Γαλλικό ψωμί

Γαλλικό ψωμί

Γαλλικό ψωμί

Περιγραφή

Θα χρειαστείτε λίγο χρόνο και υπομονή για να μάθετε πώς να κάνετε καλό γαλλικό ψωμί. Μην φοβηθείτε αν οι πρώτες σας προσπάθειες δεν είναι στο ύψος των προσδοκιών σας, είναι απολύτως φυσιολογικό, μέχρι να πετύχετε το «τέλειο».

Υλικά

6 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 1/2 πακέτα, ενεργής, αποξηραμένης μαγιάς
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (45ºC ή 110ºF)
1 κουταλιά της σούπας μπομποτάλευρο
1 ασπράδι αυγού
1 κουταλιά της σούπας νερό

Με μια ματιά

  • Μέθοδος: Melt
  • Κουζίνα: Γαλλική
  • Δυσκολία: Εύκολη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια αλεύρι, μαγιά και αλάτι. Προσθέτουμε 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό και χτυπάμε το μείγμα σε μίξερ, αφού προσθέσουμε το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα. Χρησιμοποιώντας ξύλινη κουτάλα, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι που περίσσεψε, όσο "πάρει".

Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ετοιμάζουμε τη ζύμη μας, προσθέτοντας τόσο αλεύρι ώστε να έχουμε μια σφιχτή και ελαστική ζύμη. Ζυμώνουμε συνολικά, για περίπου 8-10 λεπτά και δίνουμε στη ζύμη μας στρογγυλό σχήμα. Την τοποθετούμε σε καλά λαδωμένο μπολ και αφού την αναποδογυρίσουμε μια φορά, την σκεπάζουμε με πετσέτα για να "φουσκώσει", σχεδόν να διπλασιαστεί.

french-bread-dough-ball

Ξαναζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη μας στα δύο. Τοποθετούμε τα δύο κομμάτια σε αλευρωμένη επιφάνεια, σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη μας να "ξεκουραστεί" για περίπου 10 λεπτά.

Απλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης και τους δίνουμε ορθογώνιο σχήμα. Ξεκινώντας από την μακρύτερη πλευρά, τυλίγουμε τη ζύμη σε ρολό και σφραγίζουμε τις άκρες καλά, αφού προηγουμένως τις έχουμε βρέξει για να κολλήσουν μεταξύ τους.

french-bread-shape

french-bread-shape1

Λαδώνουμε μια κόλλα ψησίματος καλά και την πασπαλίζουμε με μπομποτάλευρο. Τοποθετούμε τα ρολά στην κόλλα προσέχοντας να είναι η ραφή προς τα κάτω. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι του αυγού με μια κουταλιά της σούπας νερό και αλείφουμε τα ρολά. Σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε έως ότου διπλασιαστούν σε μέγεθος, για 35 με 40 λεπτά.

Με ένα μυτερό μαχαίρι, κάνουμε 3 με 4 διαγώνιες χαρακιές, περίπου 1/2 εκατοστό, κατά μήκος κάθε φρατζόλας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ºC ή 375ºF, για 20 λεπτά.

french-bread-dough

Αλείφουμε ξανά με το μείγμα του αυγού που φτιάξαμε νωρίτερα. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά ακόμα, έως ότου το ψωμί μας είναι έτοιμο. Εάν χρειαστεί, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην "αρπάξει" από πάνω. Βγάζουμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα.

baking-the-perfect-loaf-of-french-bread

Κατηγορίες Συνταγών