Κορονοϊός: Μην έχετε αυτά τα χειμωνιάτικα καλύμματα αντί για μάσκα, Δεν σας προστατεύουν

Κορονοϊός: Μην έχετε αυτά τα χειμωνιάτικα καλύμματα αντί για μάσκα, Δεν σας προστατεύουν Κορονοϊός: Μην έχετε αυτά τα χειμωνιάτικα καλύμματα αντί για μάσκα, Δεν σας προστατεύουν

Για σχεδόν ένα χρόνο τώρα, οι συστάσεις των ειδικών επί της πανδημίας COVID-19 επικεντρώνονται γύρω από τρία πράγματα: μάσκα, αποστάσεις και πλύσιμο χεριών. Έχει αποδειχθεί ότι αυτά τα τρία βασικά μέτρα ατομικής προστασίας είναι ο καλύτερος τρόπος για να περιοριστεί ο κορονοϊός.

Όσον αφορά όμως την μάσκα, δεν λειτουργεί το οποιοδήποτε κάλυμμα προσώπου προστατευτικά. Είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα με κατάλληλη εφαρμογή, υλικά και στρώματα. Δυστυχώς, με τις αμέτρητες επιλογές πλέον στην αγορά, πολλά στυλ δεν πληρούν τους κανόνες ασφαλείας.

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιούν τώρα ότι ορισμένα δημοφιλή καλύμματα προσώπου, τα οποία συνήθως φοριούνται τον χειμώνα, «δεν υποκαθιστούν τις μάσκες».

Διότι μπορεί τυπικά να καλύπτουν το στόμα και την μύτη σας, αλλά επί της ουσίας προσφέρουν ελάχιστη προστασία από τον κορονοϊό.

Το κασκόλ ΔΕΝ είναι μάσκα προσώπου ενάντια στην COVID-19

Αν και ένα κασκόλ είναι σίγουρα καλύτερο από το να μην καλύπτει τίποτα το πρόσωπό σας, εντούτοις το CDC προειδοποιεί ότι δεν θεωρείται προστατευτικό μέσο. Όπως εξηγεί στην ιστοσελίδα του τα κασκόλ «χρησιμοποιούνται για ζεστασιά και είναι συνήθως κατασκευασμένα από χαλαρά πλεκτά υφάσματα που δεν είναι κατάλληλα για χρήση ως μάσκες για την αποτροπή της μετάδοσης COVID-19″. Αυτό που προτείνει το CDC είναι να φοράτε το κασκόλ σας πάνω από την προστατευτική σας μάσκα.

Εν τω μεταξύ, τα μεταξωτά κασκόλ μπορεί να είναι μια διαφορετική ιστορία. Σύμφωνα με μια προδημοσιευμένη μελέτη από το πανεπιστήμιο του Ιλλινόις στην πλατφόρμα medrxiv, ένα μόνο στρώμα υφάσματος από 100% μετάξι είναι περίπου συγκρίσιμο με τρία στρώματα υφάσματος από βαμβάκι. Αυτό σημαίνει ότι ένα κάλυμμα προσώπου από μετάξι, προσφέρει έστω μία μέτρια προστασία, αν και όχι όση μια χειρουργική μάσκα. Πέρα από τη σφιχτή του ύφανση, «το μετάξι έχει ηλεκτροστατικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην παγίδευση μικρότερων ιογενών σωματιδίων», προσθέτει το Business Insider.

Οι μάσκες σκι δεν περιορίζουν την εξάπλωσή του COVID-19

Το CDC προειδοποιεί να μην χρησιμοποιείτε μάσκες σκι ως προστασία έναντι της COVID-19, επικαλούμενο αμφιβολίες σχετικά με τον τύπο υφάσματος. Αν και προτείνει «μάσκες κατασκευασμένες με ύφασμα που ‘αναπνέει’ (όπως το βαμβάκι)» και «μάσκες με δύο ή τρία στρώματα», οι μάσκες σκι τείνουν να είναι κατασκευασμένες από ανεπαρκώς αεριζόμενο πολυεστέρα και διαθέτουν μόνο ένα στρώμα υφάσματος.

Τι γίνεται όμως αν πάτε για σκι; (σ.σ. με κωδικό 6, ξέρετε εσείς…) Ο κανόνας εξακολουθεί να ισχύει: φορέστε την χειρουργική μάσκα σας για προστασία και βάλτε από πάνω τυχόν επιπλέον στρώματα για ζεστασιά, όπως αυτά στις μάσκες σκι.

Η μπαλακλάβα δεν είναι μάσκα προσώπου ενάντια στην COVID-19

Με παρόμοιο σχεδιασμό με τις μάσκες σκι, οι μπαλακλάβες (ή αλλιώς γκέτες ή μπαντάνες προσώπου) έχουν το πρόσθετο μειονέκτημα να αφήνουν ακάλυπτη την μύτη. Ακόμα και το να τεντώσετε το κάτω μέρος της ώστε να φτάσει πάνω από την μύτη, αυτό θα είναι μια ακατάλληλη λύση με ανεπαρκή υλικά για προστασία από την COVID-19.

Το CDC συνιστά ότι εάν σκοπεύετε να φοράτε ένα από αυτά τα καλύμματα προσώπου, θα πρέπει να το βάζετε ως πρόσθετο στρώμα πάνω από μια κανονική μάσκα προσώπου έναντι της COVID-19.

Διαβάστε επίσης