Σαρδέλα σχαριστή – ουζομεζές

Σαρδέλα σχαριστή - ουζομεζές

Σαρδέλα σχαριστή - ουζομεζές

Περιγραφή

Τραγανά φιλετάκια σαρδέλας, μεζεδάκι για ουζάκι με καλή παρέα

Υλικά

1 1/2 κιλό σαρδέλες
1 1/2 κουτ. σούπας μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
χυμό λεμονιού
ελαιόλαδο

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 6
  • Μέθοδος: Ψητά
  • Δυσκολία: Εύκολη

Εκτέλεση

ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ
Πλένουμε, καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τις σαρδέλες (βγάζουμε το κεντρικό αγκάθι. Δεν είναι δύσκολο. Όπως πλένουμε για να καθαρίσει από τα εντόσθια, με το δάχτυλό μας πάμε και παρακάτω, μέχρι την ουρά, και το ψάρι ανοίγει. Όπως κρατάμε κάτω από το τρεχούμενο νερό, με το δάχτυλό μας ανασηκώνουμε και αφαιρούμε το αγκάθι, αλλά αφήνουμε την ουρίτσα).

ΜΑΡΙΝΑΡΙΣΜΑ
Βάζουμε τις καθαρισμένες σαρδέλες σε ταψί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, λεμόνι αρκετό και μουστάρδα (1-2 κουτ. σούπας για κάθε κιλό). Ανακατώνουμε με προσοχή να μην διαλυθούν. Στρώνουμε με όμορφη σειρά στο ταψί, για να μπορούμε να τις πέρνουμε μια-μια (όταν θα τις βάλουμε για ψήσιμο) και να μην διαλύονται, αλλά ούτε να λερώνουμε όλα τα χέρια μας, μόνο τα 3 δάχτυλα. Περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού. Γέρνουμε το ταψί προς όλες τις μεριές, να αναμειχθούν τα 2 τελευταία υλικά της μαρινάδας. Αφήνουμε από λίγα λεπτά μέχρι και μερικές ώρες, αλλά στο ψυγείο. Μπορούμε να τις ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ και να τις βάλουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις ψήσουμε.

ΨΗΣΙΜΟ
Βάζουμε σε λειτουργία την ψηστιέρα (εγώ έχω με αντιστάσεις) ή ετοιμάζουμε τα κάρβουνα. Επάνω στη σχάρα τοποθετούμε τις σαρδέλες ανοιχτές, με το δέρμα προς τα κάτω να ακουμπά στη σχάρα. Όταν ροδίσουν από τη μια μεριά, γυρνάμε και από την άλλη. Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο.
Αν δεν έχετε σχάρα, ψήστε στο φούρνο, στο γκριλ, για λίγα λεπτά.

Λίγα μυστικά ακόμα

Συνοδεύεται ωραία με πατατάκια τηγανητά, πατατοκεφτέδες, πουρέ ή κολοκυθάκια στικς.

Ιωάννα Ζαχαριάδου

Κατηγορίες Συνταγών