10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τους τετράποδους μας φίλους

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τους τετράποδους μας φίλους 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τους τετράποδους μας φίλους

Μία λίστα από ενδιαφέρουσες πληροφορίες και περίεργες συνήθειες των κατοικιδίων μας.

Τα κατοικίδια είναι μέρος της ζωής μας εδώ και χρόνια και έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία και την ευημερία μας. Από την παροχή συντροφικότητας και άνευ όρων αγάπη μέχρι τη μείωση του άγχους και της αίσθησης της μοναξιάς, τα κατοικίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Τα σκυλιά και τα γατιά είναι συνοδοιπόροι και μας χαρίζουν όμορφες και ενδιαφέρουσες στιγμές.

Σε αυτήν τη λίστα, θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα πιο ενδιαφέρονται και αξιοπερίεργα facts για τους τετράποδους μας φίλους.

Η όσφρηση των σκύλων είναι τουλάχιστον 40 φορές καλύτερη από την δική μας

Η περιοχή του εγκεφάλου που χρησιμοποιούν οι σκύλοι για την όσφρηση είναι 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπων. Για αυτό τον λόγο χρησιμοποιούνται συχνά για την ανίχνευση ανθρώπων, ναρκωτικών, μανιταριών μέχρι αι για την ανίχνευση ιατρικών προβλημάτων (όπως πχ του διαβήτη).

Δεν ιδρώνουν

Ένα από τα πιο άγνωστα facts για τα σκυλιά και τις γάτες είναι ότι παράγουν ελάχιστο ιδρώτα και μόνο σε ορισμένα μέρη του σώματός τους. Δεν έχουν ιδρωτοποιούς αδένες σε όλο το σώμα για αυτό ιδρώνουν μόνο στα πόδια τους. Τα σκυλιά όταν λαχανιάζουν, εξατμίζουν την υγρασία από τις γλώσσες τους. Και αυτό τα κρατάει δροσερά.

Μπορεί να είναι είτε «δεξιοπόδαρα», είτε «αριστεροπόδαρα»

Όπως και οι άνθρωποι έτσι και τα σκυλιά και οι γάτες έχουν ένα πόδι το οποίο προτιμούν να χρησιμοποιούν περισσότερο από το άλλο.

Έχουν ένα μοναδικό αποτύπωμα μύτης

Η μύτη της γάτας και του σκύλου έχει ένα μοτίβο που είναι μοναδικό. Το αποτύπωμα της μύτης τους είναι ο αντίστοιχος βιομετρικός δείκτης με το δακτυλικό αποτύπωμα κάθε ανθρώπου.

Γίνονται νευρικά όταν κουράζονται

Τα κουτάβια μπορούν να γίνουν ιδιότροπα και γκρινιάρικα όπως τα μικρά παιδιά όταν κουράζονται και χρειάζονται ύπνο.

Τα σκυλιά έχουν τη νοημοσύνη ενός δίχρονου

Τα σκυλιά μπορούν να κατανοήσουν περισσότερες από 100 λέξεις, κάτι που τους φέρνει στο ίδιο επίπεδο με ένα παιδί δύο ετών. Ωστόσο τα σκυλιά εκπαιδεύονται πολύ πιο εύκολα από ένα δίχρονο παιδί.

Τα σκυλιά έχουν 18 μύες για να ελέγχουν τα αυτιά τους

Τα σκυλιά έχουν αρκετούς μύες γύρω από τα αυτιά που τους βοηθούν να τα περιστρέψουν και να ακούνε καλύτερα τα πάντα γύρω τους. Παράλληλα ένα μεγάλο μέρος της γλώσσας του σώματος τους εκφράζεται μέσα από τις κινήσεις των αυτιών τους.

Έχουν τροφικές δυσανεξίες

Τα σταφύλια και οι σταφίδες, όπως και τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το αβοκάντο και οι ντομάτες μπορούν να βλάψουν τα κατοικίδιά μας ειδικά σε μεγάλες ποσότητες που μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Ο σκύλος κάνει κύκλους πριν ξαπλώσει

Εδώ υπάρχουν άφθονες θεωρίες. Μία λέει ότι περιστροφή σε έναν πλήρη κύκλο επιτρέπει στο ζώο να ελέγξει το περιβάλλον του και να τοποθετηθεί στραμμένο προς τον άνεμο, ώστε να μπορεί να μυρίσει τα αρπακτικά που πλησιάζουν. Άλλη λέει ότι οι πρόγονοι των σκύλων καθάριζαν το έδαφος με αυτό τον τρόπο από φίδια και έντομα. Άλλη, πιο απλή, υποστηρίζει ότι το κάνει για να νιώσει πιο άνετα και να χαλαρώσει πριν την κατάκλιση.

Η καρδιά μιας γάτας χτυπά ταχύτερα από μια ανθρώπινη καρδιά.

Ο μέσος όρος των χτύπων της καρδιάς τους είναι 110 έως 140 παλμοί το λεπτό.

Διαβάστε επίσης