Πώς να φτιάξετε στρίφωμα σε φούστες και φορέματα

Πώς να φτιάξετε στρίφωμα σε φούστες και φορέματα Πώς να φτιάξετε στρίφωμα σε φούστες και φορέματα

Η φούστα που μόλις αγοράσατε είναι λίγο μακρύτερη από αυτό που θα θέλατε; Άλλαξε η μόδα και πρέπει να προσαρμοστεί και η φούστα; Είναι απλό να φτιάξετε μόνες σας το στρίφωμα.

Θα χρειαστείτε:
– Κάποιον να σας βοηθήσει
– Βελόνα
– Κλωστή στο χρώμα του υφάσματος
– Ψαλίδι
– Κιμωλία ή σαπουνάκι
– Σίδερο

Φορέστε τη φούστα ή το φόρεμα, όπως θα το φορούσατε κανονικά, δηλαδή με τα ίδια π.χ. εσώρουχα (όχι με τη φόρμα ή το σορτσάκι του σπιτιού από μέσα) και με τα παπούτσια που συνήθως φοράτε. Ζητήστε από το βοηθό σας να σημειώσει με την κιμωλία μία γραμμή γύρω γύρω από τη φούστα, στο ύψος που θέλετε να την κοντύνετε. Αν η γραμμή δεν σας φαίνεται ίσια μπροστά και πίσω, μην θεωρήσετε ότι είναι λάθος. Οι άνθρωποι δεν είμαστε συμμετρικοί άρα και το σημάδι στη φούστα σας δεν μπορεί να είναι συμμετρικό.

Βγάλτε τη φούστα και ενώστε τα σημάδια της κιμωλίας. Με το σίδερο πατήστε το ύφασμα βάση της γραμμής, γυρνώντας το επιπλέον ύφασμα προς τα μέσα. Ξαναφορέστε το κι αν είστε ικανοποιημένη από το μήκος, βγάλτε το και συγκρατήστε το με καρφίτσες.

Αφήστε περίπου 1 εκατοστό πάνω από το όριο της γραμμής και κόψτε το υπόλοιπο ύφασμα που περισσεύει. Αν έχετε ψαλίδι ζιγκ-ζαγκ (με δοντάκια) χρησιμοποιήστε το για να κόψετε το ύφασμα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα ξεφτίσματος του στριφώματος.

Περάστε την κλωστή στη βελόνα, κάντε κόμπο στην άκρη, σε μονή κλωστή. Γυρίστε τη φούστα ανάποδα. Αρχίστε να ράβετε την άκρη του στριφώματος πάνω στην εσωτερική πλευρά του υφάσματος. Κάνετε πολύ μικρές βελονιές πιάνοντας μόνο λίγες κλωστές από την εσωτερική πλευρά του υφάσματος ώστε οι βελονιές να μην φαίνονται πάνω στο ρούχο όταν το φοράτε. Για τον ίδιο λόγο, μην κάνετε πολύ σφιχτές τις βελονιές για να μην τραβάει το ύφασμα όταν φοράτε το ρούχο.

Κάποιες από τις καινούργιες ραπτομηχανές έχουν επιλογή για γαζί στριφώματος, αν η δική σας ραπτομηχανή διαθέτει τέτοια ευκολία, χρησιμοποιείστε την.

Όταν τελειώσετε, κάντε κόμπο και στερεώστε την κλωστή στο εσωτερικό του υφάσματος. Κόψτε όση κλωστή περισσέψει. Σιδερώστε και η φούστα σας είναι έτοιμη.

 

Διαβάστε επίσης