Περιγραφή
Η αστακομακαρονάδα είναι ένα φαγητό με κύρια συστατικά τα μακαρόνια και τον αστακό. Η προέλευση της συνταγής είναι μάλλον ιταλική, από τη Σικελία και τη Σαρδηνία. Στην αστακομακαρονάδα ο αστακός δε χρησιμοποιείται στη σάλτσα των μακαρονιών: η αστακομακαρονάδα δεν είναι σπαγγέτι με σάλτσα αστακού. Αντίθετα, ο αστακός βράζεται χωριστά από τη σάλτσα και συνοδεύεται απλά από σπαγγέτι με σάλτσα ντομάτα. Είναι ωστόσο δυνατόν να χρησιμοποιηθεί το νερό από το βρασμό του αστακού και για τον βρασμό των μακαρονιών. Στην Ελλάδα, το πιάτο άρχισε να γίνεται δημοφιλές τη δεκαετία 1990 σε ψαροταβέρνες και εστιατόρια στα νησιά.
Υλικά
Αστακός
500 γρ. λινγκουίνι
½ φλιτζάνι λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
500 γρ. (περασμένες στον τρίφτη) ντομάτα(ες)
1 κουτ. σουπ. ξίδι μπαλσάμικο
1 πρέζα ζάχαρη
1 κουτ. γλυκ. πελτέ ντομάτας
1/3 φλιτζανιού βασιλικό
Με μια ματιά
- Μερίδες: 4
- Μέθοδος: Melt
- Κουζίνα: Ιταλική
- Δυσκολία: Εύκολη
Εκτέλεση
1.Βράστε τον αστακό σας και κόψτε τον κατά μήκος στη μέση. Κρατήστε τον ζωμό. Σκεπάστε τον αστακό με διαφανή μεμβράνη και φυλάξτε τον στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.
2.Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράστε τη σάλτσα ώσπου να δέσει.
3.Βράστε τα ζυμαρικά στο νερό που έβραζε ο αστακός αφού το έχετε περάσει από ένα τουλπάνι ή λεπτή σήτα και το έχετε αλατίσει, με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουν.
4.Στράγγιξε τα και σερβίρετέ τα σε πιατέλα. Περιχύστε τα με τη σάλτσα ντομάτας.
5. Βγάλτε τον αστακό από το ψυγείο και ψήστε τον στο γκριλ για 5 λεπτά να ζεσταθεί. Σερβίρετε τα λινγκουίνι στην πιατέλα γαρνιρισμένα με τους αστακούς και πασπαλισμένα με τον βασιλικό.
Λίγα μυστικά ακόμα
Γίνεται πολύ ωραίο και φλαμπέ, αν αφού ανακατέψετε τα λινγκουίνι με τη σάλτσα, προσθέσετε λίγο κονιάκ και το ανάψετε.