Συμβουλές για λειτουργική κουζίνα

Συμβουλές για λειτουργική κουζίνα Συμβουλές για λειτουργική κουζίνα

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε πολλά σπίτια, η κουζίνα να γίνεται το κέντρο της καθημερινής δραστηριότητας, και ο σχεδιασμός του αντίστοιχου χώρου αντικατοπτρίζει τη δραστηριότητα που φιλοξενεί. Για την δημιουργία μιας λειτουργικής κουζίνας πρωταρχική ανάγκη είναι να χαρακτηρίσετε τον τρόπο που μαγειρεύετε, τρώτε, αλλά και χρησιμοποιείται το χώρο. Αρκεί να ρωτήσετε έναν σεφ για να βεβαιωθείτε ότι ο σωστός εξοπλισμός, στα σωστά σημεία, κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα σε μια δύσχρηστη και μια χρηστική κουζίνα.

Εφαρμόστε τις παρακάτω οδηγίες, για να οργανώσετε την κουζίνα σας, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καθημερινής σας δραστηριότητας.

– Είναι άκρως αποδεκτό να εξοπλίσετε την κουζίνα σας με συσκευές της αρεσκείας σας χωρίς να πρέπει αναγκαστικά να ανήκουν σε κάποιο τυποποιημένο «σετ» που προτείνει μια κατασκευάστρια εταιρία. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσέξετε την επιλογή των χρωμάτων. Συνήθως το άσπρο, το μαύρο και το ανοξείδωτο ταιριάζουν μεταξύ τους.

– Τα ανοξείδωτα εξαρτήματα είναι πάντα στην μόδα για ένα πολύ καλό και απλό λόγο. Είναι ανθεκτικά, δεν οξειδώνονται με την συχνή επαφή με το νερό και ταιριάζουν εύκολα με όλα τα χρώματα.

– Οργανώστε τη σειρά με την οποία εκτελείτε συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως το μαγείρεμα και το πλύσιμο, και φροντίστε να τοποθετήσετε τα απαραίτητα αντικείμενα και εξαρτήματα στις κατάλληλες θέσεις, έτσι σώστε να είναι σε άμεση πρόσβαση με το άπλωμα ενός χεριού. Επίσης οργανώστε τα ντουλάπια και κατηγοριοποιήστε το περιεχόμενο τους.

– Διάφορα gadgets και μικροσυσκευές μπορεί μεν να αποδεικνύονται χρήσιμα σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, αλλά σε μόνιμη βάση καταναλώνουν αρκετό από τον πολύτιμο χώρο των πάγκων της κουζίνας σας. Κρατήστε τις συσκευές σας στα ντουλάπια της κουζίνας και αν έχετε δύο, απλά δωρίστε τη μία.

– Μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο εργασίας προσθέτοντας στην κουζίνα ένα κινητό πάγκο και χώρο αποθήκευσης, αν ταυτόχρονα ο πάγκος αυτός υποστηρίζει ράφια στα οποία μπορείτε να αποθηκεύετε προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως κρεμμύδια, πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά.

– Ανταλλάξτε το τραπέζι και τις καρέκλες της κουζίνας με ένα πάγκο σε στυλ μπαρ και ψηλά σκαμπό. Έτσι θα απελευθερώσετε πολύτιμο χώρο στο δωμάτιο που θα σας επιτρέπει να κινείστε πιο άνετα.

 

Διαβάστε επίσης