Χταποδοκεφτέδες

Χταποδοκεφτέδες

Χταποδοκεφτέδες

Περιγραφή

Παραδοσιακή συνταγή από την Κάλυμνο.

Υλικά

1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
2 φλιτζ. τσαγ. ψίχα από άσπρο ψωμί
½ φλιτζ. τσαγ. κόκκινο κρασί
2 κουτ. σουπ. ξίδι
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ. σουπ. ρίγανη
ελάχιστο αλάτι
2 φλιτζ. τσαγ. αλεύρι για το τηγάνισμα
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2-3 φλιτζ. τσαγ. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Με μια ματιά

  • Μερίδες: 8-10
  • Μέθοδος: Τηγάνι
  • Κουζίνα: Ελληνική

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το χταπόδι, αφαιρώντας το στόμα, τα μάτια, την άμμο και το μελάνι που είναι συγκεντρωμένα μέσα στην κουκούλα του. Το τοποθετείτε στην κατάψυξη για 3 – 4 μέρες, για να «μαλακώσει», ιδιαίτερα αν είναι φρέσκο.

Όταν θέλετε να φτιάξετε τους χταποδοκεφτέδες, βγάζετε το χταπόδι από την κατάψυξη και πριν ξεπαγώσει καλά, το περνάτε από τη μηχανή του κιμά. Μπορείτε να ψιλοκόψετε το χταπόδι με δύο κοφτερά μαχαίρια, αλλά απαιτείται αρκετός χρόνος και δεξιοτεχνία.

Τοποθετείτε το ψιλοκομμένο χταπόδι σ’ ένα ψιλό τρυπητό και το αφήνετε να στραγγίσει όλα τα υγρά του.

Μουσκεύετε το ψωμί με το κρασί και το ξίδι. Το στύβετε καλά, ώστε να είναι εντελώς στεγνό και το προσθέτετε στο μείγμα του χταποδιού μαζί με το κρεμμύδι, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Αν το μείγμα σας είναι αραιό, προσθέτετε μια κουτ. σουπ. αλεύρι. Πλάθετε τους κεφτέδες, τους αλευρώνετε και τους τηγανίζετε σε άφθονο ελαιόλαδο.

Τοποθετείτε τους χταποδοκεφτέδες σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστοί ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Κατηγορίες Συνταγών