Γαλαξίδι – Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόν

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόν Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόν

Το Γαλαξίδι σίγουρα το θαυμάσατε πρόσφατα σε κάποιο σήριαλ της φετινής τηλεοπτικής σαιζόν. Όσοι δεν έχετε καταφέρει να το επισκεφτείτε μέχρι τώρα, λάβετέ το σοβαρά υπόψιν για την επόμενη απόδρασή σας από την πόλη.

Το Γαλαξίδι αποτελεί ιδανικό προορισμό για χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα καθώς απέχει περίπου 3 ώρες από την Αθήνα και μόλις 1.5 ώρα από την Πάτρα.

Και αποτελεί και ιδανικό «διάλειμμα» για τους σκιέρ του Παρνασσού καθώς είναι πολύ κοντά στην Αράχωβα.

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΓαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΜάλιστα μπορείτε να θαυμάσετε τις χιονοσκέπαστες κορυφές του Παρνασσού καθώς θα απολαμβάνετε τον καφέ σας.

Και βέβαια μπορεί να σας φιλοξενήσει και στις καλοκαιρινές σας διακοπές για περισσότερες ημέρες.

Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι παραδοσιακά και όμορφα όμως επειδή είναι λίγα, οι τιμές είναι αρκετά «τσιμπημένες».

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΠεριηγηθείτε στα σοκάκια και θαυμάστε την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Τα σπίτια είναι εντυπωσιακά και πολύ καλά συντηρημένα.
Κάθε σας βόλτα μέσα στα σοκάκια είναι ένα πραγματικό ταξίδι στο παρελθόν. Τέτοιες αναμνήσεις ίσως δεν ανήκουν στους νεότερους από μας, όμως η αίσθηση της ηρεμίας και της γαλήνης που δίνει στον επισκέπτη αυτή η περιοχή είναι κάτι το απίστευτο.

Τα εγκαταλελειμμένα κτήρια είναι πραγματικά ελάχιστα και ως τέτοια έχουν περισσότερη γοητεία παρά προκαλούν θλίψη.

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΚι εδώ αξίζουν συγχαρητήρια στους κατοίκους που φροντίζουν τόσο πολύ τα κτήρια.
Βοηθάει βέβαια και ότι υπάρχει οικιστικός κανονισμός που δεν επιτρέπει να ξεφυτρώσουν τετράγωνα γυάλινα κτήρια στην περιοχή κι έτσι η μαγική εικόνα του Γαλαξιδιού δεν πρόκειται να αλλοιωθεί.

Το φαγητό είναι πραγματικά καλό σε όλα τα εστιατόρια της παραλίας αλλά και στα ταβερνάκια που βρίσκονται διάσπαρτα στα σοκάκια της πόλης.

Αν θέλετε κάτι διαφορετικό, δοκιμάστε κοντοσούβλι από αρνί ή προβατίνα που αποτελεί και παραδοσιακό φαγητό της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας. Αντίθετα με τη διαμονή, οι τιμές στο φαγητό είναι απόλυτα λογικές με εξαίρεση κάποια πιο «επώνυμα» εστιατόρια.

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΓια το βράδυ, το χειμώνα, υπάρχουν 2-3 μπαράκια κοντά στην παραλία, σχεδόν όλα με τζάκι. Ο κόσμος λίγος όμως η καλή διάθεση άφθονη. Το προσωπικό είναι πολύ φιλόξενο και φιλικό και πριν το καταλάβετε όλο το μαγαζί γίνεται μία όμορφη παρέα. Και προς έκπληξή σας, θα ανακαλύψετε ότι αυτά τα μπαράκια αργούν πολύ να κλείσουν. Μα πάρα πολύ!

Και αν ξενυχτήσετε τόσο πολύ, υπάρχει και μία καντίνα για τους ξενύχτηδες που προσφέρει σάντουϊτς με σπιτικό μπιφτέκι και σουβλάκια.
Περιηγηθείτε επίσης στον παραλιακό δρόμο που σας οδηγεί στην άλλη πλευρά του Γαλαξιδιού. Στο τέλος του δρόμου υπάρχει ένα καρνάγιο. Κι εδώ θα θαυμάσετε υπολείμματα του παρελθόντος.

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΑπό αυτή την πλευρά της πόλης θα δείτε κι άλλες χιονισμένες κορυφές, ατενίζοντας τα βουνά της Φωκίδας που βρίσκονται πίσω από το Γαλαξίδι.

Στο μικρό κολπάκι δίπλα από το μουράγιο, αφεθείτε να σας παρασύρει ο ήχος των κυμάτων που σκάνε στα βράχια ενώ εσείς θα βλέπετε απέναντί σας τον επιβλητικό Παρνασσό.

Σε αυτό το σημείο μπορείτε επίσης να θαυμάσετε τα χρώματα που ρίχνει πάνω στα απέναντι βουνά ο ήλιος που δύει.
Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΑπό την άλλη πλευρά του κεντρικού λιμανιού, ξεκινάει ένας ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί στις παραλίες.

Οι παραλίες είναι μικροσκοπικά κολπάκια, με βότσαλο, και βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τα σπίτια. Η θέα είναι πραγματικά μαγευτική. Και τα μικρά αυτά κολπάκια είναι γεμάτα με κοχύλια για όσους θέλουν να συγκεντρώνουν «θησαυρούς της παραλίας».

Ο δρόμος περνάει μεταξύ της παραλίας και ενός πευκόφυτου δάσους.

Το πεζοδρόμιο είναι αρκετά φαρδύ και καλοσυντηρημένο ώστε ο πεζός να μπορεί να περπατάει ανενόχλητος.

Γαλαξίδι: Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόνΤο βράδυ ο δρόμος φωτίζεται ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να θαυμάσει και τη νυχτερινή θέα των φωτισμένων πια σπιτιών.

Επίσης, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το Ναυτικό και το Λαογραφικό Μουσείο, είναι και τα δύο ανοικτά κάθε πρωί μετά τις 10 και πραγματικά αξίζει να κάνετε μία επίσκεψη. Άλλωστε η ναυτική παράδοση του Γαλαξιδιού είναι έντονη σε κάθε βήμα σας στην περιοχή. Γαλαξίδι:

Ένα γαλήνιο ταξίδι στο παρελθόν. Θα τα βρείτε εύκολα καθώς στον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο της αγοράς υπάρχουν ταμπέλες που θα σας κατευθύνουν.

Τολμήστε λοιπόν μία βόλτα μέχρι το όμορφο Γαλαξίδι. Η απόσταση δεν είναι πολύ μεγάλη και επιτρέπει ακόμη και ημερήσιες αποδράσεις. Κάντε ένα ταξίδι στο παρελθόν και γαληνέψτε την ψυχή και το μυαλό σας στο Γαλαξίδι.

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης