Αυτοκόλλητα τατουάζ: Πόσο ασφαλή είναι για τα παιδιά

Αυτοκόλλητα τατουάζ: Πόσο ασφαλή είναι για τα παιδιά Αυτοκόλλητα τατουάζ: Πόσο ασφαλή είναι για τα παιδιά

Μπορεί να μας φαίνονται αθώα και η μη μόνιμη φύση τους να τα καθιστά ελκυστικά, ωστόσο νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αυτοκόλλητα τατουάζ που κάνουν τα μικρά παιδιά βλάπτουν το δέρμα και πρέπει να γίνονται με προσοχή.

Τα αυτοκόλλητα τατουάζ, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα παιδιά, μπορούν να καταστρέψουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Granada.

Η μελέτη ανέλυσε τις δερματολογικές επιδράσεις των μόνιμων τατουάζ, τα οποία γίνονται με βελόνες που εισχωρούν στο δέρμα και εκείνες των προσωρινών, αυτοκόλλητων τατουάζ. Τα δεύτερα, εξηγεί ο ένας εκ των ερευνητών, Jose Pablo Serrano, είναι επίσης επιβλαβή: «Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το δέρμα στο οποίο πραγματοποιείται το αυτοκόλλητο τατουάζ παρουσίαζε χαμηλότερες θερμοκρασίες, χειρότερη ενυδάτωση της επιδερμίδας και χειρότερη συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου που δεν είχε τατουάζ».

Επίσης, τα επίπεδα της διαδερμικής απώλειας νερού ήταν υψηλότερα στην περίπτωση των αυτοκόλλητων τατουάζ συγκριτικά με το δέρμα χωρίς τατουάζ, στοιχείο που υποδεικνύει ότι υπάρχει ένας βαθμός βλάβης στον επιδερμικό προστατευτικό φραγμό του δέρματος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα αυτοκόλλητα τατουάζ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, ιδιαίτερα στην περίπτωση ασθενών που υποφέρουν από κάποιο είδος δερματικής βλάβης, όπως οι πάσχοντες από ψωρίαση ή ατοπική δερματίτιδα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη προσθέτει ένα νέο στοιχείο στην επιστημονική βιβλιογραφία, καθώς οι περισσότερες παρενέργειες των τατουάζ που έχουν ήδη περιγραφεί σχετίζονται με τη μόνιμη δερματοστιξία και οφείλονται συνήθως σε προβλήματα όπως λοιμώξεις, κοκκιώματα ή αλλεργικές αντιδράσεις είτε λόγω των χρωμάτων που χρησιμοποιήθηκαν είτε λόγω της ίδιας της διαδικασίας. Επιπλέον, άλλοι τύποι προσωρινών τατουάζ, όπως η χένα, οι οποίοι δεν αναλύθηκαν στην παρούσα μελέτη, έχουν σχετιστεί με μεγαλύτερο αριθμό ανεπιθύμητων αλλεργικών αντιδράσεων.

Διαβάστε επίσης