Τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού συντρόφου

Τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού συντρόφου Τα χαρακτηριστικά ενός τοξικού συντρόφου

Ρίξε μια ματιά για να δεις εάν ο σύντροφός σου ανήκει στους «τοξικούς ανθρώπους», και εάν ναι, ίσως να πρέπει να ξανασκεφτείς τη σχέση σου μαζί του…

Οι τοξικοί άνθρωποι είναι σαν τις μαύρες τρύπες. Σε «ρουφάνε»! Σε στραγγίζουν από ενέργεια και σου χαλάνε τη διάθεση. Κλέβουν το χαμόγελο από τα χείλη σου και σε αφήνουν με μια αίσθηση πικρίας. Σου χαλάνε τη στιγμή και δεν σε αφήνουν να χαρείς τη ζωή σου.

Η χαρά σου έχει αντικατασταθεί με φόβο και άγχος, με εκνευρισμό και κούραση. Νιώθεις ότι χάνεις τον εαυτό σου, αλλά παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεις να είσαι με έναν σύντροφο που σου τα πυροδοτεί, προφανώς γιατί δεν αντιλαμβάνεσαι ή δεν θέλεις να παραδεχτείς ότι είσαι σε μια τοξική σχέση.

Έχεις βρεθεί σε έναν φαύλο κύκλο από την τοξικότητα του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου και αναβάλεις να δώσεις ένα τέλος. Στην πραγματικότητα, δεν είσαι ευτυχισμένη! Κι αυτό γιατί οι τοξικοί άνθρωποι ξέρουν πολύ καλά να σε χειρίζονται, να σε μπερδεύουν και να σε αποπροσανατολίζουν.

Στην αρχή δεν το καταλαβαίνεις, δεν είναι εύκολο να αναγνωρίσεις έναν τοξικό άνθρωπο. Στην πορεία ωστόσο, αποκαλύπτονται οι πτυχές του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του.

Τα χαρακτηριστικά του τοξικού συντρόφου

Ρίξε μια ματιά για να δεις εάν ο σύντροφός σου ανήκει στους «τοξικούς ανθρώπους», και εάν ναι, ίσως να πρέπει να ξανασκεφτείς τη σχέση σου μαζί του…

Δεν ξέρει να ακούει, δεν νοιάζεται για τα δικά σου συναισθήματα και τις ανάγκες σου. Η επικοινωνία για αυτόν είναι μονόπλευρη, θέλει να επιβάλλει την άποψή του και τον δικό του τρόπο σκέψης. Βλέπεις σε αυτόν ακαμψία και αδιαλλαξία στον τρόπο που συμπεριφέρεται μέσα στη σχέση. Υιοθετεί ένα ψυχρό προσωπείο, δεν έχει ενσυναίσθηση και κατανόηση των δικών σου συναισθημάτων γιατί ο ίδιος έχει «παγώσει« τα δικά του. Η στάση του είναι επικριτική και σε υποτιμά ως ένδειξη επιβολής και γοήτρου. Γίνεται νάρκισσος, χρησιμοποιεί μια μορφή σιωπηρής επίκρισης, στέκεται δηλαδή στην κάλυψη των δικών του ανασφαλειών. Ακόμη και αν σου δείχνει αισθήματα, πολλές φορές για αυτόν είσαι ένα βόλεμα ή ένα αξεσουάρ που ενισχύει την καλή του εικόνα. Έχει ελεγκτική συμπεριφορά και θέλει να ξέρει που είσαι και τι κάνεις. Κατ’ επέκταση ζηλεύει και είναι καχύποπτος με όλους και με όλα. Σε απομονώνει από τους γύρω σου, απ’ ό,τι και όποιον σε περιβάλει.

Ακόμα και να συμφωνήσει σε κάτι μαζί σου, η αρχική αντίδρασή του είναι η άρνηση. Γκρινιάζει και βλέπει πάντα αρνητικά, ακόμη κι αν ξέρει ότι αυτό θα δώσει χαρά σε σένα.

Είναι χειριστικός και επιβλητικός, ξέρει να σε χειρίζεται και ποια είναι τα αδύνατα σημεία σου, ώστε να πάρει αυτό που θέλει. Αλλά θα το κάνει να φαίνεται πως γίνεται με τη δική σου συναίνεση.

Ασκεί ψυχολογική βία κλονίζοντας την ψυχοσυναισθηματική σου ισορροπία, την αυτοεκτίμηση και την αξιοπρέπειά σου. Είναι ανταγωνιστικός, δεν αντέχει την πρόοδο και την επιτυχία σου, και δεν θα τον δεις σχεδόν ποτέ να σε ενισχύει σε προσπάθειες που κάνεις.

Είναι εμμονικός με τον τρόπο που θέλει τα πράγματα και τις σχέσεις στη ζωή του. Έχει στο μυαλό του ότι δεν κάνει ποτέ λάθη ο ίδιος και κατηγορεί συνεχώς εσένα. Στην πραγματικότητα, η ανασφάλειά του είναι ένα από τα βασικά του στοιχεία. Είναι τόσο ανασφαλής που θα πρέπει να σε ισοπεδώσει, να σε υποβιβάσει για να μπορέσει να σχετιστεί.

Το ερώτημα που θα μπορούσε να τεθεί εδώ είναι… τι σε κρατάει σε μία τέτοια σχέση;

Δεν μπορείς εσύ να τον αλλάξεις με την πάροδο του χρόνου και δεν μπορείς μόνη σου να ισορροπήσεις τη σχέση. Επιπλέον, στην αρχή της σχέσης σας μπορεί να είδες ένα διαφορετικό πρόσωπο και η εξιδανίκευση και οι προσδοκίες σου, μπορεί να μην σε άφησαν να δεις την πραγματικότητα. Άλλωστε, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σε όλες τις τοξικές συμπεριφορές του, αυτός ο άνθρωπος χρησιμοποιεί την «αγάπη» και το «ενδιαφέρον» του ως δεδομένα προκειμένου να σου περάσει αυτά που θέλει και να σε χειριστεί ανάλογα.

Η ευθύνη είναι δική σου! Έχεις το κάθε δικαίωμα να επιλέξεις τον άνθρωπο που θέλεις δίπλα σου. Αλλά να θυμάσαι, ο τοξικός άνθρωπος θα αλλάξει μόνο εάν το θέλει ο ίδιος.

Μη χαλάς την καρδιά σου, καρδιά μου, για κανέναν! Η υγεία σου, ψυχική και σωματική, και η ηρεμία σου είναι πάνω απ’ όλα.

Διαβάστε επίσης