Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Οι μυρωδιές από τα μπισκότα που ψήνονται στο φούρνο ανάμικτες με το έντονο άρωμα του φρεσκοκομμένου δέντρου μέσα στο σπίτι είναι ένας μεθυστικός συνδυασμός! Γιατί, τι Χριστούγεννα θα ήταν χωρίς γλυκά;

Τα μπισκότα των Χριστουγέννων σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Τα χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά μπισκότα μπορεί να είναι τελείως διαφορετικά από οικογένεια σε οικογένεια και δεν περιορίζονται μόνο στους κουραμπιέδες. Τάρτες με την εικόνα του Άϊ Βασίλη μπορούν να αντικατασταθούν από μελόψωμα με ανθρώπινες φιγούρες ή μπισκότα που μοιάζουν με ζαχαρωτά μπαστουνάκια, φτιαγμένα με κανέλα ή φυστικοβούτυρο

Τα μπισκότα μπορούμε να τα χωρίσουμε σε πέντε κατηγορίες: φόρμας, ψυγείου, πρέσας, πλαστά με το χέρι και ρευστά. Για μια ελκυστική παρουσίαση την περίοδο των γιορτών, ετοιμάστε ένα δίσκο με διάφορα μπισκότα απ’ όλες τις κατηγορίες, τουλάχιστον ένα από την κάθε μια. Ένα ανθρωπάκι από μελόψωμο, εντυπωσιακά στολισμένο, με ζαχαρωτά μάτια και δροσερή επικάλυψη, δείχνει υπέροχο δίπλα σ’ ένα μισοφέγγαρο φόρμας πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.

Θα διαπιστώσετε ακόμη ότι μερικά μπισκότα, όπως τα ρευστά, είναι πολύ ευκολότερα από τα φορμαριστά. Κρατήστε αυτήν την συμβουλή στο μυαλό σας, όταν σχεδιάζετε την παρασκευή των γλυκών σας γι’ αυτήν την γιορταστική περίοδο.

Ρευστά
Χριστουγεννιάτικα μπισκόταΕίναι τα ευκολότερα στην παρασκευή τους. Απλά παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης είτε με κουτάλι είτε με τα χέρια και την τοποθετούμε επάνω σε αντικολλητικό ταψί ή λαδόκολλα. Αν θέλουμε τα μπισκότα μας να έχουν πιο ομοιόμορφο μέγεθος, χρησιμοποιούμε ένα από τα ειδικά μετρίδια ζύμης (melonballer). Για μεγαλύτερα μπισκότα χρησιμοποιούμε μια σέσουλα παγωτού. Τα μπισκότα που γίνονται με κουτάλι, απλώνουν λίγο καθώς ψήνονται, γι’ αυτό αφήνουμε μια απόσταση 3 με 4 εκατοστά μεταξύ τους, όταν τα τοποθετούμε στο ταψί.

Πρέσας
Αυτά τα μπισκότα γίνονται με τη βοήθεια ειδικής πρέσας, που βοηθάει να φτιάξουμε μπισκότα με ομοιόμορφο σχήμα και σχέδιο. Είναι ιδανικά για χριστουγεννιάτικες παρουσιάσεις, γιατί προσφέρουν μεγάλη ποικιλία σχεδίων. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, στεφάνια, αστέρια και χιονάνθρωποι είναι μόνο μερικά απ’ αυτά που μπορούμε να πετύχουμε με τα μπισκότα πρέσας.

Αφού πιέσουμε τη ζύμη επάνω σε αντικολλητικό χαρτί (ή ταψί), στολίζουμε απλά με χρωματισμένη ζάχαρη ή χρησιμοποιούμε διάφορα άλλα διακοσμητικά και τα μπισκότα μας θα αποκτήσουν επαγγελματική γιορταστική εμφάνιση. Οι συνταγές αναφέρουν ότι αυτή η ζύμη χρησιμοποιείται για μπισκότα πρέσας. Μην δοκιμάσετε να τα φτιάξετε με το χέρι, γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο. Αντί για αφράτα τραγανά μπισκότα θα ξεφουρνίσετε σκληρά πετράδια.

Πλαστά
Χριστουγεννιάτικα μπισκόταΗ ζύμη για μπισκότα που πλάθονται με τα χέρια είναι σφιχτή κι έτσι τα μπισκότα κρατούν το σχήμα τους. Πολλές συνταγές προτείνουν την ψύξη της ζύμης πριν πλάσουμε τα διάφορα σχήματα, ώστε η ζύμη να στέκεται καλύτερα στα χέρια. Μια τέτοια ζύμη μπορούμε να τη στρώσουμε χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι βυθισμένο στη ζάχαρη ή τον πάτο κάποιου γυαλικού βυθισμένου επίσης στη ζάχαρη. Μπορούμε ακόμη να τους δώσουμε σφαιρικό σχήμα πριν τα ψήσουμε. Μερικές ζύμες μπορούν να χρησιμοποιηθούν το ίδιο καλά και για μπισκότα πρέσας, επειδή είναι σφιχτές και σταθερές – αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ σφιχτές.

Φόρμας
Αυτή η ζύμη είναι κατάλληλη για να κόψουμε μπισκότα με διάφορες φόρμες. Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για να μπορούμε να τη δουλέψουμε καλύτερα. Αλευρώνουμε ελαφρά τα χέρια και ανοίγουμε φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια. Χρησιμοποιούμε κόφτη μπισκότων ή αλευρωμένο κουπ-πατ με σχέδια, κόβουμε τα μπισκότα και με τη βοήθεια μιας σπάτουλας τα μεταφέρουμε στο ταψί ή το αντικολλητικό χαρτί. Μαζεύουμε τα περισσεύματα ζύμης για να φτιάξουμε τα υπόλοιπα μπισκότα.

Βυθίζοντας τον κόφτη μπισκότων και τα χέρια μας στο αλεύρι, το κόψιμο των μπισκότων γίνεται ευκολότερο. Αν η ζύμη διαλύεται ή σπάει καθώς προσπαθούμε να τη μεταφέρουμε στο ταψί, τότε μάλλον δεν έχει ψυχθεί αρκετά. Στην περίπτωση αυτή, βάζουμε απλά τη ζύμη στο ψυγείο για λίγο ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε.

Ψυγείου
Τα μπισκότα ψυγείου γίνονται με ζύμη που τη διαμορφώνουμε σε κύλινδρο ή παραλληλόγραμμο και τη βάζουμε στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσουμε. Τοποθετούμε ένα μέρος της ζύμης σε λαδόχαρτο και της δίνουμε σχήμα «κούτσουρου». Κυλάμε τη ζύμη πέρα δώθε, βοηθώντας με τα χέρια μας για να αποκτήσει η ζύμη ομοιόμορφο σχήμα. Τυλίγουμε το ρολό με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο.

Όταν είμαστε έτοιμοι να ψήσουμε τα μπισκότα, κόβουμε φέτες από τη ζύμη και τις τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί. Ένα οδοντοτό μαχαίρι θα κάνει πολύ πιο εύκολη τη διαδικασία κοπής της ζύμης. Οι ζύμες ψυγείου είναι εξαιρετικές, γιατί μπορούμε να κόψουμε τόσες φέτες όσες χρειαζόμαστε, έπειτα να τοποθετήσουμε την υπόλοιπη ζύμη πίσω στο ψυγείο και ανά πάσα στιγμή να έχουμε φρεσκοψημμένα μπισκότα.

Τα μπισκότα των Χριστουγέννων είναι θαυμάσιο δώρο για τους φίλους, την οικογένεια, τους γείτονες, τους δασκάλους ακόμη και τον ταχυδρόμο σας! Έχουν πάντοτε το σωστό μέγεθος και σπάνια επιστρέφονται.

Χριστουγεννιάτικα μπισκόταΓεμίστε ένα χριστουγεννιάτικο κουτί -χάρτινο ή τενεκεδένιο- με μπισκότα και δέστε του έναν υπέροχο φιόγκο. Καθαρίστε ένα πλαστικό ή μεταλλικό δοχείο από τρόφιμα, που έχει αδειάσει, βάψτε το με χριστουγεννιάτικα χρώματα, γεμίστε το με μπισκότα και θα έχετε ετοιμάσει ένα υπέροχο δώρο. Ένας φθηνός χριστουγεννιάτικος δίσκος θα δείχνει θαυμάσιος, αν τον γεμίσετε με μια ποικιλία από μπισκότα. Τοποθετήστε μερικά ζαχαρωτά ή καραμελίτσες γύρω από τα μπισκότα και τυλίξτε με πλαστική διαφάνεια. Ποιος δεν θα ενθουσιαστεί λαμβάνοντας ένα τέτοιο δώρο; Για να ετοιμάσετε το δώρο του δασκάλου, στοιβάξτε τα μπισκότα μέσα σε μια μεγάλη κούπα καφέ. Τυλίξτε την κούπα με πλαστικό περιτύλιγμα, που θα το κλείσετε στην επάνω μεριά, δένοντας μια κόκκινη, πράσινη και άσπρη κορδέλα. Μπορείτε επίσης να στερεώσετε στην κορδέλα ή στο περιτύλιγμα μια ατομική συσκευασία αρωματικού καφέ ή ένα αρωματικό φακελάκι τσαγιού.

Οδηγίες για το ψήσιμο των μπισκότων

Ελέγξτε το μπέικιν πάουντερ πριν το χρησιμοποιήσετε για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει λήξη.

Αφήστε αρκετή απόσταση ανάμεσα στα μπισκότα που απλώνουν, ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.

Τα μπισκότα πρέπει να κρυώσουν εντελώς πριν τα φυλάξετε στα κουτιά τους.

Αφήστε τα αντικολλητικά φύλλα να κρυώσουν πριν τα χρησιμοποιήσετε για να ψήσετε μια άλλη φουρνιά. Αν είναι ζεστά θα αναγκάσουν τη ζύμη να τρέξει και να μην ψηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.

Αφήστε τη μαργαρίνη, το βούτυρο ή το τυρί κρέμα, ανάλογα με τα υλικά της κάθε συνταγής, να μαλακώσει πριν το χρησιμοποιήσετε.

Μετρήστε όλα τα υλικά με ακρίβεια, σύμφωνα με την συνταγή.

Στην πρώτη φουρνιά μπισκότων που θα ψήσετε, ελέγξτε αν έχουν ψηθεί πριν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος. Όλοι οι φούρνοι είναι διαφορετικοί. Σημειώστε το χρόνο που χρειάστηκε για να ψηθούν και ρυθμίστε το χρονόμετρο του φούρνου σας ανάλογα, για την επόμενη φουρνιά.

Τα περισσότερα μπισκότα πρέπει να απομακρυνθούν από το αντικολλητικό φύλλο αμέσως μετά το ψήσιμο για να κρυώσουν. Ωστόσο μερικά εύθραυστα μπισκότα είναι καλύτερα να κρυώσουν για λίγο επάνω στο φύλλο πριν τα ξεκολλήσετε.

Η άψητη ζύμη μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για περισσότερο από μια εβδομάδα, αν φροντίσετε να την σκεπάσετε.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης