Πώς να ξεβουλώσετε έναν φραγμένο νεροχύτη

Πώς να ξεβουλώσετε έναν φραγμένο νεροχύτη Πως να ξεβουλώσετε έναν φραγμένο νεροχύτη

Με το πέρασμα του χρόνου, κάποια στιγμή θα συμβεί και σε εσάς, να βουλώσει ένας νεροχύτης σας. Αν μόνο αυτός ο νεροχύτης φαίνεται φραγμένος και δεν έχετε πρόβλημα με άλλο νιπτήρα, τουαλέτα ή αποχέτευση, τότε το πρόβλημα είναι πιθανώς τοπικό, τού συγκεκριμένου νεροχύτη και δεν αφορά την κεντρική γραμμή αποχέτευσης του σπιτιού σας. Πώς λοιπόν μπορείτε να τον ξεβουλώσετε με ορθό τρόπο και επίσης τι να κάνετε αν η απόφραξη αποδειχθεί λίγο πιο επίμονη;

Πώς να ξεβουλώσετε έναν φραγμένο νεροχύτηΑπαραίτητα εργαλεία και υλικά
• έμβολο απόφραξης ή βεντούζα από καουτσούκ
• μικρή πετσέτα ή κολλητική ταινία
• αποφρακτικό σπιράλ νεροχύτη (για επίμονες περιπτώσεις)
• πένσα ή πτυσσόμενος κάβουρας (ενδεχόμενη η χρήση του)
• κουβά (πιθανή χρήση του)

Πώς να αποφράξετε έναν βουλωμένο νεροχύτη

Τα περισσότερα βουλώματα στους νεροχύτες και στις μπανιέρες οφείλονται σε ένα συνδυασμό από τρίχες ή κατάλοιπα τροφών μαζί με υπολείμματα σαπουνιού και χλιαρό νερό. Αν έχετε μεταλλικούς σωλήνες, τότε το καυτό νερό είναι το πρώτο πράγμα που μπορείτε να δοκιμάσετε για να ξεβουλώσετε το νεροχύτη σας. Και όταν λέω καυτό νερό, εννοώ το νερό να φτάνει καυτό, σε σημείο βρασμού, στο κάτω μέρος του σωλήνα. Το ζεστό νερό της βρύσης δεν θα προσφέρει καμιά βοήθεια και ούτε θα λύσει το πρόβλημά σας.

Ρίξτε βραστό νερόΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην ρίξετε το βραστό νερό απευθείας στον πορσελάνινο νεροχύτη, αλλά μέσα στον αγωγό, και μην χρησιμοποιείτε καυτό νερό, αν έχετε πλαστικούς σωλήνες από PVC, καθώς το νερό πάνω από τους 80 βαθμούς Κελσίου μπορεί να μαλακώσει μερικούς τύπους σωληνώσεων από PVC, ενδεχομένως να προκαλέσει χαλάρωση των αρμών (και σκεφτείτε ότι το νερό βράζει στους 100 βαθμούς Κελσίου). Τους πλαστικούς σωλήνες προσπαθήστε να τους καθαρίσετε χρησιμοποιώντας ένα αποφρακτικό έμβολο ή μια βεντούζα.

• Βάλτε στην κουζίνα σας μια μεγάλη κατσαρόλα με 3 – 3,5 περίπου κιλά νερό και αφήστε το να βράσει ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βραστήρα νερού.
• μεταφέρετε προσεκτικά την κατσαρόλα με το βραστό νερό πάνω από το βουλωμένο νεροχύτη.
• ρίξτε αργά το βραστό νερό στο στόμιο του αποχετευτικού σωλήνα (όχι απευθείας πάνω στην πορσελάνη) και δείτε αν εξαλείφεται το πρόβλημα της φραγής.
• Αν όχι, προχωρήστε στο επόμενο βήμα, όπου θα χρειαστείτε μια βεντούζα.

Προσπαθήστε να ξεβουλώσετε χρησιμοποιώντας μια βεντούζα απόφραξης

Χρησιμοποιήστε βεντούζα απόφραξης Ο απλούστερος τρόπος για να ελευθερωθεί το σιφόνι είναι η απόφραξη με την παραδοσιακή βεντούζα των υδραυλικών ή με την πιο σύγχρονη, αντλία αναρρόφησης.

Υπάρχουν δύο μεγέθη βεντούζας. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετική βεντούζα για τους νεροχύτες και διαφορετική για την τουαλέτα. Επιλέξτε το μέγεθος που εφάπτεται καλύτερα στο μέρος που θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε, αλλά και για λόγους υγιεινής. Δεν θα πρέπει να τις μπερδεύετε και να τις χρησιμοποιείτε εναλλάξ.

• Πρώτον, αν πρόκειται για το νιπτήρα του μπάνιου, κλείστε την έξοδο υπερχείλισης, που βρίσκεται στο πάνω μέρος του νιπτήρα, τοποθετώντας στο άνοιγμα ένα κομμάτι πανί ή καλύπτοντας την τρύπα με μια φαρδιά κολλητική ταινία.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αν έχετε προηγουμένως χρησιμοποιήσει βραστό νερό, θα είναι καλύτερα να προσθέσετε τώρα λίγο κρύο νερό, γιατί το καυτό νερό μπορεί να προκαλέσει υδρατμούς που θα εμφανιστούν γύρω από την τρύπα υπερχείλισης και θα μειώσουν την αντοχή τής κολλητικής ταινίας, με αποτέλεσμα να μην μείνει σταθερή στη θέση της και να ξεκολλήσει.
• Για καλύτερα αποτελέσματα, επίσης, κλείστε με ταινία ή με πώμα το άνοιγμα της μπανιέρας, αν υπάρχει στον ίδιο χώρο με τον βουλωμένο νιπτήρα.
• Αν πρόκειται για νεροχύτη κουζίνας ή κάτι παρόμοιο, αφαιρέστε το διχτάκι σουρωτήρι, το διχτυωτό καλάθι.
• Αν πρόκειται για νιπτήρα τουαλέτας, αφαιρέστε το πώμα αποστράγγισης. Σηκώστε και αφαιρέστε το ή περιστρέψτε και σηκώστε το.
• Γεμίστε τη βουλωμένη λεκάνη με νερό μέχρι τη μέση.
• Τοποθετήστε το μέρος της βεντούζας, που μοιάζει με στρόγγυλη κούπα, πάνω από την τρύπα αποστράγγισης και βεβαιωθείτε ότι έχει εφαρμόσει καλά επάνω στην επιφάνεια τού νεροχύτη.
• Ανεβοκατεβάστε τη βεντούζα με γρήγορες και κοφτές κινήσεις, προκαλώντας βίαια ώθηση πάνω και κάτω. Εφαρμόζοντας τη μέθοδο της αναρρόφησης και με τη δύναμη του νερού, θα ξεκολλήσετε τις ακαθαρσίες του αγωγού. Διαπιστώστε αν έχει αποτέλεσμα αυτή η μέθοδος, ελέγχοντας κατά διαστήματα την αποστράγγιση του αγωγού ή τη στάθμη του νερού στο νιπτήρα.
• Αφού καθαρίσει, ανοίξτε την έξοδο υπερχείλισης και τοποθετήστε ξανά το πώμα αποστράγγισης ή το διχτυωτό καλαθάκι του νεροχύτη.
• Αν το πρόβλημα παραμένει, προχωρήστε στο επόμενο βήμα.

Επίμονος βουλωμένος νεροχύτης, δοκιμάστε το σπιράλ απόφραξης

Χρησιμοποιήστε σπιράλ απόφραξης Αν δεν ξεβουλώσει με τη χρήση της παραδοσιακής βεντούζας, το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε αποφρακτήρα χειρός ή σπιράλ απόφραξης, που υπάρχει σε διάφορα μήκη από 4,5 μέχρι 15 μέτρα.

Ο χειρισμός του δεν είναι δύσκολος, χρειάζεται όμως προσοχή να μην προκληθεί ζημιά στις σωληνώσεις με κάποιο υπερβολικό ζόρισμα.

• Απομακρύνετε το πώμα του νεροχύτη και επεκτείνει το σπιράλ απόφραξης στην αποχέτευση. Όταν νιώσετε πως κάτι του φράζει την πορεία τραβήξτε απαλά προς τα έξω.
• Δοκιμάστε ξανά και ασκείστε μαλακή πίεση.
• Επεκτείνετε σε μεγαλύτερο βάθος το σπιράλ μέχρι να νιώσετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο φραγής. Αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει αν η απόφραξη βρίσκεται στο πάνω μέρος του σωλήνα.
• Επαναλάβετε και στη συνέχεια ξεπλύνετε με ζεστό νερό από τη βρύση, καθώς το νερό αρχίζει να ρέει ανεμπόδιστα.
• Αν το μήκος του σπιράλ που έχετε χρησιμοποιήσει είναι μεγαλύτερο από την απόσταση μεταξύ του στομίου του νεροχύτη και του σιφονιού, τότε η φραγή βρίσκεται μετά το σιφόνι. Για να απαλλαγείτε από αυτό, θα πρέπει να αφαιρέσετε το σιφόνι, παγίδα οσμών και αποβλήτων.

Χρησιμοποιήστε σπιράλ απόφραξης Αν το βούλωμα επιμένει, χρειάζεται λίγη περισσότερη δουλειά, αλλά όχι μεγαλύτερης δυσκολίας. Πρέπει να λύσετε το σιφόνι για να ανακαλύψετε το πρόβλημα και να το καθαρίσετε, να το επιδιορθώσετε ή να το αντικαταστήσετε.

Θα πρέπει να αποσυναρμολογήσετε το σιφόνι και να καθαρίσετε τα τοιχώματά του με μια βούρτσα και καυτό νερό, ίσως και κάποιο λιποδιαλυτικό απορρυπαντικό. Η αποσυναρμολόγηση του σιφονιού είναι αναγκαία και όταν το βούλωμα εντοπίζεται πιο μέσα, μετά δηλαδή το σιφόνι, προς την κατεύθυνση ροής του νερού. Στην περίπτωση αυτή καταλληλότερο εργαλείο είναι το σπιράλ απόφραξης.

• Τοποθετήστε έναν κουβά ή μια λεκάνη κάτω από το σιφόνι του νιπτήρα, για να μαζέψετε το νερό που θα τρέξει, όταν λύσετε το σιφόνι
• Ξεβιδώστε με την πένσα ή τον κάβουρα τους δύο δακτυλίους, τις δύο βαλβίδες που ανάμεσά τους υπάρχει το σιφόνι του νεροχύτη. Για να προστατέψετε τους δακτυλίους – ροδέλες, καλύψτε τους με ένα πανί, πριν τους πιάσετε με τον κάβουρα. Σημειώστε πώς είναι προσανατολισμένες οι πλαστικές ροδέλες που ξεβιδώνετε
• Αδειάστε το νερό από το σιφόνι στον κουβά. Νερό θα τρέξει επίσης από τις δύο άκρες του σωλήνα. αποχέτευσης.
• Όπως και στο προηγούμενο βήμα, επεκτείνει το σπιράλ απόφραξης στο επίπεδο τμήμα του σωλήνα. Τραβήξτε απαλά προς τα έξω.
• Δοκιμάστε ξανά και ασκείστε μαλακή πίεση.
• Επεκτείνετε σε μεγαλύτερο βάθος το σπιράλ μέχρι να νιώσετε ότι έχετε φτάσει στο σημείο φραγής.
• Τραβήξτε προς τα έξω περίπου 12 εκατοστά πάνω από το καλώδιο και σφίξτε τη βίδα
• Γυρίστε την τροχαλία του σπιράλ σιγά και με απαλή πίεση.
• Σπρώξτε το σπιράλ σε μεγαλύτερο βάθος μέχρι να αισθανθείτε ότι διορθώσατε το βούλωμα.
• Επανατοποθετήστε το σιφόνι και ξεπλύνετε την αποχέτευση με ζεστό νερό από τη βρύση για να καθαρίσετε τυχόν εναπομείναντα υπολείμματα.

Τι γίνεται με τα χημικά αποφρακτικά;

Μην τα χρησιμοποιείτε. Τα χημικά καθαριστικά δεν είναι φιλικά ούτε προς το περιβάλλον ούτε προς τους αποχετευτικούς σωλήνες και γενικά το υδραυλικό σύστημα. Και επιπλέον μπορούν να γίνουν πολύ επικίνδυνα κατά τη χρήση τους. Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να χρησιμοποιήσετε τις τεχνικές οδηγίες καθαρισμού, που περιγράφονται σε αυτόν τον οδηγό, αντί των καυστικών χημικών καθαριστικών.

Τα χημικά καθαριστικά σπάνια είναι αποτελεσματικά σε επίμονες καταστάσεις. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθειά καθαρισμού με χημικά, θα παραμείνετε με ένα νεροχύτη γεμάτο με χημικές τοξικές ουσίες που θα πρέπει να απομακρύνετε με το χέρι σας σε έναν κουβά και μετά να τα ρίξετε στην τουαλέτα. Μπλιαχ!

 

Διαβάστε επίσης