Περιγραφή
Κλασσικό χριστουγεννιάτικο γλυκό της Αυστρίας. Με αρώματα από τα μήλα, την κανέλα και αφράτη ζύμη, που συνοδεύει ιδανικά τον απογευματινό καφέ ή με παγωτό κρέμα!
Υλικά
Ζύμη
3 φλιτζάνια αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι πολύ ζεστό νερό
2 αυγά
2 κουταλιές σούπας μαργαρίνη
Γέμιση
2-2 1/2 κ. μήλα Γκόλντεν σε φετάκια
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
1 1/2 φλιτζάνι σταφίδες
κανέλλα
2 φλιτζάνια γαλέτα ανακατεμένη με 120 γρ. λιωμένο βούτυρο
Με μια ματιά
- Μερίδες: 10
- Χρόνος μαγειρέματος: 120 λεπτά
- Μέθοδος: Φούρνου
- Κουζίνα: Γερμανική
Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της ζύμης, για να γίνει μαλακιά. Το αλεύρι το ρίχνουμε λίγο λίγο γιατί μπορεί να μη χρειαστεί όλο.
Ζυμώνουμε για 20-30 λεπτά χρησιμοποιώντας δάχτυλα και παλάμη, όσο πιο πολύ τόσο καλύτερα. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική.
Αλείφουμε με βούτυρο, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη για να μην κάνει κρούστα και την καλύπτουμε με μια πετσέτα όσο ετοιμάζουμε τα υλικά της γέμισης.
Αλευρώνουμε το τραπέζι και ανοίγουμε τη ζύμη σε κύκλο διαμέτρου 50 εκ. και πάχους 1/2 εκ. Θέλουμε να γίνει όσο πιο λεπτή γίνεται, χωρίς να σκιστεί.
Απλώνουμε τη γαλέτα στη ζύμη και από πάνω τα μήλα, σε όλη την επιφάνεια.
Ρίχνουμε από πάνω τις σταφίδες, τη ζάχαρη και την κανέλα.
Τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη σε ρολό, τη βάζουμε σε ταψί πολύ καλά βουτυρωμένο με το άνοιγμα από κάτω και ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε στους 180°C για 80 λεπτά καλυμμένο με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει γρήγορα χρώμα.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να πάρετε έτοιμη ζύμη αν δεν έχετε πολύ χρόνο στην διάθεση σας.