Πώς να παλαιώσετε χαρτί για εκτύπωση, με μαύρο τσάι

Πώς να παλαιώσετε χαρτί για εκτύπωση με μαύρο τσάι Πώς να παλαιώσετε χαρτί για εκτύπωση με μαύρο τσάι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε απλές λευκές κόλλες Α4 να δείχνουν σαν πολυκαιρισμένο παλιό χαρτί. Οι πιο κλασσικές τεχνικές είναι με τσάι, καφέ και λεμόνι. Αλλά αν σκοπεύετε να εκτυπώσετε πάνω σε αυτό το χαρτί, προτιμότερο είναι το τσάι γιατί αφήνει λιγότερα υπολείμματα πάνω στο χαρτί και δεν κινδυνεύετε να κολλήσουν κόκκοι καφέ μέσα στον εκτυπωτή σας.

Θα χρειαστούμε:
κόλλες Α4
2 – 3 φακελάκια μαύρο τσάι
ταψάκι βαθύ
ταψάκι ρηχό

Βράζουμε νερό σε ένα μπρίκι, βουτάμε τα φακελάκια του τσαγιού και τα αφήνουμε κανένα 10λεπτο ή και περισσότερο. Αδειάζουμε το τσάι στο βαθύ ταψάκι, βουτάμε μια κόλλα Α4 και βρέχουμε καλά και από τις δυο μεριές. Μπορούμε να μουλιάσουμε περισσότερες χαρτιά ταυτόχρονα αρκεί η στάθμη του τσαγιού να τα καλύπτει. Προσοχή όμως να μην τα βουτήξετε όλα μαζί, αλλά ένα – ένα, γιατί αλλιώς τα ενδιάμεσα δεν θα βαφτούν καλά. Όσο πιο ζεστό είναι το τσάι τόσο πιο πολύ θα ρουφήξει το χαρτί και θα αποκτήσει πιο έντονο χρώμα.
(εικόνες 1-2)

εικόνα 1εικόνα 2

Το μαύρο τσάι δίνει ένα ωραίο κιτρίνισμα στο χαρτί, πιο ήπιο από αυτό του καφέ, το οποίο αναλόγως με το πόσο ζεστό θα είναι το τσάι μας και πόση ώρα θα το αφήσουμε, μπορεί να γίνει ελαφρά κίτρινο έως καφετί.

εικόνα 3

Κάτι άλλο που επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα είναι ο τρόπος που θα στεγνώσουμε το χαρτί μας. Αφού μουλιάσει καλά το βγάζουμε από το τσάι και το απλώνουμε στο ρηχό ταψάκι όπου το αφήνουμε όλο το βράδυ, ίσως χρειαστεί και περισσότερο, για να στεγνώσει. Μπορούμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία, στεγνώνοντάς το με ένα πιστολάκι. Αν όμως το αφήσουμε να στεγνώσει μόνο του θα δημιουργηθεί πολύ ωραίο εφέ παλαίωσης στις άκρες.
(εικόνες 3-4)

εικόνα 4

Για να δημιουργήσετε λεκέδες, αφήστε τα φακελάκια του τσαγιού σε διάφορα σημεία πάνω στο χαρτί καθώς στεγνώνει. Μια άλλη ιδέα είναι να τσαλακώσετε το χαρτί σας και μετά να το βουτήξετε στο τσάι. Έτσι θα δείχνει ακόμα πιο παλιό γιατί θα σκουρύνει πιο έντονα στις πτυχές.
(εικόνα 5)

εικόνα 5

Αφού στεγνώσει, αν θέλουμε να το εκτυπώσουμε καλό είναι να το ισώσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Μια ιδέα είναι να το σιδερώσετε και μια άλλη να βάλετε από πάνω βιβλία για να ισιώσει με το βάρος τους. Προσοχή, να μην είναι νωπό το χαρτί όταν θα το βάλετε στον εκτυπωτή ούτε πολύ τσαλακωμένο γιατί μπορεί να χαλάσει και το χαρτί αλλά και ο εκτυπωτής σας. Όλοι οι εκτυπωτές στις οδηγίες τους λένε να μη χρησιμοποιούμε βρεγμένα ή τσαλακωμένα χαρτιά. Ένας εκτυπωτής laser θα δώσει πιο ωραίο αποτέλεσμα από έναν inject.

εικόνα 6εικόνα 7

Ωραία λεπτομέρεια είναι να σκίσετε τις άκρες του χαρτιού περιμετρικά, κάτι που προτείνεται μόνο μετά την εκτύπωση. Τώρα είστε έτοιμοι να φτιάξετε χάρτες για κρυμμένους θησαυρούς, σημειώσεις με ξόρκια, αποσπάσματα από μυστικά βιβλία και ακόμα να εμπλουτίσετε τα κολάζ και τις κατασκευές σας!
(εικόνες 6-7)

Βαλεντίνη Πολίτη
Info:
Πηγή:

Διαβάστε επίσης