Το feng shui στη διακόσμηση

Το feng shui στη διακόσμηση Το feng shui στη διακόσμηση

Ο χώρος που περνάμε τις περισσότερες ώρες τις ημέρας, είτε αυτό είναι το σπίτι είτε το γραφείο μας, επηρεάζει θετικά ή αρνητικά τη διάθεσή μας, γεγονός που έχει αντίκτυπο σε όλες τις πλευρές της ζωής μας. Η κινέζικη μέθοδος διακόσμησης, το feng shui – φενγκ σούι, συμπυκνώνει μια ολόκληρη φιλοσοφία και μας βοηθά να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου υπερισχύει η θετική ενέργεια.

Το feng shui είναι το αρχαίο κινέζικο σύστημα τής σύνθεσης τού περιβάλλοντός μας έτσι ώστε να μπορούμε να ζήσουμε σε αρμονία με τον περίγυρό μας. Ο όρος Feng Shui σημαίνει «Αέρας και Νερό». Οι κύριες αρχές του feng shui (Φένγκ Σούι) είναι οι παρακάτω:

Το feng shui στη διακόσμηση1. Η έννοια της ενέργειας Chi (Τσι)
Αυτή είναι αντιληπτή σαν μια λεπτή ροή από ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, η οποία συνδέει όλα τα πράγματα στο σύμπαν και η ροή τής ενέργειας Chi είναι η βάση του feng shui.

Σύμφωνα με αυτούς τους βασικούς άξονες του feng shui, όλα τα αντικείμενα είναι ζωντανά και κατέχουν μια συγκεκριμένη ποσότητα θετικής ενέργειας chi, η οποία βρίσκεται σε μια μόνιμη διαδικασία μεταβολής.

Όλα τα αντικείμενα έχουν chi, ακόμα κι αυτά που θεωρούμε άψυχα και εκπέμπουν ενέργεια αντίστοιχη με αυτή των ανθρώπων.

Η έννοια της ενέργειας Chi (Τσι)Τα πάντα σχετίζονται μεταξύ τους. Γι’ αυτόν το λόγο, αν για παράδειγμα η ντουλάπα μας είναι ακατάστατη, η ενέργειά της διαχέεται και στο υπόλοιπο σπίτι, με αποτέλεσμα να ασκεί αρνητική επίδραση στους κατοίκους του χώρου.

2. Yin and Yang (Γιν και Γιαν)
Είναι οι βασικές ενέργειες του σύμπαντος και είναι συμπληρωματικοί όροι για να συγκριθεί οτιδήποτε. π.χ.  yang  είναι το καλοκαίρι και ο νότος και yin είναι ο χειμώνας και ο βορράς.

To yin και το yang πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στο χώρο μας, σύμφωνα με τις επιταγές του feng shui.

Yin and Yang (Γιν και Γιαν)Tο yin, συνδέεται με τη θηλυκή ενέργεια και το yang αντικατοπτρίζει την αρσενική. Μόνο με τη μεταξύ τους ισορροπία, ο χώρος μας θα εξασφαλίζει την ευημερία και την ευτυχία, αλλά και την καλή τύχη σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Πιο συγκεκριμένα, το στοιχείο yin συνδέεται με το απαλό, το υγρό, το καμπυλωτό, το μικρό, το οριζόντιο, το πλατύ, το κοντό και το διακοσμημένο. Αντίθετα το yang σχετίζεται με το ζεστό, το φωτεινό, το σκληρό, το ψηλό, το μεγάλο, το απλό, το κάθετο και το γεωμετρικό.

Τα Πέντε στοιχεία ή Πέντε δυνάμεις3. Τα Πέντε στοιχεία ή οι Πέντε δυνάμεις
Μια από τις βασικές αρχές του shui feng είναι η αρχή  των πέντε στοιχείων, που είναι: το νερό, το μέταλλο, η γη, η φωτιά και το ξύλο και είναι ένα ραφινάρισμα των αρχών του yin και του yang. Κάθε στοιχείο shui feng αντιπροσωπεύεται από ένα συγκεκριμένο χρώμα, και το χρώμα είναι ο ευκολότερος τρόπος να χρησιμοποιηθεί η αρχή των πέντε στοιχείων, που θα φέρει περισσότερη αρμονία στον χώρο μας. Π.χ. Το ξύλο περικλείει όλη την ανάπτυξη της χλωρίδας και της βλάστησης και είναι σχετικό με την άνοιξη, την νέα ανατολή του ήλιου και προσεγγίζει την ανατολική κατεύθυνση. Το χρώμα του είναι το φυτικό πράσινο και το καφέ, συχνά με μια μπλε απόχρωση σαν αναφορά στον ουρανό ή στην κινέζικη θάλασσα.

Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία μεταξύ τους, αλλά έχουν κάποιες σχέσεις, κάποιους νόμους. Είναι ο νόμος της δημιουργίας των στοιχείων (το νερό δημιουργεί το ξύλο, το ξύλο δημιουργεί την φωτιά κλπ). Ο δεύτερος νόμος είναι ο νόμος της καταστροφής (το νερό σβήνει την φωτιά, η φωτιά λιώνει το μέταλλο κλπ). Αυτοί οι νόμοι παραμένουν πάντα οι ίδιοι και επηρεάζουν τα πάντα γύρω μας, εφόσον τα πάντα στον κόσμο αποτελούνται από αυτά τα στοιχεία.

