Πώς θα φτιάξετε κεριά

Πώς θα φτιάξω κεριά Πώς θα φτιάξετε κεριά

Η κατασκευή των δικών σας χειροποίητων κεριών μπορεί να είναι ένας φτηνός και ευχάριστος τρόπος για να περάσετε τα απογεύματα στο σπίτι σας. Η τέχνη της κηροπλαστικής προσφέρει πολλές επιλογές και περιορίζεται μόνο από την φαντασία σας.

TΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΤΕ: Αν και υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες προϊόντα, που μπορείτε να αγοράσετε για να κατασκευάσετε μια μεγάλη ποικιλία από διαφορετικά στυλ κεριών, θα ξεκινήσουμε με ένα βασικό κερί, κι εσείς μπορείτε να αναπτύξετε την εμπειρία σας από εκεί και έπειτα.

1. Ρευστό κερί: Ένας καλός τύπος κεριού γενικής χρήσης είναι το κοινό κερί παραφίνης, που πολλές φορές μπορείτε να το βρείτε συσκευασμένο σε τενεκεδένια δοχεία ή σε πλάκες, σε παντοπωλεία, σε κηροπλαστεία και χρωματοπωλεία.
2. Άρωμα: Βότανα και μπαχαρικά όπως η μέντα και η βανίλια μπορούν να μας δώσουν καλό άρωμα.
3. Χρώμα: Βαφές ζαχαροπλαστικής, μελάνια, και βαφές ρούχων.
4. Φυτίλι: Θα χρειαστείτε κάτι που θα τοποθετήσετε μέσα στο κερί για να σας βοηθήσει να το κάψετε. Μπορείτε να αγοράσετε φυτίλια από ειδικά μαγαζιά ή να φτιάξετε τα δικά σας μόνοι σας, βουτώντας κομμάτια από γερό σπάγκο σε ζεστή λιωμένη παραφίνη και αφήνοντάς τα να στεγνώσουν πάνω σε λαδόχαρτο.
5. Καλούπι: Είναι το μέρος που μέσα σ’ αυτό θα χύσετε τη ζεστή παραφίνη. Θέλετε το κερί σας να στέκεται μόνο του ή να στέκεται μέσα σε ένα διακοσμητικό δοχείο; Τενεκεδόκουτα, γυάλινα σκεύη, και σκεύη από σκληρό πλαστικό μπορούν να γίνουν θαυμάσια απλά καλούπια.
6. Δοχείο μεταφοράς: Είναι αυτό πού θα χρειαστείτε για να ζεστάνετε την παραφίνη καθώς λειώνει. Ένας διπλός βραστήρας (μπεν μαρί) είναι ή τέλεια λύση. Μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικά μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό. Τοποθετήστε το ρευστό κερί σας σε ένα παλιό μπρίκι και μετά βάλτε το μπρίκι μέσα στην κατσαρόλα με το νερό για να ζεσταθεί.
7. Πρόσθετα: Αν και δεν είναι απαραίτητο, μπορείτε να προσθέσετε διάφορα πράγματα στο κερί σας για διακοσμητικούς σκοπούς. Φύλλα, βότανα, πλαστικά στολίδια, ακόμα και κοσμήματα μπορούν να προσθέσουν χαρακτήρα στο δημιούργημά σας.
8. Θερμόμετρο: Ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής είναι κατάλληλο.
9. Αποδεσμευτικό του καλουπιού: Θα το χρειαστείτε για να εξασφαλίσετε ότι θα απομακρύνετε την σκληρή παραφίνη από το καλούπι χωρίς να κάνετε ζημία στο κερί σας. Σπρέι σιλικόνης ή σπορέλαιο είναι κατάλληλα.
10. Μολύβια/πείρους: Θα χρειαστείτε ένα από αυτά για κάθε κερί που κατασκευάζετε για να κρατάει το φυτίλι του.
11. Ξύλινο κουτάλι: Για να ανακατεύετε την παραφίνη
12. Κόφτης φυτιλιού: Αρκεί ένα ψαλίδι.

Από τη στιγμή που έχετε βάλει σε μια τάξη τα υλικά σας, δημιουργήστε ένα χώρο εργασίας που θα σας επιτρέπει να ζεσταίνετε και να μεταφέρετε ζεστή ή καυτή παραφίνη χωρίς μεγάλη δυσκολία. Καλό είναι να καθαρίσετε εντελώς την επιφάνεια ενός πάγκου ή τραπεζιού ώστε τα δοχεία σας και τα κεριά σας να χωράνε ελεύθερα, χωρίς φόβο να χτυπηθούν ή να ανατραπούν. Μια καλή ιδέα είναι να καλύψετε την επιφάνεια εργασίας σας με εφημερίδες ή λαδόχαρτα. Τα ξεραμένα υπολείμματα παραφίνης είναι δύσκολο να αφαιρεθούν από ορισμένες επιφάνειες. Και μη σχεδιάζετε να γεμίσετε καλούπια με παραφίνη πάνω στον νεροχύτη σας. Αν σας χυθεί η παραφίνη θα βουλώσει ο νεροχύτης σας.

