Πώς να συντηρείτε τις γραβάτες

Πώς να συντηρείτε τις γραβάτες Πώς να συντηρείτε τις γραβάτες

Οι γραβάτες έχουν συνδεθεί με το «καλό» ή το «καθώς πρέπει» ντύσιμο. Συνεπώς μια γραβάτα πρέπει να είναι πάντοτε σε τέλεια κατάσταση για να τονίζει το καλό γούστο και την επιμέλεια τού προσώπου που την φοράει. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχουμε κάτι τέτοιο είναι να μάθουμε να συντηρούμε τις γραβάτες σωστά. Ας δούμε πώς…

Οι ιδιαιτερότητες της γραβάτας

Οι γραβάτες απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Είναι αρκετά περίπλοκες λόγω των πτυχών στο ύφασμα που ράβονται στο εσωτερικό της γραβάτας. Αυτό το ειδικό αξεσουάρ είναι φτιαγμένο από τουλάχιστον τρία διαφορετικά είδη υφάσματος (ύφασμα, φόδρα, ενίσχυση), εκτός από τη φίρμα και τις κλωστές. Η ραφή της είναι από ειδικά νήματα μόνο για γραβάτες. Αυτά τα πέντε διαφορετικά υλικά της γραβάτας αντιδρούν το καθένα διαφορετικά όταν μπουν στο νερό, συνήθως μαζεύουν ανάλογα με τη σύνθεση τους. Γι’ αυτό μην πλένετε μια γραβάτα με νερό. Μ’ αυτό τον τρόπο θα καταστρέψετε την γραβάτα σας ανεπανόρθωτα.

Πώς να συντηρείτε τις γραβάτεςΟδηγίες χρήσεως γραβάτας

1. Μην αφήνετε την γραβάτα με δεμένο κόμπο μέσα στην ντουλάπα σας. Αντίθετα λύστε την βγάζοντάς την και αφήστε την να ξεκουραστεί, φορώντας την επομένη μία άλλη. Έτσι θα διατηρηθούν και οι δύο πάντα καινούργιες.

2. Η γραβάτα δεν σιδερώνεται με κοινό σίδερο, θέλει έμπειρο άτομο ή ειδική πρέσα σιδερώματος γραβάτας.

3. Η γραβάτα δεν πλένεται ποτέ στο χέρι ή στο πλυντήριο. Γι’ αυτό προσέχετε την γραβάτα σας ώστε να μην έλθει σε επαφή με οποιαδήποτε μορφή υγρού όπως βροχή, σαπούνι, νερό, ιδρώτας, κολόνια κ.λ.π. διότι μπορεί να αλλοιωθούν τα χρώματα της καθώς επίσης να βγουν πάνω στο ύφασμα που έρχεται σ’ επαφή π.χ. πουκάμισο.

Το στεγνό καθάρισμα η καλύτερη λύση

Αν η γραβάτα αποκτήσει ένα λεκέ, αντιμετωπίστε το με τον κατάλληλο τρόπο. Στείλτε την για στεγνό καθάρισμα, χωρίς σιδέρωμα σ’ έμπειρο στεγνοκαθαριστήριο και τονίστε του να την καθαρίσει όσο πιο ελαφρά γίνεται, ώστε να μην αλλοιωθούν τα χρώματα της και να μην αφήσει λεκέδες γύρω της.

Ένας έμπειρος καθαριστής με τριακονταετή πείρα μου είπε, σχετικά με τις παλιές μεταξωτές γραβάτες και το στεγνό καθάρισμα, ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν μέσα σε θήκη κατάλληλη για ευαίσθητη ρούχα, πριν μπουν στην περιστρεφόμενη μηχανή στεγνού καθαρίσματος. Και δεύτερο σημαντικό, πρέπει να βγουν από τη μηχανή όταν αυτή φτάνει στο ζενίθ, διαφορετικά κινδυνεύουν να ταλαιπωρηθούν.

Το χλωροαιθυλένιο είναι ένα από τα συστατικά, που υπάρχει σε αρκετά καθαριστικά, τα οποία χρησιμοποιούνται στο στεγνό καθάρισμα. Υπάρχουν όμως και πιο ήπια καθαριστικά ή λιγότερο τοξικά με συστατικά που έχουν σα βάση το πετρέλαιο και είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, αλλά και στα ευαίσθητα ρούχα.

Επίσης ελέγχουμε την κατάσταση της γραβάτας πριν την πάμε για στεγνό καθάρισμα. Το μετάξι είναι φυσική ίνα που σπάει με το χρόνο και τη χρήση. Αν η γραβάτα είναι «ετοιμόρροπη» ή έχει αρχίσει κάπως να ξεφτάει στις άκρες, το πιθανότερο ενδεχόμενο είναι πως δεν θα αντέξει στο στεγνό καθάρισμα. Αν έχετε γραβάτες με ελαφρές φθορές, σας συμβουλεύω να αποφύγετε το στεγνό καθάρισμα. Καλύτερα να τις κρεμάσετε σε κάποιο τοίχο και να τις θαυμάζετε έτσι όπως είναι…

Πώς να συντηρείτε τις γραβάτεςΑν επιμείνετε να τις πλύνετε στο χέρι…

Συγκεκριμένα για τις μεταξωτές γραβάτες:
– Καθαρίστε κάθε φορά μία γραβάτα και όχι όλες μαζί.
– Μπορείτε να την πλύνετε, αλλά με πολύ προσοχή. Χρησιμοποιήστε κρύο αλατισμένο νερό για να μην αλλοιώσετε τα χρώματα. Πλύντε με χλιαρό νερό και τριμμένο σαπούνι σε νιφάδες.
– Ποτέ μην συστρέφετε, διπλώνετε ή πιέζετε τη γραβάτα, γιατί το σχήμα της μπορεί να στρεβλώσει πολύ εύκολα.
– Ανάμεσα στα ξεβγάλματα τοποθετήστε τη γραβάτα επάνω σε κρεμάστρα. Βουρτσίστε την πολύ ελαφριά, ενώ την κρατάτε από το ένα άκρο με το χέρι σας, και ποτέ μην τρίβετε.
– Κρατήστε ανοιχτά τα σημεία στις άκρες και αφήστε το νερό να τρέξει μέσα από το εσωτερικό μέρος της γραβάτας για να ξεπλυθεί πραγματικά καλά. Μετά το σαπούνισμα, ξεβγάλτε με άφθονο κρύο νερό, μέχρι το νερό να μένει καθαρό.
– Προσθέστε λίγο ξίδι στο καθαρό νερό (θα κρατήσει το χρώμα της γραβάτας πιο λαμπερό και σταθερό). Ξεπλύνετε το ξίδι.
– Κρεμάστε τη γραβάτα να στεγνώσει τελείως πριν το σιδέρωμα. Βεβαιωθείτε ότι διατηρεί το αρχικό της σχήμα, από την καλή και την ανάποδη.
– Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρώς υγρό πανί και στις δύο πλευρές, ώστε να εμποδίσετε τη γραβάτα να αποκτήσει γυαλάδα με το σιδέρωμα.
– Προθερμάνετε το σίδερο σε μέση θερμοκρασία και ξεκινήστε από τη πίσω μεριά, χρησιμοποιώντας ελάχιστη πίεση και προχωρώντας προς τις άκρες. Αν έχετε φροντίσει για το σχήμα της, θα χρειαστείτε μόνο ένα άγγιγμα. Σιδερώστε και τις δύο πλευρές με πανί.
– Απλώστε τη γραβάτα επίπεδα σ’ ένα κρεβάτι ή τραπέζι, μέχρι να στεγνώσει και να κρυώσει εντελώς.

Μίνα Ζαχαριάδου
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης