Για ένα ασφαλές και υγιεινό μπάρμπεκιου

Για ένα ασφαλές και υγιεινό μπάρμπεκιου Για ένα ασφαλές και υγιεινό μπάρμπεκιου

Ένα χτιστό ή φορητό μπάρμπεκιου αποτελεί μεγάλο «ατού» για κάθε εξοχική κατοικία, καθώς μας επιτρέπει να απολαύσουμε νοστιμότατα ψητά εδέσματα με τους φίλους μας. Ωστόσο, για να παραμείνει σε καλή κατάσταση και να ψήνει καλά, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, χρειάζεται κι αυτό την κατάλληλη συντήρηση.

Οδηγίες συντήρησης
Ανάλογα με το χώρο που διαθέτουμε στον κήπο ή στη βεράντα του σπιτιού μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο είδη μπάρμπεκιου:

Για ένα ασφαλές και υγιεινό μπάρμπεκιουΤα πρώτα είναι τα χτιστά που κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου από την αρχή και έχουν τη μορφή παραδοσιακής ψησταριάς που λειτουργεί με κάρβουνα. Τα δεύτερα είναι τα φορητά, τα οποία κατά κανόνα είναι μοντέρνες ψησταριές γκαζιού που συνοδεύονται με πέτρες λάβας και είναι τροχήλατα ώστε να μεταφέρονται εύκολα. Ανάβοντας τη φλόγα γκαζιού οι πέτρες λάβας πυρακτώνονται και τα τρόφιμα ψήνονται λίγο πιο αργά απ’ ό,τι στα κάρβουνα, ενώ αποκτούν πιο ελαφριά καπνιστή γεύση. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται στη σχάρα αλλά και των όξινων συστατικών που περιέχονται στα προς ψήσιμο κρεατικά και ψαρικά, το μπάρμπεκιου χρειάζεται τακτική συντήρηση για να παραμείνει σε άριστη κατάσταση, έτσι ακριβώς όπως το αγοράσαμε.

Για ένα ασφαλές και υγιεινό μπάρμπεκιουΓια την εμφάνιση σκουριάς στα μεταλλικά τμήματα του μπάρμπεκιου και κυρίως στη σχάρα συνήθως ευθύνεται η έκθεση στον ήλιο, σε όξινη βροχή και την αλμύρα της ατμόσφαιρας σε παραθαλάσσιες περιοχές. Εναλλακτικά μπορεί να φταίει το όξινο λίπος που «τρέχει» από τα κόκκινα κρέατα κατά το ψήσιμο. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιούμε ένα ειδικό καθαριστικό για να αφαιρέσουμε τη σκουριά Επίσης, προληπτικά φροντίζουμε να τρίβουμε με μια λεμονόκουπα τη σχάρα πριν και μετά από κάθε χρήση, καθώς το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο χυμό του λεμονιού διαλύει τα υπολείμματα της σκουριάς. Για να προστατέψουμε τα φορητά μπάρμπεκιου από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις καλό είναι τα αποθηκεύουμε σε εσωτερικούς χώρους όταν δεν τα χρησιμοποιούμε και να αφήνουμε έξω σε ένα σκιερό μέρος μόνο τη φιάλη υγραερίου.

Για ένα ασφαλές και υγιεινό μπάρμπεκιουΟ ανεπαρκής καθαρισμός της σχάρας από το συσσωρευμένο λίπος των ζωικών τροφίμων (κρέατα, ψάρια, θαλασσινά, τυριά) ευθύνεται και για την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας των μετάλλων που προκαλεί ανθυγιεινό κάψιμο των τροφίμων. Για την αποφυγή αυτού του φαινομένου τα μπάρμπεκιου που λειτουργούν με φιάλες υγραερίου διαθέτουν ειδικές βαλβίδες ασφαλείας, τις οποίες πρέπει να ελέγχουμε τακτικά για να βεβαιωθούμε πως λειτουργούν. Επίσης το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται στο φράξιμο των ειδικών οπών της εστίας (π.χ. από καρβουνόσκονη και λίπος) που έχει ως αποτέλεσμα να πυρακτώνεται υπερβολικά η σχάρα.

Για τις πιθανές διαρροές γκαζιού ευθύνεται η καταστροφή λόγω κακής κατασκευής ή διάβρωσης των υλικών στη φιάλη, στις βαλβίδες, στους σωλήνες και τις λαστιχένιες τσιμούχες του μπάρμπεκιου. Για να εντοπίσουμε το σημείο διαρροής χρησιμοποιούμε ένα διάλυμα νερού με υγρό σαπούνι και στη συνέχεια αντικαθιστούμε τα τμήματα όπου εμφανίζονται φυσαλίδες.

Συμβουλές για την μεταφορά φιαλών γκαζιού
1. Ελέγχουμε πως η φιάλη μας παραδίδεται με το ειδικό χερούλι στη θέση που φανερώνει πως η βαλβίδα είναι κλειστή.
2. Μεταφέρουμε μία φιάλη τη φορά, στερεώνοντας την σε όρθια θέση στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου και το αφήνουμε ελάχιστα ανοιχτό ώστε να αερίζεται επαρκώς ο χώρος.
3. Αποφεύγουμε να αφήσουμε τη φιάλη εκτεθειμένη στον ήλιο, καθώς η ζέστη μπορεί να προκαλέσει διαστολή στη βαλβίδα ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη διαρροή γκαζιού. Για τον ίδιο λόγο δεν αποθηκεύουμε τη φιάλη σε χώρους υγρούς και ζεστούς (π.χ. στο μπάνιο του σπιτιού ή στο μηχανοστάσιο της πισίνας).4. Καλού-κακού δεν ανάβουμε ποτέ τσιγάρο κατά τη μεταφορά της φιάλης.5. Αν παρ’ όπα αυτά μυρίσουμε προπάνιο στον αέρα, σταματάμε αμέσως το αυτοκίνητο, απομακρύνουμε τη φιάλη και ενημερώνουμε την Αστυνομία.

Για τις σχάρες του μπάρμπεκιου
Το μπάρμπεκιου είναι το αγαπημένο σας χόμπι γι’ αυτό και οι σχάρες είναι κατάμαυρες: Υπάρχει ένα απλό κόλπο για να τις κάνετε να λάμπουν. Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και ρίξτε ένα δύο φλιτζάνια σόδα. Βυθίστε τις σχάρες στο νερό και αφήστε τις όλο το βράδυ. Το πρωί θα διαπιστώσετε ότι η μουτζούρα, η κάπνα, και το λίπος φεύγουν πολύ εύκολα αν τρίψετε τις σχάρες ελαφρά με υγρό πιάτων και τις ξεπλύνετε με άφθονο νερό.

 

Διαβάστε επίσης