Στην αγκαλιά του Μορφέα…

Στην αγκαλιά του Μορφέα... Στην αγκαλιά του Μορφέα...

Κρεβάτι, έπιπλο που συναντάμε σε κάθε σπίτι. Μικρό ή μεγάλο, πολυτελές ή απλό είναι αυτό που τόσο αναζητούμε, όταν γυρίζουμε σπίτι ύστερα από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Αυτό που όταν ήμαστε μικροί φοβόμαστε να κοιτάξουμε από κάτω του, γιατί κάποιο παιδί στο σχολείο μάς είχε πει πως εκεί κρυβόταν το τέρας του παραμυθιού.  Το μοναδικό μέρος που κουκουλωμένοι βρίσκουμε γαλήνη, στο πρώτο κρυολόγημα του χειμώνα…

Μια σύντομη ιστορική αναδρομή θα μας βοηθηθεί να καταλάβουμε ότι το κρεβάτι, απασχόλησε πολύ τους Αρχιτέκτονες και σχεδιαστές μέχρι να φτάσει στη σημερινή του μορφή…

Στην αγκαλιά του Μορφέα...Όπως αναφέρει στο βιβλίο του για τη ρυθμολογία του επίπλου, ο καθηγητής κ. Π. Αλεξανδρής, πέρα από τα αυτοσχέδια κρεβάτια του προϊστορικού ανθρώπου που συχνά βλέπουμε σε τοιχογραφίες που έχουν διασωθεί, «έπιπλα» κρεβάτια συναντάμε από τον αιγυπτιακό κιόλας πολιτισμό, και μάλιστα διακοσμημένα με χρυσό, αλλά και τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό.

Στη ρωμαϊκή εποχή, το κρεβάτι είχε ψηλά πλαϊνά και έτσι έμοιαζε με ξεχωριστό δωμάτιο, αφού για να το χρησιμοποιήσεις έμπαινες από μια μικρή πόρτα! Αλλά και ένας τύπος σουηδικού κρεβατιού του μεσαίωνα είχε ψηλά πλαϊνά και τετράγωνους στύλους, που λειτουργούσαν και σαν πόδια. Έτσι. για πολλούς αιώνες ο άνθρωπος προτιμούσε τα κρεβάτια με κολόνες και ουρανό. Ο ουρανός τον προστάτευε από αντικείμενα που… έπεφταν από το ταβάνι των σπιτιών της τότε εποχής, αλλά και του επέτρεπε να κρεμά κουρτίνες που τον προστάτευαν από τα έντομα και τον ήλιο.

Στην αγκαλιά του Μορφέα...Ένα άλλο διάσημο μεταγενέστερο κρεβάτι, του Λουδοβίκου του 14ου. είχε και αυτό τορνευτές κολώνες και κουρτίνες. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε, ότι το 1850 φτιάχτηκε και λυόμενο κρεβάτι με ουρανό για τα ταξίδια των Ευγενών! Τον 18ο αιώνα εμφανίζονται τα περίτεχνα κρεβάτια Ροκοκό, φτιαγμένα από καρυδιά και άλλα πολυτελή ξύλα, που λίγα χρόνια μετά ξεκινούν να παίρνουν πιο απλή μορφή, να είναι πιο χαμηλά και χωρίς ουρανό. Τότε εμφανίζονται και τα πρώτα μονά κρεβάτια, που θυμίζουν πολύ το κρεβάτι του συγχρόνου ανθρώπου. Είναι απορίας άξιο βέβαια, αλλά πιθανόν να σχετίζεται με τη στενότητα χώρου, το γεγονός ότι η κρεβατοκάμαρα ως ξεχωριστό δωμάτιο εμφανίζεται στα τέλη του 18ου με αρχές του 19ου αιώνα, όπου τότε πια το κρεβάτι είναι αρκετά πιο απέριττο και έχει περισσότερο χρηστική παρά διακοσμητική αξία.