Η ασφάλεια πρώτα!
1. Ποτέ μην αφήνετε να λειώνει η παραφίνη μόνη της χωρίς να παρακολουθείτε την διαδικασία.
2. Χρησιμοποιείτε πάντα διπλό βραστήρα ή μπρίκι σε κατσαρόλα με νερό για να ζεστάνετε την παραφίνη. Ποτέ μην τοποθετείτε την παραφίνη κατευθείαν στην κατσαρόλα ή μόνη της σε θερμαντικές συσκευές.
3. Ποτέ μην ρίχνετε νερό σε φωτιά από παραφίνη.4. Ποτέ μην υπερθερμαίνετε την παραφίνη. Οι αναθυμιάσεις από υπερθερμασμένη παραφίνη μπορεί να προξενήσουν σοβαρή ασθένεια.

Το σημείο ανάφλεξης
Σαν ένα πρόσθετο κανόνα ασφάλειας, θα πρέπει πάντα να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο όταν δουλεύετε με παραφίνη και να εξοικειωθείτε με τον όρο «σημείο ανάφλεξης». Το σημείο ανάφλεξης είναι η μέγιστη θερμοκρασία μετά την οποία η παραφίνη αναφλέγεται. Το σημείο ανάφλεξης είναι η απόλυτη μέγιστη θερμοκρασία μέχρι την οποία μπορούμε να ζεστάνουμε την παραφίνη. Η θερμοκρασία αυτή είναι οι 190 βαθμοί °C. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κρατήσετε την θερμοκρασία σταθερά κάτω από τους 190 βαθμούς °C για λόγους ασφάλειας.

Η κατασκευή ενός κεριού
Τώρα λοιπόν, αφού έχετε βάλει σε μια τάξη τα υλικά σας και αφού διαβάσατε τους κανόνες ασφάλειας ήρθε η ώρα να φτιάξετε το κερί σας.

Ζεστάνετε τον διπλό βραστήρα

1. Ζεστάνετε τον διπλό βραστήρα ή το δοχείο μεταφοράς αργά στην κατάλληλη θερμοκρασία, τοποθετήστε την σκληρή παραφίνη στο δοχείο μεταφοράς. Ζεστάνετε την παραφίνη σε μια θερμοκρασία γύρω στους 140 βαθμούς °C, που είναι συνήθως επαρκής για όλες τις μορφές παραφίνης. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και παλιά κεριά, ανακατεύοντάς τα με την παραφίνη.

2. Καθώς η παραφίνη θα βρίσκεται στο αρχικό στάδιο λιωσίματος, ψεκάστε το εσωτερικό των καλουπιών με σπρέι σιλικόνης ή αλείψτε τα με σπορέλαιο και τοποθετήστε τα στην άκρη σε μια περιοχή που θα είναι ασφαλής για να χύσετε την παραφίνη.

Χύστε το μείγμα στα καλούπια σας3. Ανακατώστε απαλά την λιωμένη παραφίνη με ένα ξύλινο κουτάλι.

4. Όταν η παραφίνη έχει λιώσει τελείως μπορείτε να προσθέσετε μέσα της ότι σας αρέσει. Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσθέσετε άρωμα -συνήθως μια κουταλιά του τσαγιού από κάποιο βότανο ή μυρωδικό είναι αρκετή- και χρώμα. Απαλά ανακατώστε την παραφίνη για λίγα λεπτά, ώστε το χρώμα και το άρωμα να απλωθούν και να γίνει ένα μείγμα.

5. Χρησιμοποιώντας ένα γάντι κουζίνας, ανασηκώστε το δοχείο μεταφοράς μακριά από το νερό και χύστε σιγά σιγά το μείγμα στα καλούπια σας. Μη γεμίζετε μέχρι επάνω. Αφήστε τουλάχιστο 2-3 εκατοστά περιθώριο από την κορυφή κάθε καλουπιού.

6. Καθώς η παραφίνη αρχίζει να σκληραίνει, πάρτε τα φιτίλια σας, δέστε τη μία άκρη στη μέση ενός μολυβιού. Προσεκτικά και σιγά ρίξτε την άλλη άκρη του φυτιλιού στην παραφίνη και στηρίξτε το μολύβι στην κορυφή του καλουπιού. Έτσι θα προφυλάξετε το φυτίλι σας από πέσιμο στην παραφίνη καθώς αυτή σκληραίνει.

Δέστε τη μία άκρη από τα φιτίλια σας στη μέση ενός μολυβιούΘα πάρει μερικές ώρες μέχρι η παραφίνη σας να σκληρύνει και να αποκτήσει την κατάλληλη πυκνότητα και συνεκτικότητα. Πολλοί ειδικοί συνιστούν να αφήσετε την παραφίνη όλη τη νύχτα, πριν προσπαθήσετε να βγάλετε τα κεριά σας από τα καλούπια τους, αλλά αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο και εξαρτάται από το μέγεθος των κεριών σας. Από την στιγμή που η παραφίνη έχει σκληρύνει θα είναι εύκολο να αναποδογυρίσετε το καλούπι, αφήνοντας έτσι το νέο σας κερί να γλιστρήσει και να απελευθερωθεί.

Μπορείτε να προσθέσετε διακοσμητικά στο εξωτερικό μέρος του κεριού σας, όπως κορδέλες ή λουλούδια, για να το προσφέρετε σαν δώρο. Μπορείτε επίσης να το τοποθετήσετε σε ένα διακοσμητικό δίσκο ή κουτί. Θυμηθείτε, η τέχνη της κηροπλαστικής περιορίζεται μόνο από την φαντασία σας!

 

Διαβάστε επίσης