Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone

Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone Πώς να βγάζετε καλύτερες φωτογραφίες με το smartphone

Τα smartphone δεν μπορούν σίγουρα να αντικαταστήσουν την αναλογική φωτογραφική μηχανή στην ποιότητα των φωτογραφιών αλλά υπερτερούν κατά πολύ σε ευελιξία. Επειδή οι ωραίες στιγμές συμβαίνουν χωρίς πρόγραμμα, και κυρίως όταν δεν κουβαλάμε μαζί την φωτογραφική μηχανή, παρακάτω θα βρείτε μερικές απλές συμβουλές για να αποθανατίσετε αυτές τις στιγμές με το κινητό σας.

Το πιο σημαντικό είναι να καθαρίσουμε τον φακό της κάμερας. Είναι τόσο απλό κι όμως συχνά μας διαφεύγει τελείως. Τα κινητά μας βρίσκονται μέσα σε τσέπες, τσάντες και γενικά ακουμπούν ένα σωρό επιφάνειες, έτσι ο φακός είναι συνήθως θολωμένος. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα καθαρίσετε την οθόνη σας μην τον ξεχάσετε!

Βάλτε τις ρυθμίσεις της κάμερας στο βέλτιστο και πειραματιστείτε με τη φωτεινότητα και το κοντράστ. Υπάρχουν επίσης πολλές σχετικές εφαρμογές που θα σας βοηθήσουν. Όταν ετοιμάζεστε να βγάλετε μια φωτογραφία κρατήστε το κινητό με τα δύο χέρια σαν φωτογραφική μηχανή. Αυτό θα σας βοηθήσει να κεντράρετε καλύτερα και να το κρατήσετε πιο σταθερό. Το τελευταίο ειδικά μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της εικόνας γι’ αυτό αν είναι δυνατόν ακουμπήστε κάπου για μεγαλύτερη σταθερότητα και μην τραβάτε το κινητό από τη θέση αμέσως μόλις πατήσετε το κουμπί. Ίσως χρειάζεται μερικά δευτερόλεπτα για να μην βγει η φωτογραφία σας κουνημένη, ιδιαίτερα σε χαμηλό φωτισμό. Σε κάποια κινητά αυτό το φαινόμενο είναι πιο έντονο ενώ σε άλλα μπορεί να μην υπάρχει καν.

Άλλο ένα σημαντικό tip είναι να κάνετε ζουμ περπατώντας, όπου αυτό είναι δυνατό και όχι χρησιμοποιώντας το ζουμ της κάμερας γιατί εύκολα χαλά η ανάλυση και εμφανίζονται τα pixel. Ίσως όχι στην οθόνη του κινητού, αλλά στου υπολογιστή σίγουρα. Βγάλτε πολλές φορές την ίδια φωτογραφία γιατί πάντα κάποια λήψη θα βγει σημαντικά καλύτερη από τις άλλες. Αλλά μη βιαστείτε να διαγράψετε αυτές που δεν σας αρέσουν πριν τις δείτε στην οθόνη του υπολογιστή. Δεν αποκλείεται να δείχνουν και καλύτερες από εκείνες που φαίνονταν όμορφες στο κινητό.

Το βασικό που πρέπει να θυμάστε από άποψη οπτικής είναι το φως να βρίσκεται πάντα πίσω σας κι όχι πίσω από το θέμα σας. Έτσι εξασφαλίζετε περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Το αντίθετο εφέ είναι εξίσου ενδιαφέρον για να τονίσετε φιγούρες και σχήματα αλλά πετυχαίνει καλύτερα με κάμερες πιο υψηλής ανάλυσης. Επίσης προσπαθήστε οι φωτογραφίες σας να είναι λιτές έως αφαιρετικές κι όχι φορτωμένες. Χωρίστε νοητά αυτό που βλέπετε σε πολλά μικρά κάδρα και επικεντρωθείτε. Αν για παράδειγμα είστε με φίλους που παίζουν τάβλι αντί για όλη την εικόνα βγάλτε τις εκφράσεις τους, τα χέρια τους, τις ζαριές. Πολλές φορές αυτά αφηγούνται πιο όμορφα την ιστορία από ένα μεγάλο κάδρο.

Τέλος εκμεταλλευτείτε την ευελιξία του κινητού και βγάλτε φωτογραφίες από όλες τις πιθανές οπτικές γωνίες, πράγμα που θα ήταν αρκετά δύσκολο με μια αναλογική μηχανή.

 

Διαβάστε επίσης