Scrapbooking: Ένας πιο δημιουργικός τρόπος να φτιάξετε άλμπουμ φωτογραφιών

Scrapbooking: Ένας πιο δημιουργικός τρόπος να φτιάξετε άλμπουμ φωτογραφιών Scrapbooking: Ένας πιο δημιουργικός τρόπος να φτιάξετε άλμπουμ φωτογραφιών

Όλοι μας έχουμε εκατοντάδες φωτογραφίες σε άλμπουμ ή αν είστε σαν κι εμένα πιθανότατα οι φωτογραφίες σας να βρίσκονται μέσα σε κουτιά ή ξεχασμένες σε κάποιο συρτάρι.

Η τέχνη του scrapbook είναι ένας δημιουργικός τρόπος να διαφυλάξουμε φωτογραφίες, γράμματα, αποκόμματα κι άλλα πολύτιμα αναμνηστικά. Στην Αμερική είναι ένα από τα πιο αγαπητά χόμπι και μάλιστα υπάρχουν πολλά περιοδικά scrapbook αλλά και καταστήματα εξειδικευμένα στην πώληση υλικών για σελίδες.

Και είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας. Δεν χρειάζεται να είστε καλλιτέχνες για να φτιάξετε μοναδικές σελίδες αναμνήσεων.

Scrapbooking: Ένας πιο δημιουργικός τρόπος να φτιάξετε άλμπουμ φωτογραφιών
Scrapbooking: Ένας πιο δημιουργικός τρόπος να φτιάξετε άλμπουμ φωτογραφιών

Θα χρειαστείτε άλμπουμ, χαρτιά (σε διαφορετικά χρώματα, σχέδια και ποιότητες), ψαλίδι, κόλλα, μαρκαδόρους, κι ότι άλλο σας φανεί χρήσιμο π.χ. διαφορετικά χαρτιά, αυτοκόλλητα, κορδέλες, κουμπιά, αλυσίδες, χάντρες, σελίδες περιοδικών, εφημερίδων, συρραπτικό κλπ.

Δεν υπάρχουν κανόνες και περιορισμοί στο πώς θα φτιάξετε τις σελίδες σας. Ο μόνος κανόνας είναι το γούστο και το μεράκι σας.

Βήμα 1: Οι φωτογραφίες  Πρώτο στάδιο είναι να οργανώσετε τις φωτογραφίες σας, κατά θέμα (π.χ. γενέθλια, σχολείο, διακοπές) ημερομηνίες, στιγμές που αξίζει να θυμηθείτε (π.χ. ταξίδια, γάμοι, βαφτίσεις κλπ). Σκεφθείτε ότι κάθε σελίδα, θα πρέπει με τις φωτογραφίες και τα σχόλιά σας (ναι γράφετε κιόλας) να διηγείται μία ιστορία.

Μία καλή ιδέα είναι να βάζετε τις φωτογραφίες ανά κατηγορία σε φακέλους αλληλογραφίας. Γράφετε έξω από το φάκελο το θέμα και την ημερομηνία. Έτσι όταν θα βρείτε χρόνο θα μπορείτε να κάνετε κι από ένα άλμπουμ τη φορά.

Βήμα 1: Οι φωτογραφίες

Βήμα 1: Οι φωτογραφίες

Οι περισσότερες σελίδες είναι διπλές. Δηλαδή, όταν θα ανοίξετε το άλμπουμ σας η δεξιά και η αριστερή σελίδα θα είναι δύο τμήματα της ίδιας ιστορίας.

Όταν ξεκινάτε να φτιάξετε ένα θέμα, σκεφθείτε αν θα απλώνεται σε 1 ή 2 σελίδες. Θα μπορούσατε να βάλετε τον τίτλο και μία μόνο φωτογραφία στην αριστερή σελίδα και 3-4 ακόμη στη δεξιά σελίδα. Αυτό βέβαια δεν είναι απαράβατος κανόνας. Ο αριθμός των σελίδων αλλά και το πλήθος των φωτογραφιών είναι θέμα γούστου και μόνο. Ο συνήθης αριθμός είναι 2-4 φωτογραφίες ανά σελίδα. Εχετε στο νου σας ότι αν και σας φαίνεται καλό το να χωρέσετε όλες τις φωτογραφίες σε μία σελίδα, οι σελίδες των άλμπουμ φαίνονται πιο όμορφες όταν δεν είναι πολύ φορτωμένες.

