Περιγραφή
Η παραδοσιακή και νόστιμη, νηστίσιμη συνταγή για ντολμαδάκια Ντολμαδάκια γιαλατζί (χωρίς κιμά) είναι η πιο κοινή τους ονομασία. Οι λέξεις είναι τούρκικες και σημαίνουν ψεύτικο (γιαλατζί) γεμιστό (ντολμάς). Τα ντολμαδάκια γιαλατζί αποτελούν μια καλή πρόταση για ένα λαδερό νηστίσιμο γεύμα.
Υλικά
1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
350-400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1/2 ματσάκι μαϊντανό (προαιρετικά)
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μάραθο (προαιρετικά)
3 λεμόνια
αλάτι
πιπέρι
3/4 κούπας ελαιόλαδο
Με μια ματιά
- Μερίδες: 50-60 ντολμαδάκια
- Προετοιμασία: 1 ώρα
- Χρόνος μαγειρέματος: 40-45 λεπτά
- Μέθοδος: Κατσαρόλας
- Κουζίνα: Ελληνική
- Δυσκολία: Μέτρια
Εκτέλεση
Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα ζεματάμε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό ώστε να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε μία λεκανίτσα βάζουμε το ρύζι αφού πρώτα το πλύνουμε καλά. Μέσα στη λεκανίτσα ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, το πράσο, τον μαϊντανό, τον άνηθο, το δυόσμο και το μάραθο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το 1/4 της κούπας τουλάχιστον λάδι (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω είτε λάδι είτε αλάτι και πιπέρι, για να το δούμε δοκιμάζουμε λίγο τη γέμιση) και το χυμό από 1 λεμόνι. Τα ανακατεύουμε καλά όλα να γίνουν ενιαίο μείγμα.
Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο στρώνουμε αρκετά φύλλα για να τον καλύψουμε. Βάζουμε αρκετά μη τυχόν και αρπάξουν τα ντολμαδάκια μας στο βράσιμο.
Αρχίζουμε το τύλιγμα ως εξής: παίρνουμε 1 φύλλο και στη μέση ακριβώς βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση. Διπλώνουμε προς τα μέσα τις άκρες του φύλλου δεξιά και αριστερά να αγκαλιάσουν τη γέμιση και έπειτα τυλίγουμε σε ρολό το ντολμαδάκι από κάτω προς τα πάνω. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τα υπόλοιπα.
Βάζουμε τα ντολμαδάκια στη κατσαρόλα με την ένωση προς τα κάτω το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά, φροντίζοντας να γεμίσουμε όλο το επίπεδο από έξω προς τα μέσα του κύκλου. Γίνονται περίπου 2-3 στρώσεις (περίπου 60 ντολμαδάκια). Αν τυχόν κάποια φύλλα μας είναι πολύ μικρά ή σκισμένα βάζουμε 2 φύλλα δίπλα δίπλα να αλληλοκαλύπτονται. Προσοχή όμως μην το κάνουμε αυτό συνέχεια γιατί θα γίνουν σκληρά τα ντολμαδάκια μας.
Αφού τελειώσουμε το γέμισμα βάζουμε πάνω από τα ντολμαδάκια ένα πιάτο βαθύ ανάποδα και γεμίζουμε την κατσαρόλα με το υπόλοιπο λάδι, το χυμό από τα 2 λεμόνια, αλάτι, πιπέρι και νερό μέχρι το πάτο του πιάτου (ο πάτος να μένει ακάλυπτος).
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 40-45 λεπτά μέχρι μειωθεί το νερό και να μείνουν σχεδόν με το λάδι. Προσοχή μην τα παρααφήσουμε στη φωτιά και αρπάξει ο πάτος Τα βγάζουμε έγκαιρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν για να βγουν καλύτερα και να μη διαλυθούν.