Περιγραφή
Μια παραλλαγή της κλασσικής συνταγής Μελιτζάνες παπουτσάκια. Και αφού τα κολοκυθάκια είναι πιο ελαφριά από τις μελιτζάνες έγιναν… Παντοφλάκια!
Υλικά
ΠΑΝΤΟΦΛΑΚΙΑ (και όχι παπουτσάκια)
5 κολοκυθάκια μεγάλα
ΓΕΜΙΣΗ
350 γραμ. κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1-2 καρότα
3 ντομάτες
λίγο κρασί
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, μπαχάρι
καγιέν (κόκκινο καυτερό πιπέρι)
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1φλιτζάνι γάλα
1φλιτζάνι ζωμό από τα κολοκυθάκια, που ζεματίσαμε
2 γεμάτες κουτ. σούπας αλεύρι
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι άσπρο
1 αβγό
τυρί κίτρινο, για πασπάλισμα
Με μια ματιά
- Μερίδες: 5 μερίδες, 1 ολόκληρο κολοκυθάκι σε κάθε μερίδα ή 2 μισά ψημένα
- Μέθοδος: Φούρνου
- Δυσκολία: Εύκολη
Εκτέλεση
Εκτέλεση
Πλένουμε τα κολοκυθάκια και κόβουμε το κοτσάνι τους. Τα κόβουμε στη μέση κατά μήκος και με ένα μικρό κουταλάκι αφαιρούμε το εσωτερικό τους. Ζεματάμε σε βραστό, αλατισμένο νερό για 10 λεπτά. Τα βγάζουμε σε τρυπητό, για να στραγγίσουν.
Κιμάς
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι και τον κιμά. Σωτάρουμε μέχρι να ροδίσει ο κιμάς, χωρίς να ανακατεύουμε συχνά στην αρχή, για να μην χάσει τους ζωμούς του. Προσθέτουμε το ψιλικομμένο ή τριμμένο κρεμμύδι και ανακατώνουμε, να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες τριμμένες και λίγο από το ζωμό όπου έβρασαν τα κολοκυθάκια. Πασπαλίζουμε τα μπαχαρικά, ρίχνουμε τα τριμμένα καρότα και βράζουμε για ένα 10λεπτο. Στο τέλος προσθέτουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια, που έχουμε ψιλοκόψει, ανακατώνουμε για να είναι ομοιόμορφο το μίγμα και σβήνουμε τη φωτιά.
Μπεσαμέλ
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ σε κατσαρολάκι, ξεκινώντας με ελαφρύ σοτάρισμα του αλευριού με το λάδι, ρίχνουμε το ζωμό και το γάλα, όχι παγωμένο, ενώ ανακατεύουμε συνεχώς, αλατοπιπερώνουμε και όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα, αποσύρουμε από τη φωτιά. Τέλος προσθέτουμε το αβγό χτυπημένο, ενώ συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγο ακόμη.
Στήσιμο
Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τα γεμίζουμε με το μίγμα του κιμά και από πάνω απλώνουμε την μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με κίτρινο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 15 με 20 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Λίγα μυστικά ακόμα
Ιωάννα Ζαχαριάδου