Χθεσινό φαγητό: Αυτές είναι οι 9 τροφές που δεν τρώγονται την επόμενη μέρα

Χθεσινό φαγητό: Αυτές είναι οι 9 τροφές που δεν τρώγονται την επόμενη μέρα Χθεσινό φαγητό: Αυτές είναι οι 9 τροφές που δεν τρώγονται την επόμενη μέρα

Σας περίσσευε ποσότητα από το χθεσινό σας γεύμα; Αν είναι κάποια από τις παρακάτω 9 τροφές, καλύτερα να τις αποφύγετε, αν δεν θέλετε να πάθετε τροφική δηλητηρίαση.

Σίγουρα, το να τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων ένα πιάτο από το χθεσινό σας φαγητό που περίσσεψε, είναι πολύ γρήγορο και βολικό, αν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε κάτι εκ νέου. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και τα πιο νόστιμα περισσεύματα, μπορούν να ενέχουν κίνδυνο για την υγεία σας. Διαβάστε ποιες είναι οι 9 τροφές που δεν πρέπει να καταναλώνετε την επόμενη μέρα, αν θέλετε να αποφύγετε την τροφική δηλητηρίαση.

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν σαλμονέλα, και πολλές φορές, ο τρόπος που τα μαγειρεύετε, μπορεί να μην επαρκεί για να σκοτώσει το συγκεκριμένο βακτήριο. Όταν μαγειρεύετε τα αυγά σε χαμηλή ή μέτρια θερμοκρασία, για μικρή διάρκεια, τότε η σαλμονέλα μπορεί να επιβιώσει. Αν έπειτα, τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου, τα βακτήρια αυτά θα αρχίσουν να πολλαπλασιάζονται σε επικίνδυνο βαθμό. Επιπλέον, τα αυγά πάντα έχουν καλύτερη γεύση όταν είναι φρέσκα, επομένως, καλύτερα να μην τα καταναλώσετε πολλές ώρες αφότου μαγειρεύτηκαν.

Παντζάρι

Σύμφωνα με μια έρευνα το μονοξείδιο του αζώτου που βρίσκεται στα παντζάρια, είναι ευεργετικό για την αρτηριακή σας πίεση. Το ίδιο όμως στοιχείο, μπορεί να αντιδράσει πολύ άσχημα στην θερμότητα. Όταν, τροφές πλούσιες σε άζωτο, δεν μαγειρεύονται σωστά, ή ξαναζεσταίνονται μετά από πολλές ώρες, το άζωτο μετατρέπεται σε νιτρίτη, έπειτα σε νιτροζαμίνη, η οποία μπορεί να είναι καρκινογόνα. Άρα, καλύτερα να μην καταναλώνετε συχνά ζεσταμένα παντζάρια.

Πατάτα

Ακόμα και οι πατάτες, που μαγειρεύονται αναγκαστικά για περισσότερη ώρα και σε υψηλότερες θερμοκρασίες, ενέχουν ένα ρίσκο όταν αφήνονται να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για πολλές ώρες. Όσο μένουν σε θερμοκρασία δωματίου, παράγουν ένα βακτήριο που μπορεί να σας προκαλέσει αλλαντίαση, αν το καταναλώσετε. Τον περισσότερο κίνδυνο παρουσιάζουν οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο, καθώς δημιουργούν στα βακτήρια ένα ιδανικό περιβάλλον με λίγο οξυγόνο, για να αναπτυχθούν. Οι πατάτες επίσης, αποτελούν μία από τις τροφές που ποτέ δεν πρέπει να ξαναζεσταίνετε σε φούρνο μικροκυμάτων.

Σπανάκι

Όπως τα παντζάρια, έτσι και το σπανάκι είναι μια τροφή πλούσια σε άζωτο, όταν μαγειρεύεται. Αν θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο, καλύτερα να καταναλώσετε το σπανάκι ωμό, σε κάποια σαλάτα, ή ελαφρώς σοταρισμένο.

Μητρικό γάλα

Παρόλο που το μητρικό γάλα αποτελεί μία από τις πιο υγιείς τροφές που μπορείτε να ταΐσετε το μωρό σας, σύμφωνα με μια έρευνα δεν είναι και πολύ καλή ιδέα να ζεσταίνετε το γάλα για να καταναλωθεί μετά από ώρες. Ο φούρνος δεν μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια που αναπτύσσονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει το πεπτικό σύστημα του βρέφους σας.

Ρύζι

Το ρύζι, μπορεί να καταναλωθεί μετά από πολλές ώρες, ή ακόμα και μέρες, μόνο όταν το αποθηκεύετε στο ψυγείο. Αν μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, καλύτερα να το πετάξετε.

Κοτόπουλο

Όπως και τα αυγά, το ωμό κοτόπουλο συνήθως περιέχει το βακτήριο της σαλμονέλας, και οι θερμοκρασίες δωματίου, μαζί με τον χρόνο, αποτελούν την τέλεια συνταγή για τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Για να σιγουρευτείτε ότι σκοτώσατε τα βακτήρια, θερμάνετε το κοτόπουλο σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Λαδερά φαγητά

Δεν μιλάμε μόνο για τα λαδερά όπως τα φασολάκια και ο αρακάς, αλλά όλα τα φαγητά που μαγειρεύονται με πολύ λάδι, όπως οι τηγανιτές πατάτες. Όταν ξαναζεσταίνετε ένα τέτοιο φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων, το λάδι γίνεται επικίνδυνο, καθώς παράγει βλαβερούς ατμούς που μπορούν να σας προκαλέσουν δηλητηρίαση.

Θαλασσινά

Τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αποτελούν πολύ υγιεινές τροφές για τον άνθρωπο. Αλλά τίποτα δεν είναι πιο επικίνδυνο για το στομάχι από τα χαλασμένα θαλασσινά. Και μάλιστα, τα θαλασσινά, μπορούν να χαλάσουν πολύ εύκολα αν αφεθούν σε θερμοκρασίες δωματίου.

Διαβάστε επίσης