Τι ρόλο παίζει το άγχος στη ζωή των παιδιών;

Τι ρόλο παίζει το άγχος στη ζωή των παιδιών; Τι ρόλο παίζει το άγχος στη ζωή των παιδιών;

Ακόμα και αν τα παιδιά δεν καλούνται να αντιμετωπίσουν τις ευθύνες ή τις υποχρεώσεις των ενηλίκων, αντιμετωπίζουν και εκείνα τις δικές τους ανησυχίες, με την θέση τους να είναι αρκετά άβολη μιας και ακόμα δεν έχουν αναπτύξει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την επίλυση των ζητημάτων με ψυχραιμία και λογική.

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έτσι άλλα τείνουν να ανησυχούν περισσότερο, ακόμα και για απλά ζητήματα ενώ άλλα λιγότερο.

Εκτός από την ιδιοσυγκρασία του παιδιού, η αντίδρασή του σε καθημερινές δυσκολίες συνδέεται ως ένα βαθμό και με τις δικές σας αντιδράσεις, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αποτελείτε το πρότυπό του.

Τι αγχώνει το παιδί;

Οι λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία ή και άγχος στο παιδί σχετίζονται συχνά με την ηλικία και το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Τα παιδιά ήδη από την προεφηβεία συνήθως ξεκινούν να ανησυχούν για πράγματα όπως οι βαθμοί, τα τεστ, τις αλλαγές στο σώμα τους, αν θα ταιριάζουν με τους φίλους τους. Μπορεί να αισθάνονται άγχος για κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι οι κλίκες, η πίεση από συνομηλίκους τους ή μπορεί ακόμα και να ανησυχούν για τον ενδεχόμενο κοινωνικό αποκλεισμό.

Επειδή αρχίζουν σταδιακά να συνειδητοποιούν ότι αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου κόσμου, μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν για ζητήματα που ακούν στο σχολείο ή τις ειδήσεις, όπως η οικονομική κατάσταση, η υπερθέρμανση του πλανήτη, η τρομοκρατία και η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Πώς μπορείτε να το βοηθήσετε

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το παιδί και να είστε διαθέσιμοι όταν εκείνο νιώθει την ανάγκη να σας μιλήσει και να σας ανοιχθεί. Εάν διαπιστώσετε ότι κάτι το απασχολεί, προσπαθήστε να μάθετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες, κάνοντας γενικές ερωτήσεις με ήπιο και φιλικό τόνο. Αφήστε το να σας ανοιχθεί και προσπαθήστε να μην το διακόψετε για να του δώσετε αμέσως την λύση ή την προσωπική σας συμβουλή. Επικυρώστε τα συναισθήματά του και δηλώστε του ότι βρίσκεστε στο πλάι του για οτιδήποτε σας χρειαστεί. Έπειτα συζητήστε και ενθαρρύνετέ το να βρει ορισμένες λύσεις ή στρατηγικές που θα το βοηθούσαν να χαλαρώσει ή και να επιλύσει μια κατάσταση που το ανησυχεί. Έτσι θα μάθει με την πάροδο του χρόνου να εκφράζει τα συναισθήματά του με υγιή τρόπο και να αντιμετωπίζει τα ζητήματα που το απασχολούν με ψυχραιμία και λογική

Διαβάστε επίσης