Οδηγίες αποθήκευσης για να αποφύγετε ζημίες από υγρασία

Οδηγίες αποθήκευσης για να αποφύγετε ζημίες από υγρασία Οδηγίες αποθήκευσης για να αποφύγετε ζημίες από υγρασία

Σε κάθε νοικοκυριό η αποθήκευση των πραγμάτων που δεν χρειαζόμαστε άμεσα ή συχνά είναι επιβεβλημένη γιατί εξοικονομούμε χώρο χρόνο και χρήμα. Οι χώροι αποθήκευσης σε κάθε σπίτι διαφέρουν. Μπορεί να είναι ένα δωμάτιο, μια αποθήκη, ένα υπόγειο, ένα πατάρι, ένα γκαράζ. Και συνήθως αυτοί οι βοηθητικοί χώροι έχουν συνήθως ένα τρωτό σημείο. Είναι ευάλωτοι στην υγρασία.

Ας δούμε μερικές πρακτικές συμβουλές αποθήκευσης για να διατηρήσουμε τα υπάρχοντά μας αποθηκευμένα και προστατευμένα χωρίς δυσάρεστε εκπλήξεις.

Τα χαρτόκουτα είναι ιδανικά για προσωρινή αποθήκευση πραγμάτων.

Τα κοινά χαρτόκουτα μπορεί να τα βρει κανείς εύκολα, είτε αγοράζοντάς τα είτε μαζεύοντάς από εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ, κλπ. Είναι ιδανικά για μετακομίσεις, για μετακίνηση πραγμάτων και για προσωρινή αποθήκευση.

Όμως, τα χαρτόκουτα όταν στοιβάζονται και είναι παραγεμισμένα, καταρρέουν συνήθως από την πίεση. Και επειδή το χαρτόνι απορροφά την υγρασία η οποία σταδιακά το διαβρώνει, τα χαρτόκουτα δεν ενδείκνυνται για μεγάλη για μακροχρόνια αποθήκευση, ιδιαίτερα σε υγρές σοφίτες, υπόγεια και γκαράζ.

Το υγρό χαρτόνι προσελκύει έντομα παρασιτικά, όπως το ασημόψαρο (Lepisma saccharina), που τρέφονται με χαρτί. Τα φθαρμένα κουτιά επιτρέπουν την ευκολότερη πρόσβαση στα τρωκτικά.

Για μακροχρόνια αποθήκευση, τα πλαστικά δοχεία είναι καλύτερα

Όταν χρησιμοποιείτε πλαστικά δοχεία, βεβαιωθείτε ότι τα πράγματα που θα αποθηκεύσετε μέσα τους είναι στεγνά πριν βάλετε το καπάκι, καθώς το πλαστικό μπορεί να παγιδεύσει την υγρασία στο εσωτερικό, και έτσι να αναπτυχθούν μύκητες και μούχλα.

Επίσης, εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε πλαστικό, χρησιμοποιήστε διάφορα μικρής χωρητικότητας δοχεία. Αν χρησιμοποιήσετε τεράστια πλαστικά κουτιά και τα γεμίσετε με πράγματα, δεν θα είστε σε θέση να τα μετακινήσετε στη συνέχεια.

Μην αποθηκεύετε ρούχα σε σακούλες στεγνοκαθαριστηρίου

Πολλές φορές αφού έχετε δώσει ρούχα για στεγνό καθάρισμα θέλετε να τα αποθηκεύσετε μαζί με τις σακούλες. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια καλή φθηνή λύση για τη διατηρήσετε τα ρούχα φρέσκα και χωρίς σκόνη. Όμως το στεγνό καθάρισμα χρησιμοποιεί τοξικές χημικές ουσίες, και οι πλαστικές σακούλες μέσα στις οποίες έρχονται τα ρούχα από το καθαριστήριο παγιδεύουν αυτές τις ουσίες. Επίσης, μούχλα και βακτήρια μπορούν να σχηματιστούν στα ρούχα που είναι σφραγισμένα σε πλαστικό.

Αφαιρέστε τις σακούλες πριν κρεμάσετε τα ρούχα στην ντουλάπα σας, και σίγουρα πριν τα τακτοποιήσετε για την επόμενη σεζόν. Αν θέλετε να τα τυλίξετε με κάτι για προστασία, χρησιμοποιήστε σακούλες ενδυμάτων κατασκευασμένες από ένα υλικό που αναπνέει, όπως το βαμβάκι.

Μην αποθηκεύετε τις πολύτιμες φωτογραφίες σας μαζί με τις κορνίζες

Μια παλιά αγαπημένη φωτογραφία κορνιζαρισμένη στον τοίχο ή πάνω σε κάποιο έπιπλο σας έχει κουράσει και θέλετε να την αντικαταστήσετε. Αν αποφασίσετε να την αποθηκεύεσετε, αφαιρέστε την πρώτα από την κορνίζα και τοποθετήστε την σε ντοσιέ σε ειδικό κουτί αρχειοθέτησης μαζί με άλλες αγαπημένες φωτογραφίες. Έτσι και η φωτογραφία θα πιάνει λιγότερο χρόνο αποθήκευσης και η κορνίζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες φωτογραφίες.

Αν αποθηκεύσετε την φωτογραφία μαζί με την κορνίζα, η υγρασία θα κάνει την φωτογραφία να κολλήσει στο γυαλί, και οι εκπομπές αερίων από τα υλικά που υπάρχουν στην κορνίζα (κόλλα, χαρτόνι, καουτσούκ, γύψος, κλπ) μπορεί να αφήσουν επιβλαβή κατάλοιπα και κηλίδες στη φωτογραφία.

 

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης