Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα;

Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα;

Τις τελευταίες δεκαετίες η κατανάλωση κατεψυγμένων προϊόντων έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Τα κατεψυγμένα προϊόντα προσφέρουν όλα όσα ζητάει σήμερα ο καταναλωτής: Ξεκούραστο, απολαυστικό, δεδομένο φαγητό, χωρίς δαπανηρή προετοιμασία και μια στην κυριολεξία εγγυημένη επιτυχία. Τι ξέρετε όμως γι’ αυτά τα προϊόντα;

Τα κατεψυγμένα τρόφιμα προσφέρουν μόνο πλεονεκτήματα
Η διαδικασία της ψύξης αποτελεί την ιδανικότερη μέθοδο για να διατηρηθεί ένα προϊόν για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να χάσει φρεσκάδα, ποιότητα, γεύση και θρεπτικές ουσίες. Τα προϊόντα καταψύχονται αμέσως μετά την εσοδεία, το ψάρεμα ή τη σφαγή και μεταφέρονται σε συνθήκες συνεχούς ψύξης με φορτηγά-ψυγεία στους καταψύκτες στα σημεία πώλησης του εμπορίου.

Οι απώλειες θρεπτικών ουσιών, που προκύπτουν εξαιτίας της διαδικασίας του μεταβολισμού των παγωμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια της μεταφοράς στο εμπόριο ή στις αποθήκες, είναι στα κατεψυγμένα τρόφιμα παρά πολύ μειωμένες. Επίσης τα κατεψυγμένα προϊόντα δεν περιέχουν καθόλου συντηρητικά, δηλαδή βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στην αρχική φυσική τους κατάσταση.

Τα κατεψυγμένα προϊόντα σήμερα χρησιμοποιούνται άνετα στη δημιουργική μαγειρική, στην οικιακή αλλά και την επαγγελματική κουζίνα, γιατί προσφέρουν υψηλή ποιότητα και μεγάλη προσαρμογή.

Η θρεπτική τους αξία
Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα;Έχει αποδειχτεί ότι τα κατεψυγμένα προϊόντα διατηρούν την ίδια θρεπτική αξία, γεύση, χρώμα και άρωμα με τα φρέσκα, αρκεί να έχουν την ίδια ποιότητα με τα νωπά, να αποφεύγετε η επανάψυξή τους και να τηρούνται οι σωστοί όροι μαγειρέματος.

Τα κρέατα και τα ψάρια είναι ασφαλή σε θερμοκρασία κατάψυξης -35°C, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά δε διατρέχουν κανένα κίνδυνο με τη διαδικασία της ψύξης, αρκεί η διαδικασία κατάψυξής τους να αρχίζει λίγες ώρες μετά τα κόψιμό τους.

Χρόνοι διατήρησης στην κατάψυξη
Πριν αγοράσετε κατεψυγμένα προϊόντα πρέπει να γνωρίζετε τις δυνατότητες του ψυγείου σας και τη διάρκεια διατήρησης των προϊόντων, που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Ένα ψυγείο του οποίου η θερμοκρασία φτάνει μέχρι τους -6°C, έχει τη δυνατότητα να φυλάξει τρόφιμα έως δύο εβδομάδες.
Ένας οικιακός καταψύκτης που φτάνει σε θερμοκρασία έως και -12°C, μπορεί να συντηρήσει τρόφιμα για αρκετές εβδομάδες ή και μήνες.
Ένας καταψύκτης με θερμοκρασία μέχρι και -25°C έχει τη δυνατότητα να συντηρήσει τρόφιμα για πολλούς μήνες.

Η ασφαλής απόψυξη
Πόσο θρεπτικά και πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα προϊόντα;Η απόψυξη ενός κατεψυγμένου προϊόντος χρειάζεται μεγάλη προσοχή.
Ποτέ μην ξαναψύχετε ένα προϊόν που έχετε προηγουμένως ξεπαγώσει. Άλλωστε αυτό επισημαίνεται και σε όλες τις συσκευασίες των κατεψυγμένων προϊόντων.

Οι πιο συνηθισμένοι τρόποι απόψυξης είναι:
– Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Σ΄ αυτή την περίπτωση φροντίστε το προϊόν να είναι καλά συσκευασμένο.
– Σε τρεχούμενο νερό.
Είναι ο πιο απλός και συνηθισμένος τρόπος απόψυξης, το αρνητικό όμως σημείο είναι ότι έτσι έχουμε απώλεια θρεπτικών συστατικών του προϊόντος.
– Στο ψυγείο.
Είναι ασφαλής μέθοδος, αρκεί να ξεκινήσετε το ξεπάγωμα τουλάχιστον 12 ώρες πριν το μαγείρεμα.
– Στο φούρνο.
Είναι καλός τρόπος απόψυξης κυρίως προμαγειρεμένων κατεψυγμένων προϊόντων.
– Σε μπεν μαρί.
Είναι η ιδανική μέθοδος για κατεψυγμένα προμαγειρεμένα προϊόντα.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης