Γάτες και πλύσιμο. Πόσο απαραίτητο είναι το μπάνιο στη γάτα μας;

Γάτες και πλύσιμο. Πόσο απαραίτητο είναι το μπάνιο στη γάτα μας Γάτες και πλύσιμο. Πόσο απαραίτητο είναι το μπάνιο στη γάτα μας;

Οι γάτες δεν χρειάζονται καθημερινό μπανιάρισμα. Η γάτα είναι ιδιαίτερα καθαρό ζώο και επιμελείται με προσοχή την καθαριότητα… τής γούνας της, έτσι ώστε να μην χρειάζεται η δική μας φροντίδα.

Ωστόσο χρειάζονται κάθε τόσο ένα πλύσιμο – όχι συχνότερα από μια φορά το μήνα – για τη διατήρηση της προσωπικής τους υγιεινής. Γενικά, οι περισσότερες ράτσες απεχθάνονται το νερό, έτσι το λούσιμο μιας γάτας αποτελεί από μόνο του μια άσκηση.

Αρχικά, βουτήξτε μια πετσέτα σε ζεστό νερό και σκουπίστε την περιοχή γύρω από τα μάτια της γάτας σας.

Γάτες και πλύσιμο. Πόσο απαραίτητο είναι το μπάνιο στη γάτα μας;Βάλτε μερικές σταγόνες από κατάλληλο λάδι στα μάτια της γάτας, για να τα προστατέψετε από τη σαπουνάδα. Γάτες με μακρύ τρίχωμα, ωστόσο, θα χρειαστεί να τις στεγνώσετε με το σεσουάρ των μαλλιών (στο χαμηλό), γιατί η τρίχα τους απαιτεί αρκετό χρόνο μέχρι να στεγνώσει. Αποφύγετε την επαφή του θερμού αέρα με το πρόσωπο της γάτας.

Βουρτσίστε τη γάτα με προσοχή και σε κάθε σημείο τής γούνας της, ειδικά αν πρόκειται για γάτα με μακρύ τρίχωμα, πριν ξεκινήσετε το πλύσιμό της.

Οι γάτες αντιδρούν αρνητικά στο νερό και μπορεί να γίνουν επικίνδυνες στην προσπάθεια να αποδράσουν. Ντυθείτε κατάλληλα για την περίπτωση. Θα σας πρότεινα να φοράτε πλαστικό αδιάβροχο, κράνος, μάσκα προσώπου και εργατικά γάντια για την προστασία σας.

Πριν αρχίσετε να πλένετε τη γάτα σας, τοποθετήστε κάθε τι στο ντουζ σε στρατηγική θέση, ώστε να είναι προσιτό σε εσάς, ακόμα κι αν είστε με το πρόσωπο προς τα κάτω ή σκύβετε στο λουτήρα.

Πάρτε τη γάτα στην αγκαλιά σας πολύ χαλαρά, σα να πρόκειται για μια υπόθεση ρουτίνας. Το μπάνιο πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό, σε ένα ζεστό δωμάτιο.

Γάτες και πλύσιμο. Πόσο απαραίτητο είναι το μπάνιο στη γάτα μας;Και τώρα μπαίνουμε στο ρυθμό του κυρίως «πλυσίματος», το βασικό σημείο της όλης επιχείρησης. Με μια μόνο κίνηση, κλείστε την πόρτα του λουτρού, προχωρήστε γρήγορα προς το ντους, κλείστε τις συρόμενες πόρτες και ρίξτε τη γάτα στο νερό! Διαλέξτε ένα καλής ποιότητας σαμπουάν για γάτες, για να λούσετε τη γάτα σας. Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας μπορεί να έχει ψύλλους, χρησιμοποιήστε σαμπουάν για ψύλλους. Αν η γάτα σας έχει μακριά τρίχα, μπορείτε να αγοράσετε ένα γατο-σαμπουάν με μαλακτική κρέμα, που θα βοηθήσει το τρίχωμα να μείνει απαλό και θα αποφύγετε το μπλέξιμο.

Αφού έχετε σαπουνίσει τη γάτα σας, σφουγγίστε τα νερά από την ουρά και τα πόδια της με απορροφητικό χαρτί, γιατί αυτές οι περιοχές κρατούν συνήθως πολύ νερό. Κατόπιν πάρτε τη γάτα σας από το νεροχύτη και τυλίξτε την σε μια πετσέτα. Η γάτα θα πρέπει να ξεπλυθεί πολλές φορές με καθαρό χλιαρό νερό, να σκουπιστεί καλά και αφού στεγνώσει, πρέπει να την χτενίσουμε.

Επειδή οι περισσότερες γάτες δεν δέχονται το μπάνιο με νερό εύκολα, μπορείτε να δοκιμάσετε το στεγνό καθάρισμα ή με υγρό πανί.

Οι κοντότριχες γάτες δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση παρά ένα καλό χτένισμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα και λίγο πιο συχνά τις περιόδους που μαδούν. Οι τρίχες που είναι να πέσουν, φεύγουν πολύ εύκολα με μία ειδική βούρτσα, χτένα, ή ένα κομμάτι δέρμα.

Οι μακρύτριχες γάτες, χρειάζονται πιο συχνά χτένισμα και βούρτσισμα και αν παραμελήσουμε την φροντίδα αυτή, είναι πολύ πιθανό και συνηθισμένο να δημιουργηθούν μπάλες από τρίχες στο στομάχι της γάτας. Επειδή οι τρίχες τους λερώνονται πιο εύκολα και μαζεύουν ακαθαρσίες και χώμα, το μπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η μόνη λύση.

 

Διαβάστε επίσης