Πίτσα Μαργαρίτα

Πίτσα Μαργαρίτα

Πίτσα Μαργαρίτα

Περιγραφή

Η Πίτσα Μαργαρίτα πήρε το όνομά της από την βασίλισσα Μαργαρίτα, η οποία όταν επισκέφθηκε τη Νάπολη και μαγεύτηκε από τις φυσικές ομορφιές της, ζήτησε να της προσφέρουν και μια τοπική σπεσιαλιτέ.Τότε ο μάγειρας ο υπεύθυνος για την διατροφή της, ετοίμασε μια πίτσα με τα χρώματα της Ιταλικής σημαίας. Ντομάτα για το κόκκινο, μοτσαρέλλα για το άσπρο και ρίγανη και βασιλικό για το πράσινο. Εκείνη ενθουσιάστηκε με τη σπεσιαλιτέ και ο σεφ έδωσε στην πίτσα το όνομά της…

Υλικά

Ζύμη:

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
2/3 φλιτζανιού ζεστό νερό (όχι καυτό)
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
2 κουταλιές ελαιόλαδο

Toppings:

3 κουταλάκια του γλυκού πελτέ ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας νερό
1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού ρίγανη
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1/3 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι (σε σκόνη)
1 1/2 φλιτζάνια φρέσκο τυρί μοτσαρέλα (κομμένο σε λεπτές φέτες)
1/3 φλιτζανιού μικρά φρέσκα φύλλα βασιλικού

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 4
  • Κουζίνα: Ιταλική

Εκτέλεση

Προετοιμασία ζύμης:
Πρώτα ξεκινάμε με τη ζύμη. Πασπαλίζουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη πάνω από την επιφάνεια του ζεστού νερού μέσα σε ένα μικρό μπολ. Αφήστε να σταθεί για 2 λεπτά, στη συνέχεια, ανακατέψτε για να διαλυθεί. Αναμίξτε καλά σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Προσθέστε το περιεχόμενο του μικρού μπολ (ενεργοποιημένη μαγιά) στο αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε. Όταν τα υλικά της ζύμης αρχίσουν να ενώνονται, μεταφέρετε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίστε να ζυμώνετε για ακόμα 6-8 λεπτά. Αν νομίζετε ότι χρειάζεται, προσθέστε ανάλογα ακόμα ελάχιστο κρύο νερό ή αλεύρι στην ζύμη.

Τοποθετήστε την ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάστε και αφήστε την σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι διπλασιαστεί σε όγκο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 220oC.

Όταν η ζύμη φουσκώσει (αφήστε τουλάχιστον 30 λεπτά), ανοίγουμε το φύλο πίτσας σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια. Το φύλο κατά προτίμηση να έχει κυκλικό σχήμα και πάχος που να μην ξεπερνά το μισό εκατοστό.

Toppings:
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τον πελτέ με το ελαιόλαδο, νερό, ζάχαρη, αλάτι, μαύρο πιπέρι, και ρίγανη. Ανακατέψτε καλά να ενωθούν τα υλικά της σάλτσας και αφήστε την να σταθεί για 20 λεπτά και να μαριναριστεί με τα αρωματικά. Μπορείτε να ετοιμάσετε την σάλτσα κατά την διάρκεια που ετοιμάζετε την ζύμη και να την έχετε έτοιμη όταν την χρειαστείτε.

Απλώστε τη σάλτσα πάνω στη ζύμη πίτσας και πασπαλίστε από πάνω τη μοτσαρέλα. Ρίξτε από πάνω τα φύλα βασιλικού και φροντίστε να είναι ομοιόμορφα τοποθετημένα.

Ψήστε για 20-25 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι να ψηθεί η ζύμη και να λιώσει το τυρί εντελώς.

Σερβίρετε την πίτσα ζεστή και …..Καλή Όρεξη!

Κατηγορίες Συνταγών