Βήμα 1: Οι φωτογραφίες

Βήμα 1: Οι φωτογραφίες

Και βέβαια οι ίδιες οι φωτογραφίες σας θα καθορίσουν το τί θα φτιάξετε. Η λογική του scrapbook είναι να διατηρήσετε τις φωτογραφίες σας, άρα φτιάχνετε σελίδες για να ομορφύνετε τη φωτογραφία σας, δεν φτιάχνετε τη σελίδα και ψάχνετε μετά τη φωτογραφία που θα ταιριάζει. Δουλέψτε με γνώμονα το υλικό που έχετε ήδη στα χέρια σας. Και βέβαια, αν έχετε πολλές φωτογραφίες, μην διστάσετε να διαλέξετε τις καλύτερες. Δεν είναι ανάγκη να τις χρησιμοποιήσετε όλες. Επιλέξτε τις πιο όμορφες, εκείνες που ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους ή εκείνες που πραγματικά δίνουν καλύτερα την εικόνα του θέματος που έχετε διαλέξει. Οι υπόλοιπες φωτογραφίες μπορούν να μπουν πάλι στο συρτάρι ή σε ένα CD και να κρατηθούν για πάντα.

Βήμα 2: Το Άλμπουμ  Έχετε διαφορετικές επιλογές για τα άλμπουμ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε κάποιο από τα άλμπουμ φωτογραφιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο (αρκετά ακριβά). Το άλμπουμ που θα διαλέξετε πρέπει να έχει μέσα χάρτινα φύλλα στα οποία να μπορείτε να κολλήσετε με κόλλα ή να γράψετε με μαρκαδόρο.

Βήμα 2: Το Αλμπουμ

Βήμα 2: Το Αλμπουμ

Εναλλακτικά, μπορείτε να αγοράσετε ένα κλασσέρ με κρίκους και διαφανείς θήκες με τρύπες για να βάζετε μέσα εκεί τις σελίδες σας. Το πλεονέκτημα αυτής της λύσης, είναι ότι μπορείτε να προσθέτετε θέματα/σελίδες σε οποιαδήποτε θέση καθώς με τους κρίκους έχετε την ευελιξία αυτή και επίσης ότι δεν δεσμεύεστε από το χρώμα του χαρτιού/φύλλου όπως στο κλασσικό άλμπουμ.

Βήμα 3: Το Χαρτί

Βήμα 3: Το Χαρτί

Βήμα 3: Το Χαρτί  Αφού διαλέξετε τις φωτογραφίες σας, πρέπει να επιλέξτε τα χαρτιά που θα χρησιμοποιήσετε. Στα μεγάλα βιβλιοπωλεία θα βρείτε χύμα φύλλα χαρτιού διαφορετικών μεγεθών και ποιοτήτων. Τα χαρτιά ποιότητας canson είναι πολύ καλά και επιπλέον βγαίνουν σε μία τεράστια ποικιλία χρωματικών τόνων. Μπορείτε να αγοράσετε τα μεγάλα φύλλα και να τα κόψετε στις διαστάσεις που θέλετε ή να αγοράσετε ήδη κομμένα χαρτιά σε μέγεθος Α4. Επίσης, τα μπλοκ με χαρτί για χαρτοκοπτική στο σχολείο έχουν περίπου 10 φύλλα Α4 σε διαφορετικά χρώματα. Τα χρώματα στα μπλοκ είναι τα έντονα βασικά (μπλε, κόκκινο, πράσινο, κίτρινο κ.λ.π) άρα πιθανότατα δεν θα σας ταιριάζουν ως βάση, μπορείτε όμως να τα χρησιμοποιήσετε για σχέδια, μπορντούρες και κορνιζάρισμα των φωτογραφιών σας. Σιγά-σιγά το μάτι σας θα αρχίσει να εντοπίζει υλικά στα πιο απίθανα πράγματα. Π.χ. χάρτινες σακούλες από καταστήματα, κουτιά από παπούτσια, εφημερίδες, διαφημιστικά έντυπα. Για παράδειγμα, μου έφεραν ένα δώρο για την κόρη μου. Ήταν σε μία χάρτινη τυρκουάζ σακούλα που είχε επάνω της πανέμορφα λουλουδάκια σε πολλά χρώματα. Την κράτησα. Τα λουλουδάκια που έκοψα από αυτήν, έγιναν η τέλεια διακόσμηση στη σελίδα που έφτιαξα με φωτογραφίες της Πρωτομαγιάς. Διαλέξτε λοιπόν ένα χαρτί που να ταιριάζει με τις φωτογραφίες σας. Μετά διαλέξτε ένα ακόμη χαρτί που να ταιριάζει στα χρώματα για να κορνιζάρετε τις φωτογραφίες σας. Το «κορνιζάρισμα» μπορεί να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε απλά να κολλήσετε τη φωτογραφία πάνω στο χαρτί-κορνίζα και να το κόψετε στο μέγεθος που θέλετε. Η μπορείτε να το κόψετε με ψαλίδι ζιγκ-ζαγκ, ή μπορείτε ακόμα να το σκίσετε στις άκρες ή να το ξεφτίσετε . . . αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη! Ειδικά αν το χαρτί βάση έχει σχέδια και δεν είναι μονόχρωμο, θα είναι καλό να κορνιζάρετε τις φωτογραφίες σας με ένα μονόχρωμο χαρτί ώστε η φωτογραφία να ξεχωρίζει από τη βάση. Ακόμα κι αν η βάση είναι μονόχρωμη, η κορνίζα δείχνει πολύ πιο όμορφη τη φωτογραφία σας. Οι συνδυασμοί χρωμάτων που θα κάνετε είναι αμέτρητοι. Βασική ιδέα είναι να διαλέξετε ένα χρώμα που είναι κοινό στις φωτογραφίες (π.χ μπλε αν οι φωτογραφίες είναι από θάλασσα, μωβ αν το παιδί σας φοράει ένα μωβ μπλουζάκι, κίτρινο αν έχετε φωτογραφίες του κήπου με κίτρινα λουλούδια). Αυτό θα είναι το βασικό σας χρώμα. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε κι ένα συμπληρωματικό χρώμα ή δύο. Το συμπληρωματικό χρώμα μπορεί να αποτελέσει την κορνίζα των φωτογραφιών σας.

