Καθαρίζοντας κατά τη διάρκεια του πάρτι

Καθαρίζοντας κατά τη διάρκεια του πάρτυ Καθαριότητα καθάρισμα και συμμάζεμα σε γιορτή στο σπίτι Καθαρίζοντας κατά τη διάρκεια του πάρτι

Αυτές τις γιορτινές μέρες, είτε τα Χριστούγεννα είτε την Πρωτοχρονιά ή ακόμα και σε κάποια από τις ονομαστικές γιορτές που έρχονται, πολλοί από εμάς καλούμε φίλους και συγγενείς στο σπίτι. Χωρίς να παραμελήσετε τους καλεσμένους σας και χωρίς να χάσετε κι εσείς την ευκαιρία να διασκεδάσετε με τους φίλους σας, μπορείτε να κάνετε λίγα μικρά πραγματάκια που θα σας διευκολύνουν.

Γενικές οδηγίες

– Μαγειρέψτε ότι μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο από την προηγούμενη βάζοντάς το σε μπολ με καπάκι που να κλείνει καλά.

– Φτιάξτε τις σαλάτες από το πρωί και βάλτε τις στο ψυγείο χωρίς λάδι, αλάτι και σάλτσες (εκτός αν πρόκειται για σαλάτες που θέλουν μαρινάρισμα) και καλύψτε τις με το ειδικό σελοφάν για τα τρόφιμα.

– Αγοράστε έτοιμο πάγο από βενζινάδικα ή κάβες και αν δεν χωράει στο ψυγείο σας, βάλτε τον σε ένα πλαστικό ψυγείο αναψυκτικών/διακοπών στο μπαλκόνι.

– Βγάζετε τις γεμάτες σακούλες σκουπιδιών στο μπαλκόνι ώστε να μην πιάνουν χώρο μέσα στην κουζίνα σας. Αν μπορείτε εσείς ή ο σύζυγος, κατεβάζετε κατά τη διάρκεια του πάρτι λίγες λίγες τις σακούλες στον κάδο απορριμμάτων.

– Προτιμήστε να μαζέψετε τα χαλιά σας πριν το πάρτι για να αποφύγετε λεκέδες και καψίματα από τσιγάρα.

– Μοιράστε πολλά, μα πάρα πολλά, τασάκια σε όλες τις πιθανές γωνιές του σαλονιού σας.

– Για το μπάνιο, φροντίστε να υπάρχουν έξτρα ρολά χαρτιού σε εμφανές σημείο και αδειάζετε συχνά τους κάδους. Επίσης προτιμήστε να έχετε υγρό σαπούνι για να αποφύγετε λίγη από την ατσαλιά που αφήνουν οι πλάκες σαπουνιού.

– Αγοράστε χαρτομάντηλα ή χειροπετσέτες για τα μπάνια.

Καθαρίζοντας κατά τη διάρκεια του πάρτιΣχεδιάσατε λοιπόν το μενού, μαγειρέψατε, τα φαγητά και τα συνοδευτικά είναι ήδη επάνω στο μπουφέ κι εσείς νιώθετε ότι έχετε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Όταν όμως έρθουν οι καλεσμένοι κι αρχίσει το φαγοπότι, τα πράγματα θα αλλάξουν και θα αρχίσει η μάχη των βρώμικων πιάτων, ποτηριών κ.λ.π. Προκειμένου να μην πήξετε την επόμενη ημέρα καθαρίζοντας για ατελείωτες ώρες, υπάρχουν μερικά μικρά τρικ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια του πάρτι, ώστε η επόμενη ημέρα να είναι λίγο πιο εύκολη.

Κατά τη διάρκεια του πάρτι

– Δεχτείτε τη βοήθεια. Συνήθως στις συγκεντρώσεις, κυρίως στις οικογενειακές αλλά και στις φιλικές, κάποιος ή κάποιοι θα προσφερθούν να βοηθήσουν. Μην αρνηθείτε! Ακόμη κι αν νιώθετε άσχημα αφήστε τη μητέρα σας να βάλει τα βρώμικα πιάτα στο πλυντήριο, την πεθερά σας να τρίψει τις κατσαρόλες και τη φίλη σας να αδειάσει τα τασάκια.

