Χταπόδι ξυδάτο

Χταπόδι ξυδάτο

Χταπόδι ξυδάτο

Περιγραφή

Ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που μυρίζει Ελλάδα

Υλικά

1 χταπόδι (2-3 κιλά)
1 κρεμμύδι
2 μικρά καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1 κούπα ξύδι από λευκό κρασί
Αλάτι
10 κόκκους πιπέρι
Για τη σάλτσα
½ κούπας λάδι
1/3 κούπας ξύδι
Αλάτι
10 κόκκους πιπέρι

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 6
  • Μέθοδος: Κατσαρόλας
  • Δυσκολία: Εύκολη

Εκτέλεση

Πλένουμε το χταπόδι καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τόσο ώστε να το σκεπάζει. Προσθέτουμε το ξύδι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσει για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει καλά. Προσαρμόζουμε την ώρα βρασμού, ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να στραγγίσει.

Καθαρίζουμε προσεχτικά τις μαύρες μεμβράνες, χωρίς να χαλάσουμε τις βεντούζες. Το τοποθετούμε σε κατσαρόλα με καθαρό νερό και ρίχνουμε μέσα το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τους κόκκους πιπεριού και αρκετό αλάτι.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και το σιγοβράζουμε 30 λεπτά ακόμη.

Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε το χταπόδι, όσο είναι ακόμα ζεστό. Το αφήνουμε, τουλάχιστον, μία μέρα, για να πάρει τη νοστιμιά από τη σάλτσα.

Το σερβίρουμε, με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Κατηγορίες Συνταγών