Βήμα 4: Στήστε τη σελίδα σας

Βήμα 4: Στήστε τη σελίδα σας

Βήμα 4: Στήστε τη σελίδα σας  Τοποθετήστε τα υλικά σας πάνω στη σελίδα (τίτλος, κείμενα, φωτογραφίες, διακοσμητικά). Πριν τις κολλήσετε, βάλτε τα υλικά σε διαφορετικές θέσεις ώστε να δείτε ποια διάταξη σας αρέσει περισσότερο. Το μόνο όριο στη διάταξη είναι η φαντασία σας, υπάρχουν όμως μερικές γενικές ιδέες που βελτιώνουν την εμφάνιση των σελίδων μας.

Το κέντρο της σελίδας είναι το πρώτο σημείο που πέφτει το μάτι, αν είναι πολύ άδειο, η σελίδα θα φαίνεται άδεια. Προτιμήστε να συγκεντρώσετε τις φωτογραφίες προς το κέντρο των σελίδων ή βάλτε κάποιο διακοσμητικό σε εκείνο το σημείο. Η χρησιμοποιείστε μπορντούρες, συχνά οι μπορντούρες στην πάνω και κάτω άκρη (ή στα πλαϊνά) μπορούν να κάνουν όλη τη διαφορά.

Βήμα 5: Γράψτε τα κείμενα

Βήμα 5: Γράψτε τα κείμενα

Βήμα 5: Γράψτε τα κείμενα  Μπορείτε να γράψετε τα σχόλιά σας απευθείας πάνω στη σελίδα, όμως τι γίνεται αν κάνετε κάποιο λάθος; Όλος ο κόπος σας θα πάει χαμένος. Καλύτερα λοιπόν να γράψετε σε ένα κομμάτι χαρτί και μετά να το κορνιζάρετε και να το κολλήσετε όπως τις φωτογραφίες. Η μπορείτε να γράψετε το κείμενο στον υπολογιστή σας, να το τυπώσετε και να το κολλήσετε. Αυτή η λύση σας δίνει και πολλές επιλογές γραμματοσειρών και χρωμάτων.

Το ίδιο ισχύει και για τους τίτλους. Ειδικά για τους τίτλους, σκεφθείτε και την περίπτωση να κόψετε τυπωμένα γράμματα από περιοδικά για παράδειγμα και να τα κολλήσετε στο χαρτί γράφοντας τον τίτλο σας (σας θυμίζει χειροτεχνία Α’ Δημοτικού;). Η μπορείτε να ζωγραφίσετε μικρά τετραγωνάκια χαρτιού (λουλούδια, πεταλούδες κλπ) και πάνω εκεί να κολλήσετε τα έτοιμα γράμματα. Και μετά όλο μαζί στο χαρτί. Τελειώσατε! Βάλτε τη σελίδα σας μέσα στην πλαστική θήκη και μετά μέσα στο άλμπουμ σας. Φτιάξατε το πρώτο σας scrapbook και σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο σας. Καλή διασκέδαση!

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης