Οικογενειακή Βία; Μην την ανέχεστε, ζητήστε βοήθεια!

Οικογενειακή Βία; Μην την ανέχεστε, ζητήστε βοήθεια Οικογενειακή Βία; Μην την ανέχεστε, ζητήστε βοήθεια!

Η κακοποίηση των γυναικών εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού στην κοινωνία μας. Τα περιστατικά καλύπτονται από ένα πυκνό πέπλο σιωπής και δεν καταγγέλλονται όλες οι περιπτώσεις οικογενειακής βίας, με αποτέλεσμα οι στατιστικές να απέχουν από την πραγματικότητα. Πόσο απέχουν δεν μπορεί κανείς να πει με ακρίβεια. Για παράδειγμα, τα νούμερα που δίνουν επίσημα οι αστυνομικές αρχές (από τις καταγγελλόμενες περιπτώσεις) είναι πολύ μικρότερα από τα νούμερα που προκύπτουν από επιστημονικές έρευνες διαφόρων φορέων.

ΠΩΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ
Μία έκθεση του κέντρου ερευνών Innocenti (Unicef) που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2000 παραθέτει ένα τρομακτικό κατάλογο τύπων βίας που ασκείται εναντίων των γυναικών κατά τη διάρκεια της ζωής τους από μέλη της ίδιας τους της οικογένειας. Αρχίζει από την έκτρωση λόγω προτίμησης φύλου και συμπεριλαμβάνει εκτός από το φυσικό ξυλοδαρμό και άλλες “ορατές” μορφές βίας όπως το κάψιμο με οξύ και οι φόνοι “τιμής”, τον εξαναγκαστικό υποσιτισμό, την έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη και στο σχολείο, τον εξαναγκασμό σε πορνεία και την καταναγκαστική εργασία.

Η UNICEF προσεγγίζει το θέμα της οικογενειακής βίας ως ένα ζήτημα παραβίασης δικαιωμάτων και ως μέρος των διακρίσεων με βάση το φύλο που υπονομεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών. Το συνολικό ποσοστό στην Ευρώπη φαίνεται να κυμαίνεται στο 1 στις 4 γυναίκες.

Κι αν αυτό το νούμερο δεν σας φαίνεται αρκετά τρομακτικό, δείτε και τις παρακάτω στατιστικές:

ΚΑΝΑΔΑΣ 29% των γυναικών ανέφεραν ότι υπήρξαν θύματα άσκησης σωματικής βίας από τον τωρινό ή πρώην σύντροφό τους.
ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ Ποσοστό 20% ανέφεραν ότι έχουν κακοποιηθεί από σύντροφό τους.
ΣΟΥΗΔΙΑ Ποσοστό 20% έχουν πέσει θύματα φυσικής επίθεσης.
Μ. ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ Το 25% των γυναικών έχουν γρονθοκοπηθεί ή χαστουκισθεί από τωρινό ή πρώην σύντροφό τους κάποια στιγμή της ζωής τους. Μία καταγγελία για ενδο-οικογενειακή βία το λεπτό, καταγράφεται καθημερινά από τα αστυνομικά τμήματα. Σχεδόν το 50% των γυναικών που έχουν δολοφονηθεί στην Αγγλία και την Ουαλία, σκοτώθηκαν είτε από τον πρώην είτε από τον νυν ερωτικό τους σύντροφο.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ Το 28% των γυναικών ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό φυσικής βίας από μέρους του συντρόφου τους.
ΙΝΔΙΑ Μέχρι και το 45% των έγγαμων ανδρών παραδέχθηκαν ότι κακοποιούν σωματικά τις συζύγους τους.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ Ποσοστό 35% των γυναικών ανέφεραν ότι έχουν χτυπηθεί από τους συζύγους τους σε κάποια στιγμή του έγγαμου βίου τους.
ΙΣΡΑΗΛ Το 32% των γυναικών ανέφεραν τουλάχιστον ένα περιστατικό φυσικής βίας από τον σύντροφό τους και το 30% ανέφεραν εξαναγκασμό σε σεξουαλική πράξη από τους συζύγους τους.
ΚΕΝΥΑ Το 42% των γυναικών ανέφεραν ότι συνεχώς χτυπιούνται από τους άνδρες τους και το υπόλοιπο 58% ότι χτυπιούνται συχνά ή μερικές φορές.
ΜΕΞΙΚΟ Το 30% των γυναικών ανέφεραν τουλάχιστον ένα επεισόδιο φυσικής βίας από τον σύντροφό τους.
ΡΩΣΣΙΑ Ποσοστό 25% των κοριτσιών ανέφεραν ανεπιθύμητη σεξουαλική επαφή.
ΗΠΑ Σύμφωνα με το FBI κάθε 15 δευτερόλεπτα, μια γυναίκα κακοποιείται. Σχεδόν το 50% των άστεγων γυναικών και κοριτσιών βρίσκονται στους δρόμους, επειδή ζούσαν καθημερινά περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές του Μίτσιγκαν, μία γυναίκα σκοτώνεται από το σύντροφό της ή τον πρώην σύντροφό της κάθε πέντε ημέρες.
ΓΑΛΛΙΑ Κάθε μήνα, έξι γυναίκες πεθαίνουν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Μία στις δέκα γυναίκες πέφτει θύμα συζυγικής βίας.

 

Διαβάστε επίσης