– Ακόμα κι αν αποφασίσετε να μην ασχοληθείτε σοβαρά με την καθαριότητα κατά τη διάρκεια του πάρτυ, προσπαθήστε κάθε φορά που θα πηγαίνετε στην κουζίνα για να βάλετε κάποιο ποτό να παίρνετε και κάποιο άδειο πιάτο ή ποτήρι που εντοπίσατε.

– Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, ζητήστε από την κυρία που σας καθαρίζει το σπίτι ή προσέχει τα παιδιά, να είναι σπίτι σας το βράδυ της γιορτής ώστε να αναλάβει μέρος της καθαριότητας κατά τη διάρκεια του πάρτι.

– Αν δεν έχετε οικονομική άνεση, θα μπορούσατε ίσως να δώσετε ένα μικρό χαρτζιλίκι στο ανιψάκι σας, ζητώντας του να βοηθήσει τουλάχιστον μέχρι την ώρα που έτσι κι αλλιώς θα βγει με τους φίλους του.

– Βάλτε επιπλέον σακούλες σκουπιδιών στον πάτο του κάδου. Έτσι, καθώς θα βγάζετε τη γεμάτη πλέον σακούλα, θα μπορείτε αμέσως να την αντικαταστήσετε με μία καινούργια.

– Αν στο μενού σας δεν περιλαμβάνεται κανονικό φαγητό αλλά σνακ, ή αν έχετε καλέσει πολύ κόσμο, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε πλαστικά πιάτα και ποτήρια. Έτσι δεν θα ξεμείνετε από ποτήρια στη μέση του πάρτι ούτε θα έχετε πολύ πλύσιμο όταν φύγουν οι καλεσμένοι.

– Κάντε ειδικό χώρο στον πάγκο της κουζίνας για τα άπλυτα. Στρώστε πετσέτες ή αφρολέξ πάνω στον πάγκο και ορίστε ένα σημείο όπου θα στοιβάξετε τα βρώμικα πιάτα και τα ποτήρια καθώς τα μαζεύετε. Δίπλα βάλτε μία λεκανίτσα όπου θα βάζετε όλα τα βρώμικα μαχαιροπήρουνα. Θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να τα πλύνετε μετά αν τα έχετε ήδη ξεχωρίσει. Επίσης, αν στη μέση της νύχτας χρειαστείτε επιπλέον ποτήρια, ο νεροχύτης σας θα είναι άδειος και θα μπορείτε εύκολα να πλύνετε μερικά ποτήρια σε χρόνο μηδέν.

– Πάλι, αν έχετε τη δυνατότητα, σκεφθείτε τη λύση του catering. Όλες οι εταιρείες catering, μαζί με τα φαγητά και τα απαραίτητα πιάτα, κουταλοπήρουνα και ποτήρια, μπορούν να σας διαθέσουν και ένα σερβιτόρο ή μπάρμαν που θα φροντίσει τους καλεσμένους σας. Επιπλέον πλεονέκτημα, όταν τελειώσει το πάρτι, οι υπάλληλοι της εταιρείας θα πάρουν μαζί τους και τα βρώμικα πιάτα και μαχαιροπήρουνα αφήνοντας τουλάχιστον το νεροχύτη σας καθαρό.

Και μην ξεχνάτε ότι ο λόγος που καλέσατε κόσμο στο σπίτι σας, είναι για να περάσετε καλά κι εσείς. Κανένας από τους καλεσμένους σας δεν περιμένει να εξαφανιστούν δια μαγείας τα βρώμικα πιάτα και ποτήρια, οπότε μην αναλωθείτε στο καθάρισμα. Κάντε ότι μπορείτε για να σας βρει η επόμενη μέρα πιο χαλαρή αλλά μην το παρακάνετε. Διασκεδάστε κι εσείς μαζί με τους καλεσμένους σας!

Και Καλή Χρονιά σε όλους! Με Υγεία και Ευτυχία!

Μαίρη Υφαντή
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης