Χριστουγεννιάτικη καθαριότητα. Μήπως αφορά και τους άντρες;

Χριστουγεννιάτικη καθαριότητα. Μήπως αφορά και τους άντρες Χριστούγεννα Χριστουγεννιάτικη καθαριότητα. Μήπως αφορά και τους άντρες;

Δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία για οποιαδήποτε περίοδο της ανθρώπινης εξέλιξης, που να αποδεικνύουν ότι οι άντρες ασχολούνται με την καθαριότητα του σπιτιού τους, παρ’ όλο που ειδικευμένοι επί του θέματος ιστορικοί θα μπορούσαν να παρουσιάσουν λίγα σχετικά παραδείγματα και ίσως ακόμα λιγότερες περιπτώσεις συζύγων, που εθελοντικά έχουν εντάξει το νοικοκυριό στην καθημερινή τους ρουτίνα, σαν μια βοήθεια προς τις συζύγους τους.

Οι γυναίκες – σύζυγοι, που είναι τόσο τυχερές έχοντας παντρευτεί συζύγους αυτής της κατηγορίας, θα πρέπει να ευχαριστούν τον Θεό καθημερινά, γνωρίζοντας πως η πλειοψηφία των γυναικών, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει αποδέκτης τέτοιου επιπέδου βοήθειας. Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι άντρες προτιμούν να πληρώσουν για να γίνουν κάποιες ψιλοδουλειές του σπιτιού τους, από το να μπουν στην διαδικασία να τις κάνουν μόνοι τους, ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων, που πολλά άλλα πράγματα αποσπούν την προσοχή τους.

Μην περιμένετε να καθαριστεί το σπίτι σας ως δια μαγείας...Όχι πως οι άντρες δεν ενδιαφέρονται να είναι καθαρά τα πράγματα που τους περιβάλουν. Το μεγαλύτερο μέρος τον ανδρών, ασχολείται με τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού, – κήπος, αυλή, γκαράζ, – εκεί που η «επίδειξη» και «διαφύλαξη» της ιδιοκτησίας τους φαντάζει σαν πρόκληση. Όμως επειδή ο σύγχρονος αστικός τρόπος ζωής μάς έχει επιβάλει να μένουμε σε διαμερίσματα πολυκατοικιών, μπορούν τελικά οι άντρες να εξελιχθούν σε ένα είδος ανίκανο να σκουπίσει ακόμη και ένα διάδρομο, όπως συνέβη πολλές φορές στην ανθρωπότητα, όπου οι άνθρωποι έχασαν ορισμένες εγκεφαλικές δυνατότητες στο πέρασμα του χρόνου από την έλλειψη χρήσης.

Αλλά η περίοδος των Χριστουγέννων είναι ειδική περίπτωση, καθώς η γυναίκα θέλει όλα να δείχνουν καινούρια και καθαρά. Κάνει αγορές για να αντικαταστήσει πράγματα, που κατά την άποψη των ανδρών θα μπορούσαν να αντέξουν ακόμα ένα χρόνο, χωρίς καν να χρειαστούν ξεσκόνισμα. Μέρος του ίδιου προβλήματος είναι η  έλλειψη συμφωνίας μεταξύ των δύο, για το πόσο εκτεταμένη και πόσο βαθιά μπορεί να είναι μια καθαριότητα αυτήν την περίοδο.

Μια άλλη σημαντική πτυχή αυτής της κοινής προσέγγισης είναι η ταχύτητα με την οποία πρέπει να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες. Το διάστημα που η καθαριότητα βρίσκεται στο φόρτε της, οι γυναίκες μπορεί να σταματήσουν για ένα διάλειμμα, αναπολώντας καταστάσεις και χαζεύοντας παλιά κειμήλια και δώρα, ή να επιθυμήσουν μια ανανέωση της διαρρύθμισης ή αναδιοργάνωση των επίπλων, ενώ οι άντρες σχεδόν σταθερά αισθάνονται ικανοποιημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση ή συμβιβάζονται και το μόνο που επιθυμούν είναι να ξεμπερδεύουν μ’ αυτήν την δουλειά μια ώρα γρηγορότερα.

