Μυστικά για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι

Μυστικά για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι Μυστικά για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι

Όσο ανεβαίνει η καλοκαιρινή θερμοκρασία, τόσο ανεβαίνει και το κόστος για να δροσίσετε το σπίτι σας, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό. Προφανώς, η χρήση κλιματιστικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το σπίτι σας δροσερό το καλοκαίρι, ωστόσο υπάρχουν και άλλες επιλογές που δεν ανεβάζουν τον λογαριασμό της ΔΕΗ τόσο πολύ.

Τα κλιματιστικά μπορεί να προσφέρουν μια προσωρινή ανακούφιση, ιδιαίτερα σε περιόδους καύσωνα, αλλά είναι αρκετά επιβαρυντικά για την τσέπη μας αλλά και για το περιβάλλον. Μπορεί να δροσίσετε το σπίτι σας αλλά τελικά η ενέργεια που ξοδεύεται κάνει απλώς τα καλοκαίρια μας στη γη όλο και πιο ζεστά. Αυτό το καλοκαίρι λοιπόν αφήστε τα κλιματιστικά κατά μέρος και δοκιμάστε εναλλακτικούς, φιλικότερους στο περιβάλλον, αλλά και πιο οικονομικούς τρόπους για να δροσιστείτε. Η βασική ιδέα είναι να ελαχιστοποιήσετε τις πηγές θερμότητας και να διώξετε όλη την οικιστική θερμότητα που δημιουργείται στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Ανεμιστήρες και ανεμιστήρες οροφής 

Αν ψάχνετε τρόπους για να αντιμετωπίσετε τη ζέστη, ένας ανεμιστήρας οροφής θα ήταν μια καλή επένδυση για το σπίτι σας. Από την στιγμή που θα τον ενεργοποιήσετε θα κατεβάσει την θερμοκρασία στο σπίτι σας 6-7 βαθμούς, και ακόμα και οι πιο ενεργοβόροι ανεμιστήρες κοστίζουν λιγότερο σε ηλεκτρικό απ’ ότι τα κλιματιστικά. Οι καλοί ανεμιστήρες θα σας βοηθήσουν να ανεβάσετε τις ρυθμίσεις του θερμοστάτη στο κλιματιστικό σας και άρα να το χρησιμοποιείτε λιγότερο. Οι ανεμιστήρες δεν χρησιμοποιούν πολύ ενέργεια, αλλά ανανεώνουν τον αέρα και τον κάνουν έτσι πιο δροσερό. Οι ανεμιστήρες οροφής είναι οι καλύτεροι, αλλά ένας καλός φορητός ανεμιστήρας μπορεί να είναι επίσης αποτελεσματικός.

Θα πρέπει να θυμάστε ότι ακόμα και στην πιο χαμηλή ταχύτητα, οι ανεμιστήρες μπορούν να κατεβάσουν ην θερμοκρασία 3-4 βαθμούς. Επίσης βεβαιωθείτε ότι οι ανεμιστήρες οροφής έχουν ρυθμιστεί σωστά για το καλοκαίρι – θα πρέπει να νοιώθετε τον αέρα να διοχετεύεται προς τα κάτω.

Κουρτίνες, τραπαρίες, ρολά

Περάστε λευκές κουρτίνες και τραπαρίες ή ρολά στα παράθυρα για να αντανακλούν την θερμότητα μακριά από το σπίτι. Κλείστε τις  κουρτίνες, τις τραπαρίες ή τα ρολά που είναι απέναντι στον ήλιο. (ανατολικά παράθυρα το πρωί, δυτικά το απόγευμα) για να κρατήσετε την θερμότητα του ήλιου έξω από το σπίτι και να βοηθήσετε τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά να το δροσίσουν πιο αποτελεσματικά. Πάντα να θυμάστε ότι ο καλύτερος τρόπος να κρατήσετε το σπίτι σας δροσερό είναι να αφήσετε την ζέστη απ’ έξω.

Οροφή και τοίχοι

Βάψτε το ταβάνι σας λευκό. Η αντανάκλαση θα βοηθήσει να διατηρηθεί το δωμάτιο με το λευκό ταβάνι πολύ πιο δροσερό.

Εσωτερική θερμότητα

Οι πιο συνηθισμένες πηγές που ανεβάζουν την εσωτερική θερμότητα είναι οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και ο φωτισμός. Θα πρέπει να γνωρίζετε από που προέρχεται η θερμότητα. Τώρα να έχετε κλιματιστικό, χρησιμοποιήστε το συνετά. Μην βάζετε φωτιστικά, την τηλεόραση και άλλες συσκευές που παράγουν θερμότητα δίπλα στον θερμοστάτη του κλιματιστικού επειδή η θερμότητα από τις συσκευές αυτές θα αναγκάσει το κλιματιστικό μηχάνημα να δουλέψει περισσότερο. Η ζέστη που παράγουν κάνει το σπίτι σας να μοιάζει πιο ζεστό απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, και το κλιματιστικό σας θα δουλεύει σκληρότερα απ’ ότι χρειάζεται

Μην κρατάτε συνεχώς αναμμένες τις συσκευές και τις λάμπες που παράγουν θερμότητα. Αντικαταστήστε τις λάμπες με λαμπτήρες φθορισμού. Παράγουν το ίδιο φως, αλλά το ένα πέμπτο της ενέργειας και θερμότητας.

Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη θερμότητα που παράγουν δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, τις ζεστές ημέρες ή κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας. Αν μαγειρεύετε, χρησιμοποιείστε τον ανεμιστήρα για να διώξετε τον ζεστό αέρα έξω από το σπίτι σας. Μειώνοντας την ποσότητα θερμότητας στο σπίτι σας, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ενέργεια για να το δροσίσετε.

Υγρασία

Η υγρασία κάνει το χώρο να μοιάζει πιο ζεστός, γι’ αυτό μειώστε την εσωτερική υγρασία. Χρησιμοποιήστε όσο το δυνατό λιγότερο το πλυντήριο, το στεγνωτήριο ρούχων, το ντους και το μαγείρεμα τις μεσημεριανές ώρες. Και όταν πρέπει να κάνετε αυτά τα πράγματα, ενεργοποιήστε τους ανεμιστήρες για να σας βοηθήσουν να διώξετε τον θερμό, υγρό αέρα.

Κήπος και αυλή

Αν έχετε κήπο φυτέψτε ψηλούς θάμνους ή δέντρα κοντά στις κεντρικές μονάδες κλιματισμού, για να τους κάνουν σκιά χωρίς όμως να φράζουν την ροή του αέρα. Οι κεντρικές μονάδες κλιματισμού που λειτουργούν υπό σκιά καταναλώνουν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Η θερμοκρασία της ημέρας μπορεί να είναι 3-6 βαθμούς χαμηλότερη σε δεντροφυτεμένες γειτονιές.

Αποφύγετε να διαμορφώσετε την αυλή σας και τους εξωτερικούς σας χώρους με υλικά όπως πέτρα, τσιμέντο, άσφαλτος, ιδιαίτερα στη νότια – νοτιοδυτική πλευρά του σπιτιού σας. Αυτά τα υλικά ανεβάζουν την θερμοκρασία γύρω από το σπίτι και ακτινοβολούν θερμότητα στο σπίτι ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου.

 

Διαβάστε επίσης