Τo στοιχείο του μετάλλου βορειοδυτικά και δυτικά ενισχύει τον τομέα της δημιουργίας και των σχέσεων, οπότε μπορεί να επηρεάσει θετικά τον χώρο του καθιστικού. Ένα ρολόι με μεταλλικό εκκρεμές ή μεταλλικές κορνίζες είναι τα πιο κατάλληλα διακοσμητικά για τον συγκεκριμένο χώρο.

Το στοιχείο της γης βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά ενισχύει τον τομέα των σχέσεων και του γάμου. Κρύσταλλα και λουλούδια μέσα σε γλάστρες είναι καλές πηγές της γης.

Το στοιχείο της φωτιάς ενισχύει τον νότο, το τμήμα της αναγνώρισης και της δόξας. Η τηλεόραση και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής θεωρούνται πηγές φωτιάς.

Το στοιχείο του ξύλου στην ανατολή και νοτιοανατολικά ενισχύει τον τομέα της υγείας, του πλούτου και της ευημερίας. Τα αληθινά φυτά είναι τα πιο κατάλληλα.

Το στοιχείο του νερού στον βορρά ενισχύει την καριέρα. Ένα ενυδρείο με χρυσόψαρα αποτελεί την καλύτερη πηγή νερού.

Και καθώς κάθε στοιχείο αντιπροσωπεύεται με χρώματα, αυτός ο χρωματικός οδηγός Feng Shui είναι βοηθητικός στην επιλογή των καλύτερων χρωμάτων για τη δημιουργία αρμονικής ατμόσφαιρας στο σπίτι. Επιλέγουμε τα χρώματα Feng Shui σύμφωνα με την ενέργεια που χρειαζόμαστε στον κάθε χώρο μας, για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το χρώμα είναι πολύ ισχυρό, όπως είναι  το φως. Συμπληρώνουμε την ενέργεια του χώρου με χρώμα στους τοίχους, καλλιτεχνήματα, φωτογραφίες, ή διάφορα ντεκόρ.

Οι Οκτώ κατευθύνσεις ή Τρίγραμμα4. Οι Οκτώ κατευθύνσεις Ba-Gua ή Τρίγραμμα
Υπάρχουν οκτώ διαφορετικοί τύποι της ενέργειας Chi, καθένας από τους οποίους συνδέεται με τις οκτώ κατευθύνσεις της περιφέρειας.

Το Ba-Gua (Μπά-γκουα), σε μετάφραση σημαίνει «8 περιοχές», είναι ένας οκτάγωνος χάρτης ή ένα πλέγμα που περιέχει τα σύμβολα του I Ching, που είναι ο αρχαίος χρησμός πάνω στον οποίο είναι βασισμένο το Feng Shui. Το Ba-Gua είναι ένα από τα κύρια εργαλεία και μια σχετικά εύκολη μέθοδος, που χρησιμοποιείται για να αναλυθεί το Feng-Shui ενός χώρου.

Οι Οκτώ Περιοχές (για την ακρίβεια η Σχολή των Οκτώ Κατευθύνσεων), που χρησιμοποιούνται στο Ba-Gua Feng-Shui, είναι ένα σύστημα βασισμένο στην αντίληψη ότι, κάθε μια από τις οκτώ κατευθύνσεις της πυξίδας – βόρεια, νότια, ανατολική, δυτική, βορειοανατολική, βορειοδυτική, νοτιοανατολική και νοτιοδυτική – έχει το δικό της ιδιαίτερο chi και ασκεί διαφορετική επίδραση στον άνθρωπο, ανάλογα με τον προσανατολισμό του κτηρίου. Κάθε κατεύθυνση έχει ένα στοιχείο, ένα χρώμα και συνδέεται με συγκεκριμένους τομείς της ζωής τού ανθρώπου. Αυτή η Σχολή θεωρεί ότι ο προσανατολισμός είναι το σημαντικότερο στοιχείο του feng shui.

Κάθε μία από τις οκτώ κατευθύνσεις συνδέεται με ένα τρίγραμμο Μπα Γκούα (Ba Gua trigrams) του I Ching, που κυριολεκτικά σημαίνει το Βιβλίο των Αλλαγών. Είναι από τα αρχαιότερα βιβλία της Κίνας και στις σελίδες του αναπτύσσεται επίσης, η σχέση μεταξύ ανάλυσης τής παρούσας κατάστασης και πιθανών αλλαγών στο μέλλον.

Τα τρίγραμμα τοποθετούνται επάνω στην κάτοψη του κτιρίου για να εντοπιστούν οι γωνίες που εξουσιάζουν τους 8 διαφορετικούς τομείς της ζωής: πλούτο, σχέσεις, υπόληψη, υγεία, σοφία, επαγγελματική σταδιοδρομία, βοηθούς και παιδιά ή σύμφωνα με άλλους: Τύχη, Έρωτα, Οικογένεια, Επαγγελματικά, Υγεία, Νομικά, Καριέρα, Ακαδημαϊκά.

 

Διαβάστε επίσης