Μυρίζω σεξ;

Μυρίζω σεξ; Μυρίζω σεξ;

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε προσωπικά χαρακτηριστικά που μας κάνουν ξεχωριστούς. Ένα από αυτά είναι η προσωπική μας μυρωδιά. Την οσμή αυτή φέρουμε από τη γένεσή μας και είναι ιδιαίτερα ευδιάκριτη στα μέλη της οικογένειας όπου μεγαλώσαμε.

Όπως οι μητέρες αναγνωρίζουν τα παιδιά τους από την μυρωδιά τους, έτσι και τα μόλις 7 ημερών βρέφη μπορούν να αναγνωρίσουν το στήθος της μητέρας τους από την προσωπική της οσμή. Όμοια μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους συντρόφους μας είτε από την προσωπική τους οσμή είτε από το άρωμα που συνήθως χρησιμοποιούν.

Η αντίληψη των ιδιοτήτων της μυρωδιάς γίνεται συνειδητά και ασυνείδητα και επιφέρει αντίστοιχα συνειδητές και ασυνείδητες αντιδράσεις. Κάποιες όμως από αυτές είναι τελείως ασυνείδητες: για παράδειγμα, οι γυναικείες και οι ανδρικές οσμές μπορούν να επηρεάσουν το γενετικό κύκλο. Συχνά υπάρχει συγχρονισμός της περιόδου σε γυναίκες που συγκατοικούν ή ακόμα και σε γυναίκες που συνεργάζονται στο ίδιο επαγγελματικό χώρο.

Οι παρατηρήσεις αυτές οδήγησαν πολλούς ερευνητές να συγκρίνουν τις γνωστές φερομόνες, που ελέγχουν τη σεξουαλική συμπεριφορά στα ζώα και στον άνθρωπο. Βέβαια το γεγονός ότι ο άνθρωπος υπόκειται σε μία πολύπλοκη διεργασία κοινωνικοποίησης περιορίζει την «αυτόματη» αντίδρασή του στις οσμές.

Η πολύχρονη έρευνα της Dr. Ingelore Ebberfeld (1998) έδειξε ότι οι οσμές του σώματός μας παίζουν σημαντικό ρόλο στην σεξουαλική επικοινωνία. Η ερευνήτρια απέδειξε ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ικανοί, μεταξύ άλλων, να ξεχωρίζουμε τις οσμές που εκκρίνονται από τα διάφορα μέρη του σώματος και να διαχωρίζουμε την οσμή του γυναικείου από του ανδρικού ιδρώτα. Πράγματι, υπάρχουν άνδρες που μπορούν να ξεχωρίσουν τη μυρωδιά που εκκρίνει ο γυναικείος κόλπος κατά τις διάφορες φάσεις του γυναικείου κύκλου.

Το 48,4% των ερωτηθέντων της παραπάνω έρευνας απάντησαν ότι ένιωσαν σεξουαλικά ερεθισμένοι από τις οσμές του κορμιού των συντρόφων τους. Οι διαφορές ανδρών και γυναικών υπήρξαν και εδώ. Ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών βρήκε ελκυστική την μυρωδιά που εκκρίνει το σώμα μετά την ερωτική επαφή, ενώ αντίστοιχο ποσοστό ανδρών βρήκε ελκυστική την οσμή των γεννητικών οργάνων. Με άλλα λόγια, η μυρωδιά των γεννητικών οργάνων είναι πιο σημαντική στους άνδρες από τις γυναίκες για σεξουαλικό ερεθισμό. Φαίνεται λοιπόν ότι η όσφρηση συμμετέχει περισσότερο απ’ όσο φανταζόμαστε και στην σεξουαλική λειτουργία.

Info: Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο
Πηγή:

Διαβάστε επίσης