Χιόνι στον κήπο μας

Χιόνι στον κήπο μας Χιόνι στον κήπο μας

Όταν ο χειμώνας είναι δριμύς σίγουρα τα φυτά του κήπου μας υποφέρουν. Το ακάλυπτο έδαφος και οι άγριες μεταπτώσεις της θερμοκρασίας μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και ολοκληρωτική καταστροφή σε ορισμένα φυτά. Ο ρόλος του χιονιού είναι να προλαβαίνει τις διαβρώσεις και να σταθεροποιεί την θερμοκρασία του εδάφους. Στην πραγματικότητα, ένας χιονισμένος χειμώνας είναι καλός για τον κήπο μας.

Ο όγκος και η πυκνότητα του χιονιού είναι δύο παράγοντες καθοριστικοί για τον κήπο σας. Από αυτούς εξαρτάται ποια φυτά θα επιβιώσουν και ποια θα καταστραφούν. Η επιβίωση των φυτών εξαρτάται από τον αριθμό των υπερβολικά κρύων ημερών και από το βάθος που φθάνει ο παγετός στο έδαφος. Στις καλές περιπτώσεις το χιόνι πέφτει πριν τις μεγάλες παγωνιές δημιουργώντας μια προστασία για τις ευαίσθητες ρίζες και για μερικούς οργανισμούς του εδάφους. Αν οι παγωνιές έρθουν πριν τις χιονοπτώσεις η επιβίωση για τα ευαίσθητα φυτά γίνεται προβληματική.

Χιόνι στον κήπο μαςΑπό την άλλη πλευρά το χιόνι που θα πέσει πριν από τις παγωνιές, αν είναι πολύ μπορεί να μονώσει το έδαφος και περιορίσει το βάθος της παγωνιάς. Όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι πάνω από το μηδέν, το χιόνι σε επαφή με το έδαφος λιώνει συνεχώς αλλά με αργό ρυθμό κατά την διάρκεια του χειμώνα. Το νερό του χιονιού απορροφάται από το έδαφος συμπληρώνοντας το νερό του εδάφους.

Όταν μάλιστα το πάχος του χιονιού δεν είναι μεγάλο, οι ακτίνες του ήλιου μπορούν να το διαπεράσουν και να μεταφέρουν την ζέστη τους στο έδαφος. Επίσης, όταν το χιόνι γίνεται βρώμικο, η βρωμιά απορροφά τις ηλιακές ακτίνες και το χιόνι αρχίζει να λιώνει από επάνω. Αυτή είναι η αιτία που το χιόνι μετατρέπεται σε λάσπη τόσο γρήγορα στις μεγάλες πόλεις. Και είναι ή ίδια αιτία που το νέο χιόνι λιώνει τόσο γρήγορα όταν πέσει επάνω σε στρώμα από βρώμικο χιόνι.

Χιόνι στον κήπο μαςΠώς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα φυτά μας, να επιβιώσουν και να εκμεταλλευτούμε το χιόνι; Αντιγράφοντας τα δάση! Δηλαδή τοποθετώντας ανεμοφράχτες στον κήπο μας αν είναι απροστάτευτος, και σκεπάζοντας το έδαφος με σωρούς φύλλων, κοπριά και άχυρα που δημιουργούν μόνωση και μπορούν να συγκρατήσουν το χιόνι.

Φυσικά θα πρέπει να τινάξουμε το χιόνι από τα κλαδιά των δέντρων του κήπου μας ώστε να μην σπάσουν από το βάρος.

Τέλος, μην χρησιμοποιείτε αλάτι για να ανοίξετε διαδρόμους στον χιονισμένο και παγωμένο κήπο σας. Θα έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις την άνοιξη καθώς μπορεί να κάψετε τις ρίζες από τα ετήσια και ποώδη φυτά σας. Η οικοδομική άμμος, ή η άμμος για γάτες είναι μια ασφαλέστερη λύση.

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
Valentine.gr

Διαβάστε επίσης