Πώς να φτιάξετε στρίφωμα σε παντελόνια

Πώς να φτιάξετε στρίφωμα σε παντελόνια Πώς να φτιάξετε στρίφωμα σε παντελόνια

Πολύ συχνά τα παντελόνια που αγοράζουμε μας κάνουν στη μέση ή στην περιφέρεια αλλά τα μπατζάκια είναι πολύ μακριά. Ε, δεν είμαστε όλες μας 2 μέτρα! Φτιάξτε λοιπόν το παντελόνι σας κονταίνοντας τα μπατζάκια μόνες σας.

Θα χρειαστείτε:
• Κάποιον να σας βοηθήσει
• Βελόνα
• Κλωστή στο χρώμα του υφάσματος
• Ψαλίδι
• Κιμωλία ή σαπουνάκι
• Σίδερο

Πρώτα από όλα, αν πρόκειται για καινούργιο παντελόνι, πλύντε το κανονικά στο πλυντήριο. Έτσι, αν πρόκειται να μπει, θα μπει στο πρώτο πλύσιμο και θα μπορέσετε να φτιάξετε τα μπατζάκια στο ύψος σας χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις.

Φορέστε το παντελόνι, όπως θα το φορούσατε κανονικά, δηλαδή με τα ίδια π.χ. εσώρουχα (όχι με τη φόρμα ή το σορτσάκι του σπιτιού από μέσα) και με τα παπούτσια που συνήθως φοράτε. Ζητήστε από το βοηθό σας να σημειώσει με την κιμωλία μία γραμμή γύρω από κάθε μπατζάκι, στο σημείο που θέλετε να φτάνει το παντελόνι σας.

Βγάλτε το παντελόνι και ενώστε τα σημάδια της κιμωλίας. Με το σίδερο πατήστε το ύφασμα βάση της γραμμής, γυρνώντας το επιπλέον ύφασμα προς τα μέσα. Ξαναφορέστε το κι αν είστε ικανοποιημένη από το μήκος, βγάλτε το παντελόνι και συγκρατήστε το στρίφωμα με καρφίτσες.

Αφήστε περίπου 1 εκατοστό πάνω από το όριο της γραμμής και κόψτε το υπόλοιπο ύφασμα που περισσεύει. Αν έχετε ψαλίδι ζιγκ-ζαγκ (με δοντάκια) χρησιμοποιήστε το για να κόψετε το ύφασμα. Αυτό θα μειώσει την πιθανότητα ξεφτίσματος του στριφώματος.

Περάστε την κλωστή στη βελόνα, κάντε κόμπο στην άκρη, σε μονή κλωστή. Γυρίστε το παντελόνι ανάποδα. Αρχίστε να ράβετε την άκρη του στριφώματος πάνω στην εσωτερική πλευρά του υφάσματος. Κάνετε πολύ μικρές βελονιές πιάνοντας μόνο λίγες κλωστές από την εσωτερική πλευρά του υφάσματος ώστε οι βελονιές να μην φαίνονται πάνω στο ρούχο όταν το φοράτε. Για τον ίδιο λόγο, μην κάνετε πολύ σφιχτές τις βελονιές για να μην τραβάει το ύφασμα όταν φοράτε το ρούχο.

Κάποιες από τις καινούργιες ραπτομηχανές έχουν επιλογή για γαζί στριφώματος, αν η δική σας ραπτομηχανή διαθέτει τέτοια ευκολία, χρησιμοποιείστε την.

Όταν τελειώσετε, κάντε κόμπο και στερεώστε την κλωστή στο εσωτερικό του υφάσματος και κόψτε όση περισσέψει. Σιδερώστε, φορέστε και φύγατε.

 

Διαβάστε επίσης