Χοιρινό με σελινόριζες

Χοιρινό με σελινόριζες

Χοιρινό με σελινόριζες

Περιγραφή

Ένα παραδοσιακό πιάτο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα σε μια παραλλαγή που συνδυάζει τα θρεπτικά στοιχεία του χοιρινού με όλες τις μορφές του σέλινου.

Υλικά

750 γρ. χοιρινό χωρίς κόκαλα μπούτι ή σπάλα
2 σελινόριζες
2 πράσα
500 γρ. σέλερι
500 γρ. σέλινο
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κρεμμύδι ξερό
120 γρ. λευκό κρασί
100 γρ. ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
2 αυγά
χυμός από 3 λεμόνια

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 4-6
  • Μέθοδος: Κατσαρόλας
  • Δυσκολία: Εύκολη

Εκτέλεση

- Πλένουμε πολύ καλά όλα τα χορταρικά και τα λαχανικά. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα κ ξερά) και τα πράσα, κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τις σελινόριζες και στη μέση το σέλερι και το σέλινο.
- Σωτάρουμε σε μία κατσαρόλα με το ελαιόλαδο το ξερό κρεμμύδι μέχρι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε το κρέας που έχουμε κόψει σε μεσαία κομμάτια. Αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να πάρει χρώμα απ' όλες τις πλευρές και το σβήνουμε με το κρασί.
- Περιμένουμε μερικά λεπτά να εξατμιστεί και προσθέτουμε 2 κούπες νερό. Αφήνουμε να βράσει για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το σέλινο-σέλερι, τις σελινόριζες, τα πράσα και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Αφήνουμε να βράσει για άλλα 45 λεπτά. Αν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε κι άλλο νερό και αλατοπιπερώνουμε.
- Σε ένα μπολ ετοιμάζουμε το αυγολέμονο. Χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε έπειτα τους κρόκους. Χτυπώντας συνεχώς ρίχνουμε λίγο ζωμό από την κατσαρόλα και μετά τον χυμό λεμονιού.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα την οποία κουνάμε κυκλικά για να πάει παντού.
- Αφήνουμε στην φωτιά για λίγα λεπτά για να δέσει καλύτερα η σάλτσα.
- Κατεβάζουμε από την φωτιά και είναι έτοιμο.

Λίγα μυστικά ακόμα

by Elen En.

Πηγή: http://geusis.blogspot.gr/

Κατηγορίες Συνταγών