Ίσως με το κατάλληλο ντύσιμο, πείσετε τον αντρούλη σας να βάλει κι αυτός ένα χεράκι στη χριστουγεννιάτικη καθαριότητα...Και ενώ οι γυναίκες νοιώθουν ένα αίσθημα συντροφικότητας μέσα από αυτό το συμμετοχικό σχήμα, από την άλλη όμως άποψη, αν ο σύζυγος και η σύζυγος αναλάβουν να καθαρίσουν από ένα δωμάτιο ο καθένας χωριστά, τότε η συνολική εργασία θα τελειώσει πιο γρήγορα. Σημειώστε ότι οι άνδρες συχνά αφήνουν τα καθήκοντα που έχουν αναλάβει, εξαντλώντας τον διαθέσιμο χρόνο, επειδή είναι σίγουροι ότι μπορούν να ολοκληρώσουν την δουλειά μέσα σε μια ώρα. Οι γυναίκες στο μεταξύ εκνευρίζονται με αυτήν την κωλυσιεργία των ανδρών που αποτελεί γόνιμο έδαφος για ένα ακόμα κύκλο οικογενειακών καυγάδων.

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις, αν όχι όλες, ξεκινούν με γόνιμο διάλογο, που βοηθά στον να περιοριστούν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των δυο και να συγκλίνουν οι διαφορετικές τους φιλοσοφίες, πολύ πριν καταλήξουν στη σύγκρουση. Οι άντρες βλέπουν τα Χριστούγεννα σαν μια περίοδο αχαλίνωτης διασκέδασης. Μια περίοδο που δεν πρέπει να είναι παραφορτωμένη με άχαρες αγγαρείες.

Το «αντριλίκι» είναι κι αυτό ένας παράγοντας. Ας πούμε ότι οι φίλοι του αποφασίζουν ένα βράδυ του Δεκέμβρη να γίνουν «κακά παιδιά», προσπαθώντας να παρασύρουν τον «άντρα του σπιτιού» να εγκαταλείψει τα καθήκοντα που έχει αναλάβει και να τους ακολουθήσει σε κάποιο μπαρ. Αυτό είναι σίγουρα προάγγελος επικείμενης καταστροφής! Είναι λοιπόν καλύτερα να γνωρίζει εκ των προτέρων τις απαιτήσεις σας και τις υποχρεώσεις του, κάτι που θα περιορίσει τις πιθανότητες προστριβών, όταν έρθει η στιγμή να πραγματοποιήσει αυτά που είχε υποσχεθεί.

Χριστουγεννιάτικη καθαριότητα. Μήπως αφορά και τους άντρες;Μπορείτε όμως να τον περάσετε και από κάποια τεστ. Ένα που σας προτείνω είναι το εξής: Ζητήστε του να προσκαλέσει τους φίλους του στο σπίτι μια μέρα του Δεκέμβρη, αρκετά πριν από τα Χριστούγεννα. Θυμίστε του όμως από τώρα, πόσο αμήχανα και ντροπιαστικά θα αισθανόταν, αν το σπίτι δεν ήταν ευπαρουσίαστο και καθαρό εκείνη τη στιγμή.

Αλλά δοκιμάστε αυτό: Ζητήστε του να καλέσει τους φίλους του στο σπίτι μία μέρα τον Δεκέμβρη αρκετά πριν από τα Χριστούγεννα. Θυμίστε του όμως από τώρα πόσο ντροπιαστικό θα ήταν αν το σπίτι δεν ήταν έτοιμο στην ώρα του.

Αν όμως αισθάνεται εντάξει με τους φίλους του, όταν τον επισκέπτονται σε ένα βρώμικο σπίτι, τότε το πρόβλημά σας είναι πολύ μεγαλύτερο, και ξεπερνά τις δυνατότητες αυτού του άρθρου για αποτελεσματικές συμβουλές.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης