυτά τα προϊόντα που πήρατε από το σούπερ μάρκετ;

Σίγουρα προσπαθείτε να τηρείτε όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό: μένετε σπίτι όσο περισσότερο μπορείτε, βγαίνετε έξω μόνο για να αγοράσετε αυτά που χρειάζεστε εσείς και η οικογένειά σας, καθαρίζετε τα χέρια σας με αντισηπτικό όταν είστε έξω και μετά τα πλένετε πάλι μόλις φτάσετε στο σπίτι.

Αλλά τι γίνεται όταν έρθει η ώρα να φάτε επιτέλους όλα αυτά τα προϊόντα που πήρατε από το σούπερ μάρκετ; Είναι ασφαλές να τα καταναλώσετε έτσι; Μπορεί το μαγείρεμα να σκοτώσει αποτελεσματικά τον κοροναϊό προτού μπορέσει να εισέλθει στο σύστημά σας;

Μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει στα τρόφιμα;

Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του COVID-19 μέσω των τροφίμων, σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC). Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο COVID-19 απειλεί κυρίως το αναπνευστικό, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο μέσω των σταγονιδίων. Λιγότερο συχνά, ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια ή ένα μολυσμένο αντικείμενο και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Η μεγαλύτερη ανησυχία σχετικά με τον κορονοϊό και την ασφάλεια των τροφίμων, φαίνεται να εξαρτάται περισσότερο από τη γενική υγιεινή παρά από τα μολυσμένα τρόφιμα. Οι ειδικοί επιμένουν να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα πριν από την προετοιμασία ή την κατανάλωση φαγητού, καθώς και να τα πλένετε τακτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, για παράδειγμα μετά το φτέρνισμα ή την τουαλέτα.

Γενικά, ο κορονοϊός δε θεωρείται ότι αποτελεί κίνδυνο για τις επιφάνειες των τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, λόγω της κακής επιβίωσης του κορονοϊού σε επιφάνειες, φαίνεται να υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα διατροφής ή συσκευασίες που φυλάσσονται για μια περίοδο ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος, ψύξης ή κατάψυξης, σύμφωνα με το CDC.

Σε κάθε περίπτωση, το CDC εξακολουθεί να συνιστά την εφαρμογή των ίδιων μέτρων ασφάλειας για τα τρόφιμα που πρέπει πάντα να ακολουθείτε, όπως το να διατηρείτε το ωμό κρέας ξεχωριστά από άλλα προϊόντα και να μαγειρεύετε το κρέας στις κατάλληλες θερμοκρασίες. Όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, φροντίστε να τα ξεπλένετε με νερό προτού τα φάτε. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι άλλες τεχνικές (όπως η χρήση ξιδιού και νερού) είναι πιο αποτελεσματικές. Επίσης, μην πλένετε ποτέ τίποτα που θα καταναλώσετε με προϊόντα καθαρισμού οποιουδήποτε είδους.

Το μαγείρεμα των τροφίμων σκοτώνει τον κορονοϊό;

Και πάλι, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο νέος κορονοϊός δεν είναι ένα παθογόνο που προκαλείται από τα τρόφιμα, εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να μαγειρεύετε τα τρόφιμα στις σωστές θερμοκρασίες – και κάτι τέτοιο πιθανότατα θα μειώσει οποιαδήποτε ποσότητα ιού στο φαγητό.

Πολλοί ιοί γενικά είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα και οι κορονοϊοί ειδικότερα τείνουν να επιβιώνουν για μικρότερες χρονικές περιόδους σε υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι σε ψυχρότερα περιβάλλοντα. Φυσικά, επειδή ο SARS-CoV-2 είναι τόσο καινούριος, δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής δεδομένα ή μελέτες για το ότι μειώνεται η εξάπλωση του όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, αλλά πιθανότατα θα ενεργήσει πολύ παρόμοια με άλλους κορονοϊούς. Γι αυτό και όσον αφορά στις τροφές, θα πρέπει να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα, λαμβάνοντας υπόψη τις τυπικές οδηγίες για το μαγείρεμα των τροφίμων.

Σύμφωνα με το CDC, οι σωστές οδηγίες θερμοκρασίας για το μαγείρεμα – οι οποίες όχι μόνο αποτρέπουν την ανάπτυξη ιών αλλά και βακτηρίων στα τρόφιμα – περιλαμβάνουν τις παρακάτω θερμοκρασίες:

62.7℃ για ολόκληρα τεμάχια βοδινού, χοιρινού, μοσχαριού και αρνιού
71 ℃ για αλεσμένα κρέατα, όπως βόειο κρέας και χοιρινό
73.8℃ για όλα τα πουλερικά, συμπεριλαμβανομένου του κοτόπουλου και της γαλοπούλας
62.7℃ για φρέσκο ζαμπόν (ωμό)
62.7℃ για ψάρι ή μαγειρέψτε έως ότου η σάρκα είναι αδιαφανής

Διαβάστε επίσης