Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σας

Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σας Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σας

Σε μία εποχή που τα διαζύγια αυξάνονται, είναι πραγματικό κατόρθωμα να καταφέρει κανείς να κρατήσει το γάμο ζωντανό και την οικογένεια ευτυχισμένη. Όπως όλες οι μακροχρόνιες σχέσεις, έτσι και ο γάμος επηρεάζεται από τη ρουτίνα, τη συνήθεια και τη φυσιολογική φθορά. Όμως υπάρχουν ορισμένες τακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να μην αφήσουμε τη φλόγα να σβήσει. Αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε, για την ευτυχία τη δική μας και των ανθρώπων μας.

Βάλτε προτεραιότητες
Καλή η δουλειά, απαραίτητα τα χρήματα, μία χαρά η καριέρα όμως ποια είναι τελικά η προτεραιότητά σας; Η δουλειά ή η προσωπική ζωή; Γιατί αν στη δουλειά ξοδεύετε 12 ώρες της ημέρας και όλη σας την ενέργεια, τότε τι μένει να δώσετε στο σπίτι σας όταν επιστρέψετε; Και αλήθεια, πόσο μπορεί κανείς να επενδύσει στο σπίτι και στη σχέση όταν όλη η μέρα του είναι τόσο κουραστική και αγχώδης; Δουλειά και προσωπική ζωή μπορούν να συνδυαστούν όμως για να επιτύχετε την ισορροπία χρειάζεται να βάλετε προτεραιότητες και να κάνετε τις αναγκαίες επαγγελματικές επιλογές.

Μείνετε γυναίκα
Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σαςΘα τον αποπλανήσετε λοιπόν, θα τον γοητεύσετε. Κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνετε η υποταγμένη σύζυγος που ήταν η γιαγιά σας. Κάθε άλλο. Όμως αυτό που οι άντρες ζητούν και οι σημερινές γυναίκες έχουν χάσει είναι η γλύκα που μόνο οι γυναίκες διαθέτουν. Μιλάτε του γλυκά, δείξτε του ότι τον αγαπάτε και ότι σας αρέσει να τον φροντίζετε. Κάντε το σπίτι σας καταφύγιο και για τους δύο σας, μία ήρεμη γωνιά που και οι δυο σας θα μπορείτε να βρεθείτε και πάλι κοντά, μακριά από τα άγχη της καθημερινότητας. Δεν έχει σημασία αν το σπίτι σας δεν είναι πεντακάθαρο, αρκεί η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι να εκφράζει αγάπη και συντροφικότητα.

Περάστε χρόνο μαζί
Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σαςΑκόμα και μέσα στο πνιγμένο 24ωρο μίας εργαζόμενης νοικοκυράς, μπορούν να βρεθούν διαλείμματα ηρεμίας για το ζευγάρι. Για παράδειγμα αντί να φάτε στο τραπέζι, βάλτε το φαγητό σε δίσκους και καθίστε δίπλα-δίπλα στον καναπέ. Αποφύγετε την τηλεόραση και αξιοποιήστε αυτό το χρόνο για να μιλήσετε με το σύντροφό σας, να γελάσετε, και με τη σωματική επαφή να νιώσετε και πάλι αυτή την οικειότητα των ανθρώπων που γνωρίζονται καλά. Αν έχετε παιδιά, είτε θα τα συμπεριλάβετε στο όλο σκηνικό ή θα καθυστερήσετε το γεύμα σας μέχρι να κοιμηθούν.

Ανεβάστε τη διάθεση
Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σαςΜην χάνετε το χιούμορ σας, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ένα χαμόγελο είναι αρκετό για να κάνει το σύντροφό σας να νιώσει καλύτερα. Μία ευκαιρία να γελάσετε μαζί μπορεί να κάνει τις δυσκολίες να φανούν μικρότερες, έστω για λίγο. Μην χάνετε ευκαιρία να τονώνετε το ηθικό του συντρόφου σας. Πείτε του πόσο όμορφος είναι σήμερα, αυτό το έχουν ανάγκη και οι άντρες, όχι μόνο εμείς. Στείλτε του ένα τρυφερό μήνυμα στο κινητό του ακόμα κι αν ξέρετε ότι δεν θα σας απαντήσει. Λίγα τρυφερά λόγια ή ένα απλό «σ’ αγαπώ» είναι για όλους μας ευχάριστα.

Πάντα να τον ευχαριστείτε όταν σας βοηθάει ακόμα κι αν το μόνο που έκανε ήταν το να πάει το πιάτο του στο νεροχύτη. Ενθαρρύνετέ τον όταν σας βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού. Πάντα να τον κάνετε να νιώθει όμορφα στο σπίτι, δείχνετε με κάθε ευκαιρία την αγάπη σας, με ένα πεταχτό φιλί καθώς περνάτε δίπλα του ξεσκονίζοντας ή με ένα τρυφερό χάδι όταν βρεθεί δίπλα σας.

Σεξ
Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σαςΜην το αφήνετε στην τύχη. Ακόμα κι αν η μέρα σας ήταν τόσο μα τόσο φορτωμένη που το τελευταίο πράγμα που σκέφτεστε είναι το σεξ, μην αφήνετε την κούραση να αποφασίσει για τη σεξουαλική σας ζωή. Ετοιμάστε μικρές ρομαντικές εκπλήξεις που φτιάχνουν τη διάθεση, καινούργια εσώρουχα, κεριά, χαμηλός φωτισμός, ρομαντική μουσική κ.λπ. Ή κανονίστε ένα βράδυ να αφήσετε τα παιδιά στη γιαγιά, μαγειρέψτε ή παραγγείλτε φαγητό και περάστε όλη τη νύχτα στο κρεβάτι. Ακόμα κι αν η κούραση τελικά σας καταβάλλει, θα έχετε ανακτήσει ένα μέρος της ξεχασμένης μαγείας και σίγουρα ο σύντροφός σας θα εκτιμήσει την προσπάθειά σας. Και μην χάνετε την ευκαιρία να λέτε ή να δείχνετε στο σύντροφό σας ότι ακόμη ξυπνάει την ερωτική σας διάθεση με το άγγιγμά του, το βλέμμα του, τη μυρωδιά του. Κι ας μην είναι έτσι ακριβώς μετά από 10 χρόνια γάμου . . . ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Γιατί αν ο σύντροφός σας νιώθει σέξι, θα σας κάνει κι εσάς να νιώθετε το ίδιο. Η χημεία που σας ένωσε αρχικά είναι ακόμη εκεί, ας την ξυπνήσουμε λοιπόν.

Χώρος και Χρόνος
Κάθε άνθρωπος, άντρας και γυναίκα, έχει ανάγκη από τον προσωπικό του χώρο και χρόνο. Σεβαστείτε λοιπόν τα πράγματα που εκείνος έχει ανάγκη και ζητήστε του αντίστοιχα να σεβαστεί τα δικά σας. Φροντίστε να βγαίνετε που και που ξεχωριστά, με τους προσωπικούς σας φίλους. Θα κάνει πολύ καλό και στους δύο σας αλλά και στον καθένα ξεχωριστά. Αν ο σύντροφός σας έχει κάποιο χόμπι, επιτρέψτε του να χρησιμοποιήσει κάποιο χώρο του σπιτιού για το χόμπι του και μην γκρινιάζετε γιατί σας αναστατώνει το σπίτι. Αντίστοιχα, αν εσείς έχετε κάποιο χόμπι, απαιτήστε εκείνος να μην γκρινιάζει γι’ αυτό. Αν υπάρχουν παιδιά, μοιραστείτε την ευθύνη τους για κάποιες ώρες. Κρατήστε τα εσείς για να ασχοληθεί εκείνος με κάτι που τον ευχαριστεί ή θα τα κρατήσει εκείνος για να ασχοληθείτε εσείς με αυτό που σας αρέσει.

Μοίρασμα
Κρατήστε τη φλόγα ζωντανή στο γάμο σαςΤίποτα δεν είναι πιο σημαντικό σε μία σχέση συμβίωσης από το μοίρασμα. Μοίρασμα ζωής και υποχρεώσεων. Καθορίστε αρμοδιότητες για τον καθένα σας. Μην τα βάζετε στη ζυγαριά. Όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι άρα δεν μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα. Κάτι που μπορείτε να κάνετε εσείς καλά, εκείνος θα το κάνει άθλια, ενώ αντίστοιχα κάτι που κάνει εκείνος τέλεια, εσείς δεν μπορείτε να το κάνετε. Κάντε κάποιες από τις δουλειές μαζί αλλά κυρίως ας αναλάβει ο καθένας να κάνει αυτά που μπορεί έτσι ώστε το βάρος να μην πέφτει μόνο στον ένα. Αν δεν είναι πρόθυμος να βοηθήσει και να ανακατευτεί στα οικιακά καθήκοντα, είτε αναθέστε του τα ψώνια είτε ζητήστε του να διαβάσει ή να πάει βόλτα τα παιδιά ώστε εσείς να έχετε χρόνο να κάνετε τα υπόλοιπα. Ενθαρρύνετέ τον παρόλα αυτά να ασχοληθεί και με πράγματα που θεωρεί ότι δεν μπορεί να κάνει και επιβραβεύστε την προσπάθειά του όταν επιτέλους ασχοληθεί, ασχέτως αποτελέσματος.

Αξίζει να επενδύσουμε και χρόνο και προσπάθεια στους ανθρώπους που αγαπάμε. Ο σύντροφος και τα παιδιά μας είναι οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στη ζωή μας ολόκληροι. Και κυρίως ο σύντροφος γιατί, υπό κανονικές συνθήκες, εκείνος είναι που θα μείνει πλάι μας ακόμη κι όταν τα παιδιά μας φύγουν. Καμία προσπάθεια λοιπόν, ακόμη και εκείνες που φαίνονται να μην έχουν άμεσο αποτέλεσμα, δεν είναι περιττή στο να διατηρήσουμε το γάμο μας ζωντανό κι ευτυχισμένο.

 

Διαβάστε επίσης