Μειώστε το άγχος στον χώρο εργασίας

Μειώστε το άγχος στον χώρο εργασίας Μειώστε το άγχος στον χώρο εργασίας

Για πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, η καθημερινότητα στο χώρο της εργασίας είναι ένα βασανιστήριο. Το γεγονός ότι έρχεστε καθημερινά επαφή με απαιτητικούς πελάτες, αντιπαθητικούς συνεργάτες, πιεστικό προϊστάμενο κ.α. αρκεί για να σας χαλάσει τη διάθεση. Άλλωστε, γεγονός είναι ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν άγχος στον εργασιακό τους χώρο με συνέπειες τόσο ψυχολογικές όσο και σωματικές.

Κάθε άνθρωπος βιώνει το στρες με το δικό του προσωπικό τρόπο, ο οποίος καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια, τις πρώτες του εμπειρίες και το πώς βλέπει τις καταστάσεις. Ανάμεσα στις πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν άγχος στον εργασιακό χώρο είναι : οι σχέσεις με τους συνεργάτες, οι προϊστάμενοι χωρίς κατανόηση, η έλλειψη επικοινωνίας, τα αυξημένα καθήκοντα, οι πιεστικές προθεσμίες, οι κακές εργασιακές συνθήκες καθώς και η αίσθηση ανασφάλειας για το μέλλον στην επιχείρηση. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που αντιμετωπίζουν εργασιακό στρες δεν μπορούν να συγκεντρωθούν στην εργασία τους, απουσιάζουν συχνά, φτάνουν αργοπορημένα ή φεύγουν νωρίτερα, αποφεύγουν να απαντήσουν στις τηλεφωνικές κλήσεις, εκδηλώνουν υπέρταση και πολλές φορές πίνουν αλκοόλ.

Μειώστε το άγχος στον χώρο εργασίαςΌσον αφορά την υγεία μας, το σώμα συνήθως αντιδρά στο στρες απελευθερώνοντας στο αίμα ορμόνες όπως η κορτιζόνη και η αδρεναλίνη, οι οποίες αυξάνουν την αυτοσυγκέντρωση, βελτιώνουν την ικανότητα αντίδρασης και τη δύναμη. Ταυτόχρονα αυξάνουν το ρυθμό της καρδιάς και την πίεση, ενδυναμώνουν τη μνήμη και το σύστημα άμυνας του οργανισμού. Αντίθετα, αν ο οργανισμός βρίσκεται κατ’ επανάληψη αντιμέτωπος με προκλήσεις στρες και παράγει συνεχώς υψηλά επίπεδα ορμονών του στρες, δεν έχει χρόνο να ανακάμψει και να αναζωογονηθεί. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η συνεχής έκθεση στο στρες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως πόνους στο στομάχι, παχυσαρκία, μείωση των δυνατοτήτων του ανοσοποιητικού μας συστήματος, κατάθλιψη, αϋπνία, αύξηση της πίεσης, του ρυθμού της καρδιάς κ.α.

Μειώστε το άγχος στον χώρο εργασίαςΣτον τομέα της δουλειάς, το εργασιακό στρες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας λήψης αποφάσεων, ιδιαίτερα αν χαθούν η αυτοπεποίθηση και ο αυτοσεβασμός, με επιπτώσεις στην υγεία, την οικογένεια και την καριέρα. Λαθεμένες αποφάσεις στη δουλειά και το σπίτι υπό την πίεση του στρες προκαλούν ατυχήματα, διαπληκτισμούς, απώλειες οικονομικές ή και εργασίας. Όλο και πιο συχνά εργαζόμενες γυναίκες αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους, τα οποία οφείλονται στις αυξημένες υποχρεώσεις τους, επαγγελματικές και οικογενειακές. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σημαντικό σωματικό και ψυχικό κόστος στις εργαζόμενες γυναίκες, που οφείλεται στο γεγονός ότι οι απαιτήσεις στις οποίες θα πρέπει να ανταποκριθούν ξεπερνούν τις δυνατότητες προσαρμογής που διαθέτουν. Έρευνες έχουν δείξει, άλλωστε, ότι οι ορμόνες του στρες παραμένουν υψηλές στη γυναίκα και μετά το πέρας της εργασίας της, σε αντίθεση με αυτό που παρατηρείται στους άνδρες, στους οποίους οι ορμόνες του στρες μειώνονται μετά την εργασία τους. Μερικοί επιπλέον παράγοντες που μπορούν να επιδεινώνουν την κατάσταση της υγείας της γυναίκας είναι η έλλειψη υποστήριξης από τους συναδέλφους της, από τους προϊσταμένους της, από την οικογένεια της και από την κοινωνία.

Επομένως, αν θέλετε να ελέγξετε το στρες, κάντε το χώρο που εργάζεστε πιο άνετο και λειτουργικό, μάθετε να εκφράζετε αποφασιστικά την άποψή σας, ώστε να αντιμετωπίσετε τυχόν υπερβολικές απαιτήσεις, συζητήστε το πρόβλημα με τον προϊστάμενο ή το διευθυντή σας, συμπεριφερθείτε στους συναδέλφους σας με το σεβασμό και την ευαισθησία που θα θέλατε να σας συμπεριφέρονται. Μία καλή λύση είναι να πετάτε από το γραφείο σας ό,τι δεν χρειάζεστε γιατί η ακαταστασία προκαλεί στρες. Επίσης, δεν βλάπτει να χρησιμοποιείτε στα διαλείμματα και ένα παιχνίδι γραφείου για χαλάρωση. Και θυμηθείτε ότι η οικογενειακή υποστήριξη, η συμπαράσταση από τους φίλους και η αποφυγή κακών συνηθειών, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, μόνο καλό μπορούν να σας κάνουν.

 

Διαβάστε επίσης