Κόσμος

Κόσμος Κόσμος

Ο κόσμος προέρχεται από το Μεξικό. Οι ιερείς όμως που το καλλιεργούσαν εκεί, του έδωσαν το ελληνικό όνομα κόσμος, το οποίο κατά τη γνώμη τους περιέγραφε απόλυτα την αρμονία και την απόλυτη συμμετρία που έχουν τα πέταλα των λουλουδιών του.

Υπάρχουν περίπου 20 διαφορετικές ποικιλίες αυτού του φυτού. Η βασική τους διαφορά είναι η εμφάνιση που έχει το φύλλωμα όμως τα λουλούδια τους είναι παρόμοια και τα χρώματά τους ξεκινούν από το λευκό φτάνοντας έως το πολύ σκούρο κόκκινο.

Ο κόσμος ευδοκιμεί ακόμη και στα πιο φτωχά εδάφη και χρειάζεται άφθονο ήλιο, περίπου 8 ώρες την ημέρα. Ποτίζετε πολύ αραιά (μόνο όταν το φυτό διψάσει, δηλαδή όταν τα φύλλα του αρχίζουν να γέρνουν προς τα κάτω) και φροντίστε η γλάστρα ή το έδαφος να έχει πολύ καλή αποστράγγιση για να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Ο κόσμος δεν χρειάζεται λίπανση σε κανένα στάδιο της ανάπτυξής του.

Τα μεγάλα του πλεονεκτήματα, πέραν της ομορφιάς του, είναι ότι είναι πανεύκολος στην περιποίηση, πολύ ανθεκτικός σε έντομα και ασθένειες, ιδανικός για ζεστά και ξηρά κλίματα όπως το δικό μας, κατάλληλος για φτωχά εδάφη, αυτοσπέρνεται στον κήπο, τα λουλούδια του είναι πανέμορφα και μπορούν να διατηρηθούν 7-10 ημέρες στο βάζο καθώς επίσης μπορούν με ευκολία να μετατραπούν σε αποξηραμένα μπουκέτα για να δώσουν καλοκαιρινό χρώμα μέσα στον χειμώνα. Επίσης προσελκύουν τις πεταλούδες και είναι ιδανικά για χρήση στην άκρη παρτεριών και διαδρόμων στον κήπο ή για μία όμορφη αντίθεση ανάμεσα σε αειθαλείς πράσινους θάμνους.

Φροντίδα

Φυτέψτε τους σπόρους την άνοιξη, μόλις ο καιρός αρχίσει να ζεσταίνει. Οι σπόροι αργούν να φυτρώσουν, χρειάζονται από 7 έως και 21 ημέρες, ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες του περιβάλλοντος. Μεταφυτεύστε όταν τα φυτά φτάσουν στο στάδιο των 4 φύλλων. Εναλλακτικά, μπορείτε να σπείρετε τον κόσμο απευθείας στον κήπο, θα πρέπει όμως να είστε σίγουροι ότι η θερμοκρασία δεν θα πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς. Στον κήπο δεν χρειάζεται να αραιώσετε τα φυτά που θα βλαστήσουν. Να έχετε υπόψιν σας ότι ο κόσμος αυτοσπέρνεται, άρα ο αριθμός των φυτών σας θα αυξηθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Αντίστοιχα, υπολογίστε ότι από την ημέρα που θα φυτρώσουν οι σπόροι, θα χρειαστείτε περίπου 50 ημέρες μέχρι να ανθίσει το πρώτο λουλούδι, οπότε προγραμματίστε ανάλογα.

Όταν αρχίσουν να σχηματίζονται οι σπόροι, μαζέψτε τους και κλαδέψτε λίγο το φυτό για να το φρεσκάρετε και να ενισχύσετε την παραγωγή νέων λουλουδιών. Ο κόσμος θα ανθίζει όλο το καλοκαίρι και θα καταστραφεί όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 15 βαθμούς. Αποθηκεύστε τους σπόρους σε δροσερό και ξηρό σημείο για να τους χρησιμοποιήσετε την επόμενη άνοιξη.

 

Μιχάλης Πολίτης
Info:
Πηγή:
 Valentine.gr

Διαβάστε επίσης