Τα 5 λάθη σε ένα γάμο που οδηγούν σε διαζύγιο

Τα 5 λάθη σε ένα γάμο που οδηγούν σε διαζύγιο Τα 5 λάθη σε ένα γάμο που οδηγούν σε διαζύγιο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να οδηγηθεί ένα ζευγάρι σε διαζύγιο. Ασυμφωνία χαρακτήρων, απιστία, καβγάδες, ανία… Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ωστόσο υπάρχουν κάποια πολύ συνηθισμένα λάθη που συνήθως ραγίζουν το γυαλί ανάμεσα σε δύο συντρόφους.

Τα πέντε ΜΗΝ για έναν επιτυχημένο γάμο είναι:

1. ΜΗΝ κλείνετε την «πόρτα» της επικοινωνίας

Μην περιμένετε ποτέ ότι τα προβλήματα θα σταματήσουν αν σταματήσετε να συζητάτε για αυτά. Αφιερώστε χρόνο στο να ακούσετε τον σύντροφό σας και μη σπεύσετε να απαντήσετε. Συχνά θέλουμε να απαντήσουμε γρήγορα σε όσα μας λένε, αλλά είναι τότε που δεν έχουμε ακούσει πραγματικά τι μας είπε ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε πριν απαντήσουμε και να μετράμε τις αντιδράσεις μας. Και υπάρχει και μία ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας: οι πράξεις μου είναι για να φέρω αρμονία στη σχέση ή για να έχω τον έλεγχο; Είναι σημαντικό να βλέπουμε στην καρδιά των πραγμάτων. Συχνά ο λόγος που διαφωνούμε είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου και από κάτω υπάρχουν οι πραγματικές αιτίες και ο αγώνας για έλεγχο.

2. ΜΗΝ νομίζεις ότι είναι δουλειά του συντρόφου σου να σε κάνει ευτυχισμένο

Συνήθως ρίχνουμε στον άλλο τη μεγάλη ευθύνη της ευτυχίας μας. Αυτό είναι άδικο και μη ρεαλιστικό. Πρέπει οι ίδιοι να γνωρίσουμε τον εαυτό μας, να τον αποδεχτούμε και να τον αγαπήσουμε. Πρέπει να κάνουμε πράγματα για εμάς, να χαλαρώνουμε, να τρώμε καλά, να περνάμε όμορφα. Όταν γνωρίζουμε και αγαπάμε τον εαυτό μας, θα μπορούμε ευκολότερα να χειριστούμε και τις δυσκολίες της ζωής χωρίς θυμό και νεύρα, αλλά και να μην τα περιμένουμε όλα από τον άλλο, ώστε να απογοητευόμαστε με το παραμικρό.

3. ΜΗΝ σταματάς την επαφή με τον άλλο

Κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει τσακωμούς, εντάσεις, απογοητεύσεις. Δεν πρέπει όμως η παραμικρή δυσκολία να μας απομακρύνει από τον άλλο. Ακόμα και ένα χάδι μπορεί να γιατρέψει τον πόνο και να αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Μάλιστα, ίσως είναι καλύτερο να εκφράσουμε την αγάπη μας με το σώμα μας και όχι με λέξεις όταν είμαστε σε ένταση.

4. ΜΗΝ εμποδίζεις την πορεία του συντρόφου σου

Στη φύση, αν ένας οργανισμός δεν αναπτύσσεται, πεθαίνει. Ετσι και με τους ανθρώπους… Πρέπει κανείς συνεχώς να νιώθει ότι αναπτύσσεται, ότι πηγαίνει μπροστά και ότι δοκιμάζει εμπειρίες και νέα πράγματα. Πολλές φορές όταν ο σύντροφός μας προοδεύει, εμείς νιώθουμε απειλή. Αυτό όμως είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη σε μία σχέση. Πρέπει να σταθούμε στο πλάι του, να χαρούμε και να προσπαθήσουμε και εμείς να αναπτυχθούμε και να προχωρήσουμε. Αλλιώς μοιάζουμε με τον δεσμοφύλακα που θέλει να κρατήσει κάποιον στο κελί…

5. ΜΗΝ ξεχνάτε να βρίσκετε χρόνο για τον σύντροφό σας

Αν δεν ψάχνεις να βρεις χρόνο να περάσεις με τον σύντροφό σου, η σχέση σου είναι καταδικασμένη. Είμαστε κοινωνικά όντα και γι αυτό χρειάζεται να είμαστε με τον άλλο και να περνάμε εμπειρίες μαζί. Αν αφήσουμε όλες τις άλλες υποχρεώσεις, όσο σημαντικές και αν είναι (δουλειά, παιδιά, φίλοι) να πάρουν αποκλειστικά το πάνω χέρι στη σχέση μας, τότε σύντομα θα πούμε ότι οι ζωές μας πήραν χωριστούς δρόμους…

 

Διαβάστε επίσης