Στην αγκαλιά του Μορφέα...Μια γρήγορη ματιά σε περιοδικά διακόσμησης και καταλόγους επίπλων των περασμένων δεκαετιών και θα δούμε τα king size beds, μια αμερικανική εφεύρεση! Είναι κρεβάτια μεγάλων διαστάσεων, πολύ μεγάλων! δούμε και περίτεχνα, περίεργα, χρωματιστά κρεβάτια που θυμίζουν την όλη disco κουλτούρα της δεκαετίας του 80, όπως τα στρογγυλά κρεβάτια!

Στις μέρες μας τα κρεβάτια είναι αρκετά πιο απλά… Κύρια υλικά κατασκευής τους είναι, και σήμερα, τα πολυτελή ξύλα. Οξιά, καρυδιά αλλά και μαόνι ή vengue είναι τα πιο συνηθισμένα κατά την τελευταία δεκαετία. Πολλές φόρες κατασκευάζονται κα; από προϊόντα τεχνολογίας ξύλου, που επενδύονται με καλαίσθητους καπλαμάδες (ξυλόφυλλα) και δεν υστερούν ούτε σε εμφάνιση, αλλά ούτε και σε ποιότητα, έχοντας πολύ προσιτές τιμές. Διατίθενται σε πολλά μεγέθη, ακόμη και κατά παραγγελία μονά η διπλά, κουκέτες η και σε «έξυπνες» συνθέσεις για το παιδικό δωμάτιο. Υπάρχουν κρεβάτια που εμφανίζονται συρταρωτά και ξαναμπαίνουν στη θέση τους το πρωί για εξοικονόμηση χώρου! Από τη σημερινή αγορά δεν λείπουν και τα ρουστίκ κρεβάτια ή τα παλιού τύπου, που τις περισσότερες φορές έχουν λόγο διακοσμητικά παρά χρηστικό…

Στην αγκαλιά του Μορφέα...Το κρεβάτι όμως, είναι, όπως προείπαμε, ένα αντικείμενο σύμβολο με αμέτρητους ρόλους στο πέρασμα του χρόνου. Στην ελληνική παράδοση, είναι το λευκό κρεβάτι που στρώνουν οι μελλόνυμφοι λίγες μέρες πριν από το γάμο για να τους ευχηθούν οι φίλοι ή που το «τραγουδούν» οι κοπέλες της ελληνικής υπαίθρου για να ευχηθούν στο ζευγάρι. Είναι το γυναικείο βασίλειο για το παγκόσμιο αντρικό βάσανο της μουρμούρας… της κρεβατομουρμούρας! Το συζυγικό κρεβάτι, το γεμάτο όνειρα και συζητήσεις για την οικογενειακή ζωή. αλλά και το αγαπημένο μέρος να τρυπώνουν τα παιδιά τα πρωινά της Κυριακής.

Πρωταγωνιστής ακόμη και στα παραμύθια… Το κρεβάτι με τον ουρανό, που η ωραία κοιμωμένη περιμένει ξεκούραστη τον πρίγκιπα της. Το κρεβάτι με το μπιζέλι που έβαλε κάτω από το στρώμα η κακιά βασίλισσα για να δει αν η πριγκίπισσα ήταν όντως πριγκίπισσα! Αλλά και το παραμυθένιο κρεβάτι της γιαγιάς μας, που κάτω από το στρώμα του έκρυβε φωτογραφίες και γράμματα, ενθύμια μιας ζωής.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι άνθρωποι, για λογούς υγείας, περνούν πολλές ώρες, αναγκαστικά και μη, σε ένα κρεβάτι. Δεδομένου αυτού, είναι χρέος των σχεδιαστών και των εταιρειών κατασκευής επίπλων να παράγουν κρεβάτια όμορφα, μα πάνω από όλα λειτουργικά και από υλικά που δεν βλάπτουν την υγειά μας για… όνειρα γλυκά!

 

Διαβάστε επίσης