Φροντίδα και καθαρισμός των κοσμημάτων

Φροντίδα και καθαρισμός των κοσμημάτων Φροντίδα και καθαρισμός των κοσμημάτων

Τα αληθινά αλλά και τα ψεύτικα κοσμήματα μπορούν να παραμείνουν σαν καινούρια, για πολλά χρόνια, αρκεί να φροντίζετε γι’ αυτό. Ποια όμως είναι η σωστή φροντίδα για τα κοσμήματα;

Το κόλπο για να παραμείνουν τα κοσμήματά σας σε καλή κατάσταση είναι να τα διατηρείτε καθαρά. Αν το κόσμημα μείνει για χρόνια ή ακόμα και μήνες χωρίς ένα καλό καθάρισμα ή βούρτσισμα, θα φαίνεται θαμπό και άχαρο. Διατηρήστε τα λοιπόν ολοκαίνουρια, ακολουθώντας μερικά απλά βήματα:

Για τους πρωτάρηδες
Ξεχωρίστε τα αληθινά κοσμήματα από τα ψεύτικα. Αν έχετε δύο κασετίνες για κοσμήματα, χρησιμοποιήστε και τις δύο, για να τα κρατάτε χωριστά. Φροντίστε ακόμη, ώστε να είναι οργανωμένα κατά είδος. Βάλτε τα βραχιόλια με τα βραχιόλια και τα δαχτυλίδια με τα δαχτυλίδια. Μην παραλείπετε να ελέγχετε κατά καιρούς τα περιδέραια και τα κολιέ. Έχουν την τάση να μπερδεύονται συνήθως μεταξύ τους. Μπορεί να γίνει πολύ επίπονη και κουραστική δουλειά το ξεμπέρδεμά τους, αν τα αφήσετε για καιρό σ’ αυτήν την κατάσταση. Αν ο σχεδιασμός της κασετίνας διαθέτει ειδική θέση για να τα «κρεμάτε», χρησιμοποιήστε την. Είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να ελέγχετε τα περιδέραια και τις χάντρες.

Τύποι καθαριστικών για κοσμήματα
Γενικά, υπάρχουν τέσσερις, πέντε διαφορετικοί τύποι καθαριστικών για κοσμήματα: χημικές ουσίες (από κοσμηματοπωλεία), ειδικά πανάκια, και η παλιά-καλή συνταγή της οδοντόπαστας. Απ’ όλα αυτά τα είδη καθαριστικών, η οδοντόπαστα είναι ο πιο ανέξοδος και αποτελεσματικός τρόπος. Επιπλέον, η οδοντόπαστα δεν πρόκειται να βλάψει κανένα είδος κοσμήματος και με κανένα τρόπο. Αν είναι τόσο καλή για τα «μαργαριταρένια», λευκά σας δόντια, τότε είναι αρκετά καλή και για τους πολύτιμους λίθους σας. Μερικές φορές μάλιστα, συστήνεται και υποδεικνύεται σαν εμπιστευτική πληροφορία, από μερικά καταστήματα πώλησης κοσμημάτων.

Φροντίδα και καθαρισμός των κοσμημάτωνΔαχτυλίδια
Τα δαχτυλίδια είναι τα πιο αγαπημένα και λαμπρά μας κοσμήματα, αξιοπρόσεχτα και πολύτιμα. Αρκετές φορές, θα διαπιστώνετε ότι χάνουν τη λαμπρότητά τους και η πολύτιμη πέτρα τους θαμπώνει. Σ’ αυτό συνεισφέρουν οι διάφορες κρέμες χεριών, η σκόνη και τα χνούδια, ακόμη και τα σαπούνια. Συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα δαχτυλίδια, αλλά μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Αν πρόκειται για κάποιο μαργαριτάρι -τη μητέρα των πολύτιμων λίθων- ή για πέτρες από οπαλίνα, μην τα βυθίζετε σε χημικά καθαριστικά. Οι φυσικές πέτρες δεν πρέπει να εκτεθούν σε χημικές ουσίες. Ένα πανάκι καλής ποιότητας, ειδικό για κοσμήματα, είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή. Όλα τα υπόλοιπα δαχτυλίδια με πέτρες από διαμάντια, φο-μπιζού ή ημιπολύτιμους λίθους μπορείτε να τα φροντίσετε χρησιμοποιώντας ειδικά προϊόντα καθαρισμού κοσμημάτων ή να τα τρίψετε με μια μικρή βούρτσα, αφού στρώσετε επάνω της λίγη οδοντόπαστα. Ξεπλένετε καλά με κρύο νερό. Το καλό ξέβγαλμα με κρύο και άφθονο νερό είναι απαραίτητο είτε χρησιμοποιήσετε οδοντόπαστα είτε κάποιο ειδικό καθαριστικό κοσμημάτων. Οποιοδήποτε υπόλειμμα από καθαριστικό στα πετράδια, θα έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμά τους.

Φροντίδα και καθαρισμός των κοσμημάτωνΠεριδέραια
Τα περιδέραια είναι μάλλον αυτά που χρειάζονται την περισσότερη δουλειά, για να καθαρίσουν και να λάμψουν ξανά. Αυτό συμβαίνει γιατί, συνήθως είναι περίπλοκα στο σχεδιασμό τους ή έχουν πολύ ντελικάτα σχέδια. Η καλύτερη επιλογή για τα περιδέραια είναι τα ειδικά πανάκια ή τα καθαριστικά κοσμημάτων. Τα καθαριστικά κάνουν ευκολότερο τον καθαρισμό για το συνολικό καθάρισμα του περιδέραιου. Αλλά δεν προσφέρουν τη δυνατότητα γυαλίσματος της εξωτερικής επιφάνειας του κοσμήματος, ώστε να αστράφτει σαν καινούριο. Εδώ είναι που βοηθάει το πανάκι. Όπως και να ’χει, θα χρειαστεί αρκετή δουλειά και τη συνεργασία όλων των δαχτύλων μας, και κυρίως του μικρότερου. Είναι μια λεπτομερής εργασία, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει, αν κάνετε σωστή δουλειά. Χρησιμοποιήστε και το πανί και το καθαριστικό, αν χρειαστεί.

Βραχιόλια
Τα βραχιόλια συνήθως, δεν λερώνονται και τόσο πολύ, ούτε χάνουν το χρώμα τους. Το πρόβλημα με τα βραχιόλια είναι ότι αποκτούν πολλές γρατζουνιές και βαθουλώματα και συχνά στραπατσάρονται ή στραβώνουν. Γι’ αυτό να είστε προσεκτικές με τα βραχιόλια σας. Αν όμως τα κακομεταχειρίζεστε και είστε σκληρές μαζί τους, τότε καλύτερα θα ήταν, όταν αγοράζετε ένα βραχιόλι, να διαλέγετε αυτά που είναι «εύκαμπτα», προσαρμόζονται στο χέρι σας και ακολουθούν την κίνησή του.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης